Toplu taşıma şoförlüğünde yeni dönem

Toplu taşıma şoförlüğünde yeni dönem

İETT, günlük 750 bin kişinin taşındığı metrobüs hattında çalışan şoförlerin yeterliklerinin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi amacıyla başlattığı çalışmanın sonuna gelerek “Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı”nı oluşturdu.

Toplu taşıma hizmetinin kalitesini yükseltmek, güvenliğini ve konforunu artırarak halkla ilişkilerini geliştirmek amacıyla oluşturulan “Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı” İETT tarafından belirlendi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından metrobüs sürücüsünün ulusal meslek standardını belirlemek amacıyla yetkilendirilen İETT Genel Müdürlüğü, 29 Ağustos 2012 tarihinde imzalanan protokol kapsamında metrobüs şoförünün meslek standartlarını kısa bir süre önce tamamladı. Minibüs Şoförü, Okul Servis Aracı Şoförü, Kamu Personeli Servis Aracı Şoförü ve Otobüs Şoförü standartlarını hazırlamak için ise Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ile protokol imzalayan İETT, bu dört standardın hazırlanma sürecine de dâhil oldu.

Eğitimden geçemeyen aday sürücü olmayacak

“Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı” belirlenirken ilk aşamada mesleğin başarıyla icra edilebilmesi için gerekli olan bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlar belirlendi. İkinci aşamada ise bu standartlar baz alınarak toplu ulaşım şoförlerinin sahip olması gereken yeterlikler ortaya kondu. Daha sonraki aşamada şoförler MYK’ya akredite olan kuruluşlar tarafından teorik ve uygulamalı eğitimlere tabii tutulacak.

Oluşturulan bu yeni standartla mesleki yeterlik belgesine sahip olmayan kişiler, uygun sınıfta ehliyetleri olsa dahi toplu taşıma şoförü olamayacak. Ayrıca yeterlik belgesi olan sürücülerin belirlenen standartlara uyup uymadıkları da belirli aralıklarla yapılacak denetimlerle kontrol edilecek. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte her ehliyet sahibinin toplu taşıma şoförü olabileceği düşüncesi de tarihe karışacak.

Amaç Nitelikli insan gücünün artırılması

“Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı”nın toplu ulaşım hizmetinde görev yapan şoförlerin belirlenmiş standartlar dahilinde hareket etmeleri, eksiklerin giderilmesi, yaşanması muhtemel kazaların önüne geçilmesi, hizmet kalite çıtasının daha da yükseltilmesi ve yolcu memnuniyetinin artırılması yönünde önemli bir katma değer sağlayacağını ifade eden İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Hizmet sektöründe görevli kurumların nitelikli hizmet verebilmesi için öncelikle donanımlı ve yetkin bir kadroya sahip olmasının gerekliliği belirtti.

Şoförlerin meslek standartlarında; bir şoförün aracını çalıştırmadan önce yapması gereken ön hazırlıklardan, sürüş esnasındaki tüm faaliyetleri ile sürüş sonrası yapması gereken bakım ve temizlik kontrollerine kadar her detay ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Bir toplu ulaşım şoförünün işini meslek standartlarına uygun şekilde yapması her şeyden önce daha sağlıklı ve güvenli bir yolculuk deneyimi vaat ediyor. Örneğin bir otobüs şoförünün aracını hareket ettirmeden önce yapması gereken yağ, gösterge vb. rutin kontroller, oluşturulan standartla birlikte yapılması zorunlu bir kural haline getiriliyor. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.