TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Sarp Sınır Kapısı’nda

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Sarp Sınır Kapısı’nda

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; Artvin, Rize ve Trabzon'daki ziyaretleri öncesi uçakla Gürcistan'ın Batum kentine, buradan da Türkiye ile Gürcistan'ı birbirine bağlayan Sarp Sınır Kapısı'na geldi.

Hisarcıklıoğlu, bu yıl Sarp Sınır Kapısı'ndan 5 milyon kişinin geçiş yapmasını beklediklerini belirterek, "5 milyon kişi buradan geçtiği zaman Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, yani Türkiye'nin batısından daha çok insan Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmiş olacak. Bu da bir rekor" dedi. “Sınır kapılarının modernizasyonu TOBB’a verildi”
Türkiye'nin ticaretinin büyük bir kısmının kara sınır kapılarından yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'nin ticaretinin yaklaşık yüzde 50'si kara sınır kapılarıyla yapılıyor. Bundan dolayı sınır kapılarının modernizasyonu işi TOBB’a verildi” dedi.
“Devletin cebinden para çıkmadığı gibi, ilave olarak para girdi”
TOBB'un bu kara gümrük sınır kapılarına yaptığı yatırımların toplam tutarının yaklaşık 210 milyon dolar civarında olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu; “O günden bu güne kadar hem devletimizin cebinden para çıkmadı, hem de Gümrük Ticaret İşletme AŞ olarak devlete 91 milyon dolar para verdik. Yani devletin cebinden para çıkmadığı gibi ilave olarak devletin cebine para girdi" diye konuştu.
“Türkiye tarafındaki alan dar”
Hisarcıklıoğlu, Sarp'taki yatırım tutarlarının yaklaşık 22 milyon dolar ve o gün bu kapının potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ederek “Özellikle Türkiye tarafındaki alanın şişenin boğaz kısmı gibi dar olduğunu ifade etmiştik. Bu gün geldiğimiz noktada bizim taraftaki o darlığın getirdiği sıkıntıyı yaşıyoruz" dedi. Sarp Sınır Kapısı'na 22 milyon dolarlık yatırım Hisarcıklıoğlu, Sarp'ta bu güne kadar 22 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve devletin kasasına yaklaşık 6 milyon 200 bin dolar civarında vergi girdiğini ifade ederek, şöyle konuştu; "Sarp Sınır Kapısı'nda son bir yılda TIR geçişindeki artış yüzde 28. Yani yaklaşık 233 bin civarında TIR geçmiş. İnsan sayısında büyük patlama yaşanıyor. 2011 yılı itibariyle yaklaşık 3,5 milyon insan buradan geçti.” “Türkiye’nin doğusu ile batısı aynı noktaya gelmiş oldu” 2012 yılında yaklaşık 5 milyon insanın Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmesini bekliyoruz. 5 milyon kişi buradan geçtiği zaman Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, yani Türkiye'nin batısından daha çok insan Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmiş olacak. Bu da bir rekor olmuş oluyor. Aslında bu anlamda Türkiye'nin doğusu ile batısı aynı noktaya gelmiş oldu." “4 ay sonra buradaki yaya yolu da modern hale gelecek” Sarp Sınır Kapısı'ndaki yaya geçişlerinin daha modern hale getirilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bir projeyi onayladığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Projenin ihalesi tarafımızdan yapıldı ve 3 ay içinde bitirmeyi öngörüyoruz. Toplam 4 ay sonra buradaki yaya yolu da Gürcistan tarafındaki gibi modern hale gelmiş olacak" dedi. Çıldıraktaş, Muratlı ve Türkgözü Kapıları Hisarcıklıoğlu, Sarp Sınır Kapısı'ndaki potansiyelin yüksek olduğunu dile getirerek, "Artan bu potansiyele Sarp Sınır Kapısı'nın yetebilmesi mümkün değil. İnşallah Çıldıraktaş Kapısı yapıldığı zaman Azerbaycan ve Tiflis üzerinden gidecek güzergâhta bu kapıda biraz hafifleme olacak. Gerek Muratlı gerekse Türkgözü kapıları bizim için önemli. Türkgözü Kapısı da yapılarak, modernize edilerek. Böylece geçiş sayımızı artırarak Artvin'deki bu hatta tamamıyla ticaretin önü açılmış olacak" diye konuştu. Hayati Akbaş - Hopa 23.02.2012 / 16:27