TISİAD’ın Irak çalışmaları hız kazandı

TISİAD’ın Irak çalışmaları hız kazandı

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Irak’a yönelik ihraç ürünlerinde uygulanacak bir takım gözetim ve denetim sistemleri ile ilgili Türk hükümetinin yaptığı başarılı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını açıkladı.

Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin gelişmesi için mevzuat uyumunun en hassas noktalardan biri olduğunu söyleyen Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Kılıç, “Bu anlamda son günlerde yaşanan gelişmeler çabalarımızın meyvesinin alınması açısından önemlidir” dedi.

Sertifikalar 1 Ocaktan 1 Temmuza ötelendi

Yaklaşık 10 milyar dolar ile Almanya’dan sonra Türkiye'nin en büyük ihraç pazarlarından biri olan Irak’a yönelik, öncelikle Kuzey Irak’ta olmak üzere mobilyalarda Türk standartlarının uygulanacağını anımsatan Kılıç, bu sayede mobilyalarda Türk standartlarına göre sertifikalandırılmış malların ithaline izin verileceğini söyledi.

Sertifikaları veren laboratuarların akredite olma şartının ise 1 Ocak 2013'den 1 Temmuz 2013'e ötelendiğini hatırlatan Kılıç, başlanmış olan ihraç işlemlerinde ise sertifika aranmayacağını belirtti.

Kuzey Irak’a giden gıda ürünleri ihracatında ise, Tarım Bakanlığı’nın düzenlediği sağlık sertifikalarının kabul edileceğini ve zorunlu uygulamanın da 1 Ocak yerine 1 Mart'ta başlayacağını aktaran Kılıç, 2 ülke arasında ki işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizmasının kurulduğunu anımsattı.

Irak’a Yönelik Çabalar Meyve Vermeye Başladı

Tüm bu gelişmelerin Irak’ın, Türkiye ve Türkiye’nin de Irak için önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Kılıç, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılında ulaşılması hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde gelişen pazarlar konumundaki komşularımız ile ticaretin önemi büyüktür. Bu kapsamda da geçiş kapısı niteliğindeki Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse de ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımlar büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.