TOFED, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti

TOFED, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret etti.

TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Başkan Vekili Selami Tırış, Başkan YardımcılarıMustafa Özcan ve Mustafa Tekeli, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Yönetim Kurulu ÜyesiAdnan Değirmenci ve Ankara Otobüsçüler Derneği Başkan Yardımcısı Ufuk Bababalım’dan oluşan heyeti; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Bursa MilletvekiliSena Kaleli ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile karşıladı.

TOFED heyeti; IPRU çalışmaları, ÖTV iadesi, KDV indirimi, sigorta poliçeleri gibi sektörü yakından ilgilendiren konuları içeren dosyayı Kılıçdaroğlu’na sundu ve sektörde yaşanan sorunların çözümü için talepte bulundu.

Sektörün mevcut durumu hakkında Kılıçdaroğlu’na bir sunum yapan TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, 10 yıl önce 600 dolayında olan firma sayısının bugün 330’a indiğini dile getirdi.

Otobüs sayısının ise 7 bin 500 civarında olduğunu ifade eden Erdoğan, sektörde yoğunluğun sadece yaz sezonu ile bayram, özel gün ve bazı hafta sonlarında yaşandığının altını çizdi ve yılın geri kalan 8 ayında otobüsçünün işsiz kaldığını belirtti. Mehmet Erdoğan, CHP’nin sektörde yaşanan sorunların çözümü noktasında kendilerine destek olmasını talep etti.


“Dünya’nın en iyi otobüslerini biz üretiyoruz”

TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na kuruluş çalışmaları devam eden IPRU hakkında da açıklamalarda bulundu. Uluslararası Taşımacılar Birliği’ne üye ülke sivil toplum kuruluşları sayısının 15’e ulaştığını, yakında üye sayısını 20’e çıkaracaklarını açıklayan Erdoğan, “Sektörümüzde çok ciddi bir haksız rekabet var. Ancak dünyanın en iyi otobüslerini Türkiye olarak biz üretiyoruz. Dünyada en iyi karayolu ile yolcu taşımacılığını biz yapıyoruz. Biz de IPRU’yu kurmak için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Avrupalıların Amerikalıların üye olacağı ilk örgütü biz kuruyoruz” dedi.

Manevi tazminat ibaresi hazine ile görüşülecek

TOFED Başkanı Erdoğan, “Sigorta poliçelerine manevi tazminatları da kapsar ibaresi konulduğunda, bu konuda yaşanan sorun çözülüyor” demesi üzerine. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da arkadaşlarına, “Bu sorunu Hazine ile bir görüşelim” talimatı verdi.

“Bize elbise dikerken ölçümüzü almıyorsunuz”

Erdoğan, Karayolu Taşıma Kanunu’nda terminallerin yapımı ve işletilmesinde özel sektörün önünü açan hükümler bulunmasına rağmen, yeni çıkarılan Yerel Yönetimler Kanunu’nda ise terminallerin yapımının, işletilmesin belediyelere bir imtiyaz olarak bırakıldığını söyledi. “Siz otogarı kime yapıyorsunuz? Bize. Ama elbise dikerken ölçümüzü almıyorsunuz” diyen Erdoğan, terminallerin yer seçiminden projelendirilmesine, yatırımdan işletilmesine kadar tüm konularda ilgili belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, TOBB ve sektör temsilcilerinden oluşan komisyonun karar vermesi gerektiğini bildirdi.

Yap-işlet-devret modeli olabilir

Kılıçdaroğlu da, terminallerin yönetimini orayı çalıştıran işadamlarına bırakmak gerektiğini belirterek, “Örneğin 49 yıllığına oranın işletmesini özel sektöre devredersiniz. Bakımı, temizliği, badanası, işletilmesi özel sektör tarafından çok daha başarılı gerçekleştirilir. Orada faaliyet gösteren, orada çalışan, oradan ekmek kazanan çok sayıda firma ve işadamı otobüsçü var. Onlar oturur hesabını kitabını yapar. Hatta öyle şeyler yapılabilir ki ‘yap-işlet-devret’ modeli bile olabilir. Otururlar, yaparlar işletirler” dedi.

Akaryakıt istasyonlarını vergi dairelerine dönüştürdüler

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de dünyanın en pahalı akaryakıtının Türkiye’de ve otobüs işletmeciliği sektöründe kullanıldığını dile getirdi. İlgin, yaşanan sorunların temelinde de akaryakıtın bulunduğunu ifade etti. Akaryakıt fiyatlarının sürekli arttığına vurgu yapan İlgin, buna da akaryakıt üzerinden alınan yüksek vergilerin neden olduğunu bildirdi. İlgin’in bu sözlerini onaylayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu da, “Evet akaryakıt istasyonlarını vergi dairelerine dönüştürdüler” ifadesini kullandı.


Genel Sekreter İlgin, akaryakıttaki KDV uygulamasının yanlışlığına da dikkat çekti. İlgin, “Akaryakıtın kendisi 1.400 TL, üzerine 1.700 TL dolayında ÖTV artı KDV konulunca ortaya anormal bir rakam çıkıyor. Devlet ısrarlı taleplerimize karşın bizim sektörümüze belki de kötü emsal oluruz diye ÖTV’siz yakıt vermiyor” dedi.

Sektör sorunları TBMM’ye taşınacak

TOFED’in ÖTV iadesi konusunda geliştirdiği yöntem hakkında da bilgiler veren Genel Sekreter İlgin, “Bize ÖTV’nin yüzde 50’si ödenirse kaçak akaryakıt ile yasal akaryakıt arasındaki fiyat farkı en aza inecek. Hesaplarımıza göre devletin bize iade edeceği para 180 milyon dolar civarında ama devlet kaçak akaryakıt kullanımını önleyerek 750 milyon dolar kazanacak” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sektörün sorunlarını TBMM gündemine taşıyarak, çözümü için girişimlerde bulunulacaklarının sözünü verdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.