TOFED ve YTGK-DER Çocuk Trafik Güvenliğinde

TOFED ve YTGK-DER Çocuk Trafik Güvenliğinde

Ankara’da yeni bir “çalıştay”dayız. Adı; Çocuk Güvenliği ve Çocuk Trafik Eğitim Parkları. Emniyet Genel Müdürlüğümüzce, Doğuş Otomotiv sponsorluğunda düzenlenmiş (7-8 Mart 2013, Ankara Hilton Oteli).

YTGK_DER, bilindiği gibi bizim başkanı olduğumuz ve TOFED’ in üyesi de olan Yüksek Trafik Güvenliği Kurumu Derneğidir. Bize göre, iyi ki aynı çatı altındayız.

Biz de geç haberdar olduk, bu 8-10 Mayıs da yapılacak 4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumuna sunacağımız bildiri özetleri mutabakatları yapılırken. Bizim de katkılarımız olabileceği mutabakatımız üzere, derhal bizi de davet ettiler. 4 Ayrı başlıkta, gruplar kuruldu. Bizi çocuklara ilişkin “Trafik Kazaları” listesine almışlarsa da biz değişiklik istedik; “Eğitim” ve “Eğitim Parkları” başlıklı 2 ayrı gruba katıldık.

“TOFED neden katıldı?” diye sorulursa;

• Sosyal Sorumluluk açısından,
• Trafik Güvenliğinin bir bütün olmasından,
• Tüm otobüsçülerin kendilerinin/yakınlarının çocuklarının güvenliği bakımından...

Yeterli mi?

Gruplara katkılarımız, önerilerimiz

Okul öncesi/içi Trafik Eğitim sorunlarını, boyutlarını, kaynaklarını, etkimelerini ve çözümlerini dile getirdik. Tespitlerimiz yerine bulundu. Önerilerimizle birlikte teşekkür edildi.

Çocukların; eğlence katkılı eğitimleri nasıl beğendikleri, bizim verdiğimiz eğitim etkinlikleri, müziklerimizden bir örnek dinletmemiz çok beğeni topladı. Kopyaları istendi. Okul öncesi için öğretmen yetiştiren akademisyenler de konuşmalarında, önerilerinde örnek gösterdiler.

Müzik öğretmenlerimizi, bu tarz eğitim için donatma ve yararlanma konusuna sıcak bakılıyor. Herkes bir kere daha duysun, Trafik Öğretmenliği branşı ve öğretmeni yok. Beden eğitimi öğretmenleri spor taklası attırırlarken, direksiyona geçen gençler, o taklaları da bu alışkanlıkla sürdürüyorlar.

Ankara’da bizim sistem için her ilden gelecek müzik öğretmenlerimize bir yılda az olmayacak bir projede, 2x15 günlük sürelerde olması gerekmekte.

“Çocuk Trafik Eğitim Parkı”ndan, “Çocuk Trafik Bahçesi”ne

Modern ülkelerde bu 2. tanım kullanılıyor ve buralar, çocukları 11 yaşından itibaren bisiklet eğitimi ve testi görerek, sertifikalandırılmaları da buralarda gerçekleşiyor.

Biz de bunu önerdik. Trafik Yasasına rağmen (M.124) her ilde/ilçede ilk ad ile de yapılmadı/korunmadı.

Bu çalıştaydan iyi sonuçlar çıkacağı ümidindeyiz.

Ahmet TÜRKOĞLU

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.