Toplu Taşımada Yeni Dönem

Toplu Taşımada Yeni Dönem

Kentiçi toplu taşıma filosunu Anadolu Isuzu’ nun ödüllü CITIPORT otobüsleri ile yenileyen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, araçlarını büyük bir törenle teslim aldı.

Törende konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr.Yılmaz Büyükerşen, “Otobüslerimiz Busworld Kortrijk Europe 2015 Otobüs Fuarı’nda Avrupa’nın en konforlu ve en ergonomik otobüsü ödülünü kazanan araçlar. Biliyorsunuz özellikle Avrupa’da kimse kimseye kolay kolay böyle ödüller vermez. Demek ki, şehrimize kazandırdığımız bu otobüsler Avrupa standartlarının bile üzerinde.  Biz beğendik, sizlerin de beğeneceğinizi ümit ediyorum.” dedi.

belediye-baskani1.jpg

belediye-baskani.jpg

   CHP Eskişehir milletvekilleri Gaye Usluer, Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ile çok sayıda vatandaşın katıldığı törende ilk konuşmayı Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan yaptı. Eskişehir’in gelişimine katkı veriyor olmalarının kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyleyen Genel Müdür Arıkan şöyle konuştu:

   “Gelişen modern şehircilik anlayışı ve uygulamalarınıza Anadolu Isuzu olarak katkıda bulunmaktan mutluyuz, gururluyuz. Modern Avrupalı kentimize kent içi toplu taşımacılığın Avrupa’nın da onayladığı en konforlu ve ergonomik aracını sunuyoruz. Çünkü bugün teslimi yapılacak CITIPORT otobüslerimiz bir hafta önce ECW Büyük Jürisi tarafından Avrupa’nın en konforlu ve ergonomik otobüsü seçildi. Isuzu CITIPORT bu yıl Busworld organizasyonundan ödül kazanan tek Türk otobüsü olarak çok büyük bir başarıya imza atmış oldu. Anadolu Isuzu olarak gurur duyuyoruz. “

tugrul-bey.jpg

   Daha sonra kürsüye gelen ve 40 otobüsün hizmete girmesiyle, Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük hedeflerinden biri olan rahat, kaliteli, konforlu ve hepsinden önemlisi güvenli kent içi ulaşıma önemli bir katkı sağlamış olacaklarını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen satın alınan otobüslerin 20 adedinin 12 metrelik, 20 adedinin ise 9 buçuk metrelik olmak üzere toplam 40 otobüs olduğunu ve teslim alınan araçların birkaç gün içinde hizmete gireceğini belirtti. 

Başkan Büyükerşen konuşmasını şöyle tamamladı:

  “Bugün teslim aldığımız ve birkaç gün içinde hizmete girecek olan otobüslerimiz Çevre Dostu Euro 5 otomatik şanzımanlı, güvenli ve klimalı. Ayrıca, belki de en önemli özelliği, engelli hemşerilerimiz için kullanımları son derece kolay. İniş binişlerde özel rampaları sayesinde aynen tramvaydaki gibi rahatça kullanılabiliyorlar. Birazdan incelerken de göreceğiz, otobüslerin içlerinde de yine aynen tramvaylarda olduğu gibi engelli hemşerilerimiz için özel bölümler bulunuyor.”

protokol.jpg

   Konuşmalar sonrası Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, Satış Direktörü Tunç Karabulut, Otobüs Satış Şefi Onur Çetinkaya, satışı gerçekleştiren Anadolu Isuzu Eskişehir Bayii Cemalettin Karaaytaç, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof Dr.Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Milletvekilleri Gaye Usluer, Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ile birlikte araçların sembolik anahtar teslimi gerçekleştirildi.

anahtar-teslimat.jpg

 

   Tören sonrasında yönelttiğimiz soruları cevaplayan Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, Citiport’un Busworld Europe Kortrijk 2015 Fuarı’nda aldıkları ödülden dolayı duydukları gururu, Euro 6’ya dönüşümün araç fiyatlarına yansımalarını ve Anadolu Isuzu olarak ileriye yönelik hedeflerinden söz etti. 

fatih-tamay-roportaj.jpg

‘’Çok Mutluyuz, Bundan Daha Güzel Bir Ödül Olamaz’’

   Busworld Europe Kortrijk 2015 Otobüs Fuarı kapsamında düzenlenen ECW(Europen Coach Week) yarışmasında Uluslararası Büyük Jüri tarafından Avrupa’nın ‘’En Konforlu ve Ergonomik Otobüsü’’ ödülüne layık görülen Anadolu Isuzu Citiport Otobüsü’nün başarısını değerlendiren Fatih Tamay, ‘’Çok mutluyuz, bundan daha güzel bir ödül olamaz. Ödüller, genelde yapılan eserlerin taçlandırılması anlamına gelir. Bu başarının -layık görüldüğümüz ödülün-, yaptıklarımızın doğru olduğunu gösteren bir araç olduğunu hissediyoruz. İnsan da eseri ile ilgili bir ödül aldığı için gururlanıyor. Firma ve şahsım adına son derece mutlu ve gururlu olduğumuzu söyleyebilirim.’’ dedi.

 

‘’Busworld Fuarı’yla Zirveye Çıktık’’

   Açıklamalarının devamında Tamay, ‘’ Busworld Europe Kortrijk 2015 Fuarı’nda Türkler bu işi biliyor ve artık iyi yapmaya başladılar dedirttik ve hatta kimisi ‘’Boynuz kulağı geçti, bunlar da bizi geçiyor.’’ Dedirttik. Halk arasında söylenen bir deyişle ‘’ Şu Çılgın Türkler’’ halini aldı konuşulanlar… Çünkü iki sene öncesinde de söz ettiğim gibi; Busworld Fuarı’nın ikinci dili artık Türkçe’dir. İngilizce’den sonra fuarda en çok Türkçe konuşuluyor. Dolayısıyla bu durumda bizim otobüs sektöründe ne kadar çok geliştiğimizi gösteren önemli unsurlardan bir tanesidir. Fuar’da yer alan isimler arasında belki de en çok Türk Firmaları bulunuyordu. Çünkü yaklaşık 5-6 tane Türk Firması vardı. Yan Sanayilerimiz ile birlikte değerlendirecek olursak fuarda 20-25 tane Türk Firması yer aldı. Dolayısıyla hep birlikte Avrupa’nın bir parçası olmuşuz. Zaten Avrupa’nın otobüs üretiminde boşuna bir numarası olmadık. Busworld Fuarı’yla da zirveye çıktık. ‘’ dedi.

 

‘’Bütün Büyükşehirlerdeki Tüm İhalelerde Varız’’

   Geçmiş yıllarda toplu ulaşımın geri kaldığımız bir alan olduğunun ve özellikle 5 yıl öncesine kadar Türkiye’de toplu ulaşımda firmaların 12 mt. araç satmakta zorluk çektiklerinin altını çizen Fatih Tamay, ‘’Özellikle büyükşehirlerde bundan 5 yıl öncesine kadar 12 mt. araç satmakta zorlanıyorduk. Şimdi Avrupa ve Türkiye’nin bütün büyükşehirlerdeki tüm ihalelerde varız. Dolayısıyla toplu taşımada nereye geldiğimizi kanıtlamış olduk. Bu kanıtın son örneği-belki de zafer bayrağı-, toplu taşımada 12 mt. otobüsümüz olan Citiport’un hem konfor hem de ergonomi anlamında büyük ödül kazanması oldu. Bu ödül Anadolu Isuzu’nun, zafer naraları atabilecek kadar önemli bir yere geldiğinin işaretidir.‘’ dedi.

 

Satışlarımız Hız Kesmeden Devam Ediyor

   Tamay, Citiport ile ilgili görüşlerin büyük bir kısmı olumlu olduğunu ifade ederek; ‘’Kullanım sırasında çıkabilecek çok küçük hataları dahi biz geri bildirim olarak alıp yeni araçlarımızı geliştirmekte yararlanıyoruz.  Bence en doğru kararları saha veriyor. Kullanıcıların kararları da olumlu ki araçlarımızı satmaya devam ediyoruz. Çok fazla talep var. Hatta bu hafta içerisinde bile birkaç araç satıldı ve araçlarımız tek bir şirket de değil farklı şirketlerde ve farklı bölgelerde kullanılıyor. Bu da önemli bir avantajdır. Ürettiğimiz araç gerçekten güzel bir araç. Güzelliğinden kastım sadece konfor ve dizayn anlamında değerlendirilmemeli. Konfor ve dizayna ek olarak kullanıcı dostu bir araç olduğundan söz edebilirim. Türkiye’de ve Avrupa’da üretilen tüm araçları inceleyerek çıkan sonuçlardan çıkan ortak paydadan yararlanarak birtakım şeyler yaptık. Dolayısıyla daha önce üretilmiş araçlarda olan sıkıntılar bizim aracımızda yok.‘’ dedi.

 

Hedefimiz 81 İlde de Olmak

   Tamay, şuanda Citiport’un Türkiye’nin 7 ilinde bulunduğunu söyleyerek; ‘’ Her ürettiğimizi satıyoruz, üretim adedimizi yavaş yavaş artırabiliyoruz. Konforda bir numaralı olmak için kaliteli, vasıflı ve dayanıklı araçlar üretmeniz lazım. Hadi biz yapalım da gidelim ismimiz arkadan gelsin sistemi bizim mantalitemize uymuyor. Anadolu Isuzu olarak araçlarımızı üretirken kilometrelerce test ediyoruz. Aradan bir yıl gibi bir süreç geçtikten sonra pazara vermeyi düşünüyoruz. Ama sektörde herkes böyle düşünmüyor olabilir, neticede her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Bizim de yoğurt yiyiş şeklimiz böyledir.

   Hedefimiz 81 ilde de olmak… Ancak 81 ilde de Citiport kullanılamıyor. Öyle küçük iller var ki 9,5 mt. ve 12 mt. araçlar o şehrin nüfusuna, yolcu sayısına ve bütçesine uymuyor. Dolayısıyla böyle şehirlerimize 7,5 mt. ve 8,5 mt. olan Novociti Türü araçlarımızı satıyoruz.

 

Hedeflerimiz Arasında 18 Metrede de Olmak Var

   Bundan yaklaşık olarak 7-8 yıl öncesinde toplu ulaşımın hızlanmasıyla ilgili bir öngörüsü olduğunu dile getiren Fatih Tamay, ''İstanbul’daki Metrobüs bunun bir örneği. Bu örneğin artacağını ve diğer illere de yayılacağını düşünüyorum. Hedeflerimiz arasında 18 metrede de olmak ve körüklü otobüslerimizin de olması yer alıyor. Dolayısıyla toplu ulaşımla ilgili tüm serimizi tamamlayacağız.’’ dedi.

 

Geleceğe Yönelik Çalışmalar Sürüyor

   Tamay, ‘’Yeni Ar-Ge merkezimiz var. Burada 100’e yakın Türk mühendis çalışıyor ve sadece bugünün değil geleceğin araçlarını da tasarlamaya çalışıyoruz. Yani gelecekte toplu ulaşım ne olacak onu görmeye çalışıyoruz. Konuyla ilgili muhtelif arama konferansı yapıyoruz. Türkiye'nin toplu ulaşımdaki önemli isimleri mutlaka bu arama konferanslarımızda katkı vermek üzere aramıza davet ediyoruz. Türkiye’de de böyle bir katkı istediğinizde destek verenlerin sayısı çok fazla. Bu konuda en önemli kişilerden biri bence Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'dır. Ilıcalı, toplu çok iyi bilen, bu konuda çok fazla araştırma yapmış ve hala konu hakkında sürekli çalışan insanlardan biridir.

Türkiye’nin böyle beyinlere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Biz Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın görüşlerinden yararlandık ve bundan sonra da yararlanmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte, sözünü ettiğim konu hakkında; kafa yoran, düşünen, arayan, araştıran, makale yazan her kim varsa bizim soframızda yer buluyor. Çünkü onlara ihtiyacımız var.’’ diyerek geleceğe yönelik çalışmalarından ve hedeflerinden bahsetti.

 

Euro 6’ya Geçişle Fiyatlar Değişecek

   Euro 6 motora geçişle Euro 5 fiyatlarının tarihe karışacağını kaydeden Tamay, “Euro 6 fiyatlarında değişiklik olacak. Ben iki senedir bu fiyatların Euro motora geçişle birlikte tarihe karışacağını söylüyorum. Ben insanların durumun çok farkında olmadığını düşünüyorum. Şöyle ki; yüzde 5 ile yüzde 15 arasında fiyatlar değişecek. Her modele, her markaya göre değişiklik olacak ama kuşkusuz her markanın fiyatı değişecek. Çünkü Avrupa’da Euro 6’ya geçen her markanın fiyatı değişti. 2016 yılı için şimdiden yatırım yapılmasının daha akıllı ve ekonomik olduğunu düşünüyorum.’’ dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.