2013 sonuna kadar 400 araçlık bir ihale daha yolda

2013 sonuna kadar 400 araçlık bir ihale daha yolda

İstanbul Otobüs A.Ş.’nin 201 Otobüs ve 45 hat Kiralama Hâsılat paylaşımlı toplu taşıma işinin ikinci ayağı olan İstanbul ve Beyoğlu Dar Bölge ihalelerinde düşünceler fiyatların yüksek oluşu yönündeydi.

26-27 Mart tarihleri arasında Otobüs A.Ş’nin 4’üncü kez düzenlediği 350 Otobüslük Hat Kiralama İhalesi’nin son ayağı olan İstanbul (Avrupa) Dar Bölge ve Beyoğlu Dar Bölge ihaleleri; Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, İstanbul Otobüs A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Fuat Gedik, Otobüs A.Ş Genel Koordinatörü ve İhale Komisyon Başkanı Bilal Hasan Reşit ve teklif veren firmaların temsilcileri ve otobüs işletmecilerinin katılımıyla İGDAŞ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.


80 adet otobüs için 167 teklif verildi

27 Mart tarihinde sabah saatlerinde düzenlenen ihalenin ikinci ayağı olan İstanbul dar bölge ihalesi ise oldukça sakin geçti. 80 adet otobüs için yapılan 18 hatlık ihaleye 83 kurum ve kişi katılırken toplam 167 teklif verildi. Kabul edilmeyen 2 teklifin ise belge eksikliğinden dolayı geçersiz sayıldığı bildirildi. 15 yıl süreli kirala usulü hat bedeli ise 334 bin 815 TL olarak belirlendi.

İstanbul Dar Bölge ihalesinin sonuçlanması aşamasında bir konuşma yapan Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, ihalelerin periyodik olarak devam edeceğini söyleyerek yılsonuna kadar 350 veya 400 araçlık bir paketin daha ihale edileceğinin müjdesini verdi.

Abdullah Yasir Şahin, İhaleyi kazanamayan kişi ya da firmaların bu durumu sorun etmemeleri gerektiğini belirterek, afakî tekliflerle ihaleye katılanları zor durumda bırakmanın bir anlam teşkil etmediğini ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şu ana kadar yaptığımız ihalelerin 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Yılsonuna kadar 1600 adetlik araç alım ihalesini tamamlayacağız. Belki bunların 150 otobüslük kısmını kendimiz işleteceğiz ama 1500-1600’e tamamlayacağımız diğer rakamları yine siz işletmecilerimiz kanalıyla götüreceğiz. Yani ihaleyi kazanmamayı çok mesele etmeyin. Bundan sonraki ihalelerde de afakî tekliflerin verilmesine gerek yok. Bu anlamda 1500’ü tamamladığımız zaman İstanbul Büyükşehir Başkanımız Sayın Kadir Topbaş zaten tekrar Otobüs A.Ş’nin yetkilendirileceğini söyledi.”


 


170 bin TL taban fiyatlı ihalenin hat bedeli 400 bin TL’nin üzerinde oldu

İstanbul Otobüs A.Ş. 350 Otobüslük Hat Kiralama İhalesi’nin üçüncü ayağı olan Beyoğlu Dar Bölge ihalesi ise beklenenin üzerinde bir fiyatla sonuçlandı. Öğlen saatlerinde düzenlenen 121 adet otobüs için düzenlenen 27 hatlık ihaleye 188 kurum ve kişi katılırken 325 teklif verildi. Gerçekleştirilen ihalenin bedeli 370 bin TL’yi bulurken, Hat bedeli ise 409 bin 29 TL olarak belirlendi.

İhale sonucuyla ilgili konuştuğumuz otomotiv firma temsilcileri ve hat işletmecileri; ihale sürecince verilen fiyatların belirtilen hat güzergâhları için yüksek olduğuna değinerek yapılan tekliflerin plansız programsız olduğunu söyledi.

“Fiyatlar çok yüksek”

3. dönem ihaleye katılıp da hat kiralama bedeli hakkı kazanan İstanbul Sauna Ltd. Şti’den Mustafa Bölükbaşı gözlemci olarak geldiği ihalede fiyatların tahmin ettiğinden de yüksek sonuçlandığını söyledi.

Fiyatları yüksek tutmanın işletmeci açısından karlı olmadığını bunu birebir yaşadıklarını söyleyen Bölükbaşı, ilk ihaleyi kazanmalarından bu yana 2 senenin geçtiğini çıtayı bu sene bir kademe yükselttiklerini bununda yaptıkları planlı çalışmalar sonucunda gerçekleştirildiğini belirterek parası olan kişilerin bu işi güvence olarak görmelerinden dolayı tercih ettiğini söyledi.

“İşletmeci 9 yıldan önce yaptığı yatırımı geri alamaz”

Beyoğlu Erguvan İşletmecileri Derneği (BEYODER )Başkanı Bekir Dindar, ise mevcut hatlar için verilen fiyatların yüksek olduğunda yakınarak “İşletme maliyetleri, yatırım maliyetleri açısından fiyatlar yüksek. Mevcut hatlarda bu yapı ve bu rakamlarla ile bu sistemin para kazanması mümkün değil” diyerek 200 bin TL üzerinde verilen fiyatların mantıklı olmadığını söyledi.

İhaleyi kazanan kişi ya da firmanın 9 yıldan önce kendini amorte edemeyeceğini söyleyen Dindar 15 yıllık bir süreç için bile hizmet sektörü açısından mantıklı bir yatırım olmadığının altını çizerek “derinlemesine maliyet hesabı yapamayan işletmecilerimiz var. Biz önceki ihalelerimizde maliyet hesabı yapmıştık bu ihalede 8-9 yılda ancak kendini amorte eder” şeklinde yorumladı.

Filolarında 17 adet MAN CNG(Sıkıştırılmış Doğalgaz)lı araç olduğunu söyleyen Dindar, CNG’yi tercih etmelerini de işletme maliyetlerine ve çevreye duyarlı olmasına bağladıklarını söyleyerek “İstanbul’a ilk CNG’li otobüsleri biz getirdik. Ama o da henüz emekleme aşamasında tesis istasyon, satış sonrası bunların biraz daha oturması için zaman ihtiyaç var” dedi.

Güleryüz CNG’li otobüs üretimine başlıyor

Alçak tabanlı olarak 250’ye yakın Güleryüz Cobra otobüslerinin İstanbul’da hizmet verdiğini söyleyen Güleryüz kobra Satış Acentesi ve Yetkili Servisi Naci Kayın ise konuşmasında 46 personel ile 7/24 servis hizmeti sağladıklarını söyleyerek Güleryüz Cobra’nın kısa süre zarfında CNG’li araç üreteceğini de belirtti.

140’a yakın alçak tabanlı otobüsün Otobüs A.Ş. filosunda çalıştırıldığını belirten Kayın, ihale ile ilgili yaptığı açıklamada C bölgesi tabi edilen Anadolu Dar Bölge ihalesinin abartılı olduğunu A ve B bölgesi tabir edilen İstanbul ve Beyoğlu dar bölgelerinin ise beklentileri doğrultusunda gerçekleştirildiğini söyledi.

360 bin TL’den araç satışının gerçekleştirildiğine değinen Kayın, her geçen gün kalitelerini yenilediklerini ve bunu fiyatlara yansıtmadıklarını söyleyerek “Her geçen gün de kendi kalitemizi artırmak adına iyileştirmeler yapılıyor ve fiyatlara yansımıyor. Kendi içimizde biz onları ayarlıyoruz” diyerek banttan inen her aracın sahipli olduğunu ve stoklu çalışmadıklarını belirtti.

“Şimdiden 30 araçlık sipariş aldık”

Otobüs A.Ş filosunda 45 araçları olduğunu belirten Tezeller Satış ve Pazarlama Müdürü Serkan Denizmen ise İhaleye olan ilginin yoğun olduğu ve otobüs işiyle daha önceden iştigal etmemiş olanların bile bu ihaleye büyük teklifler verdiğini söyleyerek bu durumun ihale fiyatlarını da etkilediğini belirtti.

Araç fiyatlarının geçtiğimiz seneye göre neredeyse değişmediğini iddia eden Denizmen, Erguvan otobüslerde uyguladıkları fiyatın 35 bin TL olduğunu, Halk otobüslerinde ise bu fiyatın 335 binlerde seyrettiğini söyleyerek aradaki farkın Akbil ve Validatör (Elektronik Ücretlendirme Cihazı)’ndan cihazından kaynaklandığını söyledi.

İhaleye 100 adet araç vermeyi planladıklarını belirten Denizmen, “Ön anlaşma yaptığımız 30 araç siparişimiz var. Banttan çıkmadan araçlarımızın hepsi satıldı” diyerek A ve B bölgesinde alçak tabanlı araç sıralamasında 1’inc sırada olduklarını ifade etti.

Oya KAYA 


 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.