Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu Trabzon'da

Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu Trabzon'da

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu: “Karadeniz Büyük Bir Zenginliğin Üzerinde Oturuyor”.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Karadenizin büyük bir zenginliğin üzerinde oturduğunu belirterek çay ve fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine dikkat çekti. Tarım ürünlerinin sanayi ürünü haline getirilmesi sonrasında ise birer marka haline getirilmesi gerektiğine işaret etti.

Dünya fiyatlarında son 10 yılda yüzde 33 artış kaydedildiğini araştırmaların ortaya koyduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Ama tarım ürünlerinde ise son 10 yılda tam yüzde yüz 176 artış olduğunu” ifade ederek, ". Önümüzdeki dönemde bütün Dünya'da eğer tarım ile uğraşan ülkeler saniyeyle uğraşan ülkeler aynı şekilde başa baş yarışacaklardır."dedi.

Trabzon Toplantısı

Hürriyet Gazetesi'nin organizasyonuyla düzenlenen Hürriyet Bölge Buluşmaları toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla Trabzon'da yapıldı. Toplantıya, Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, CHP Trabzon Milletvekili Canalioğlu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (Türsab) Başkanı Başaran Ulusoy, Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu başkanı M. Şadan Eren, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Bölge oda ve borsa başkanları   ve davetliler katıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon'un ticaret yollarının kesiştiği önemli bir nokta olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Fındığın dünyadaki üretiminin yüzde 75'ini Karadeniz'den gerçekleştiriyoruz. Eskiden tarım sadece geçim kapısıydı. Bugün tarım artık kazanç kapısı oluyor. Gelecekte bu coğrafya Dünya 11.'cisi olan bu coğrafya bizler için müthiş bir şanstır. Dünya fiyatlarında son 10 yıla baktığımız zaman yüzde 33 artmış. Ama tarım ürünlerinde artışa baktığımız zaman son 10 yılda tam yüzde yüz 176 artmış. Önümüzdeki dönemde bütün Dünya'da eğer tarım uğraşan ülkeler saniyeyle uğraşan ülkeler aynı şekilde başa baş yarışacaklardır." Dedi.

Üretilen ürünü, sanayi ürünü haline getirmemiz lazım

Dünya nüfusunun her yıl bir Türkiye kadar arttığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Önümüzdeki dönemde tarıma önem veren toplumlar ön plana çıkacak. Ama biz fındığı fındık olarak satıyoruz." Dünyanın yaptığı gibi yapmamız gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Elimizdeki tarım ürünlerini sanayi ürünü haline getirmemiz lazım. Fındığın kabuklu fiyatı 6.10 TL ama kurutan haline getirdiğiniz zaman 15-16 TL civarındadır. Peki, bunu fındık ezmesi yaptığınız zaman 40 TL oluyor. Onun için diyoruz ki, bizim tarım ürünlerinde daha fazla para kazanmak istiyorsanız, muhakkak tarım ürünlerini sanayileştirmek olmamız lazım. Karadeniz büyük bir zenginliğin üstünde oturuyor. Fındığı bizden alıyor kakaoyu başka bir coğrafyadan alıyor buna Nutella diyor 40 TL'ye satıyor. Demek ki işi marka yapmamız lazım. Bütün çikolata markaları bizim fındığımız kullanıyor. Bugün çaya baktığımız zaman Dünya'daki üretiminin yüzde 5'ini yapıyoruz. Ama ihracatta Dünya'da 20. sıradayız. Dünya'daki en kaliteli çayını biz üretiyoruz. Maalesef çayımızı satamıyoruz.”dedi

Hayati Akbaş

hisarciklioglu-trabzon-da-konustu-toplanti.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.