TOFED’ten sektöre sigorta müjdesi

TOFED’ten sektöre sigorta müjdesi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), otobüs işletmeciliği sektörünün yıllardır kanayan yarası olan sigorta sorununun çözümü için SB Sigorta ile anlaşma imzaladı. Böylelikle otobüs işletmecisinin sigorta giderleri aşağı çekilecek.

“Sigorta konusunda otobüsçülere nasıl yardımcı olabiliriz” sorusu ile yola çıkan TOFED, otobüs işletmecileri için çözüm üretmeye devam ediyor. Hayata geçirilen TOFED sigorta projesi ile çalışmalarına son hız devam eden TOFED, SB Sigorta ile imzaladığı anlaşma ile üyelerine 17 farklı sigorta şirketinden farklı teklifler sunacak.

Sigorta masraflarının yakıt giderlerinden sonra en yüksek gider kalemi olduğunu belirten TOFED Sigorta projesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ¬Hayrettin Yağız kasko ve trafik sigorta maliyetlerinin yıllık 24 milyar lira civarında olduğuna dikkati çekerek, TOFED’in bu maliyetleri aşağı çekmenin yolunu bir sigorta şirketi ile anlaşarak çözümler sunmak şeklinde çözebileceğini belirtti.

TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan ise farklı bir noktaya dikkati çekti. Erdoğan, TOFED’in girişimleri sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün matbu kaza tespit tutanaklarına bir hane ekleyerek otobüsün belge türünün de raporda yer almasını sağlaması sonucu otobüslerin kaza oranında yüzde 94’lük bir azalma yaşandığını hatırlattı. “2012’de tüm otobüsler aynı kalemde gösterildiğinden, kazaya karışan toplam otobüs sayısı 6 bin 783 iken, bu sene D1 belgeli otobüslerin sadece 398 kazaya karıştığı ortaya çıktı” diyen Erdoğan, bu rakamları göz önüne alan sigorta şirketlerinin pirim miktarlarını aşağı çekmesini beklediklerini dile getirdi.

Otobüs işletmecisinin yükünü hafifletmek amacıyla yapılan görüşmelerin ardından hayata geçirilen anlaşmanın imza töreni 13 Ocak Pazartesi günü TOFED Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. İmza töreninde TOFED sigorta projesinin sorumluları olarak görev yapan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı Hayrettin Yağız ile Adnan Değirmenci’nin yanı sıra Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Genel Başkan Yardımcısı Ali Çıkkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Yıldız, Hasan Yüksel Kurnaz, Genel Müdür Mevlüt Bayrak ve SB Sigorta adına ise Cenk Erden ile Sümbül Bilsel de hazır bulundu.

17 sigorta şirketi

SB Sigorta’nın direkt aracı kurum olduğunun altını çizen Sümbül Bilsel, bu aracılık ile 17 farklı sigorta şirketinden farklı teklifler elde edileceğini belirtti. TOFED gibi büyük bir sivil toplum kuruluşuna tek bir sigorta şirketinin istenen teklifleri sağlayamayacağını söyleyen Bilsel farklı şirketlerden farklı yaklaşımlar gerektiğine vurgu yaptı. Bilsel; “TOFED’in ihtiyaçlarına uygun, maliyet olarak da avantaj sağlayacak şirketlerle bir bütünlük sağlayarak size geniş yelpazede çalışmalar sunacağız” dedi.

Kaskoda farklı ürünler

Yurtdışlında faaliyet yürüten sigorta şirketlerinden de otobüs işletmeciliği yapan firmalar adına sağlanacak sigorta ürünleri üzerinde de çalışıldığını belirten Cenk Erden, “Kasko konusunda da bir takım problemler olduğunun farkındayız. Bu konuda da farklı ürünler çıkarmak adına çalışmalara başladık” şeklinde konuştu.

8 aylık çalışmanın ürünü

“TOFED olarak sigorta konusunda otobüsçülere nasıl yardımcı olabiliriz” sorusuna cevap arayarak yola çıktıklarını ifade eden TOFED Sigorta projesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ¬Hayrettin Yağız, bu kapsamda 7-8 aydır çalışmalar yürütüldüğünü, tüm sigortaların bir arada toplanacağı ortak sigorta üzerinde çalışıldığını ve böylelikle bu projenin ortaya çıktığını söyledi.

Sektör büyüklüğü avantaj

Otobüsçülük sektörünün çok büyük bir sektör olduğunun altını çizen Yağız, TOFED’in bundan sonra sektörün bu büyüklüğünü avantaja çevirmek için çalışacağını, devletten yerine getirilmesi beklenen taleplerin yanı sıra TOFED’in de sektörün lehine olacak çalışmaları sürdüreceğini ifade etti.

Sigorta maliyetlerinin son birkaç yılda 4-5 kat artığını ifade eden Yağız, “Sigorta şirketleri açıklama yapıyor; Türkiye’de yürüyen araç sayısı 10 milyon ise bunların sadece yüzde 25’i kasko yaptırmış. Yani trafikte yürüyen araçların yüzde 75’i kaskosuz. Fiyatlar çok yüksek olduğu için araçlar kasko yaptıramıyor” dedi.

Ayda 2 bin lira sigorta maliyeti

Sigorta masraflarının yakıt giderlerinden sonra en yüksek gider kalemi olduğunu belirten Yağız, “Kasko ile trafik sigortalarının yıllık ortalama maliyeti 24 milyar lira ise, otobüsçüye aylık maliyeti 2 bin liraya denk gelir. Piyasada şu anda yapılan mali sorumluluk ve trafik sigortaları ve kaskoları daha ucuz fiyata mal etmenin yolunun bir sigorta şirketi ile anlaşarak çözmek olabileceğini düşündük. İndirim durumu şu an kesin olarak belli olmamakla beraber piyasalardan daha aşağıda olacağı kesin. Yol alabilirsek otobüsçüye çok büyük faydalar sağlayacağız” diyerek sözlerine nokta koydu.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.