Toplu taşımanın ‘’Bayan Kaptanları’’ İstanbul yollarında

Toplu taşımanın ‘’Bayan Kaptanları’’ İstanbul yollarında

İstanbul trafiğinde Zeynep Alemdar’ı görenler hem seviniyor, hem de şaşırıyor. İstanbul’da bayan otobüs şoförü sayısının artmasını isteyen Alemdar, buna öncülük etmekten mutluluk duyuyor.

Taşımacılar Gazetesi olarak İstanbul’da kullandığı Erguvan aracıyla trafiğe renk getiren Zeynep Alemdar’la bayan otobüs şoförlerinin geleceği ve trafiğin genel sorunlarından bahsettik. Alemdar, ropörtajda İstanbul trafiğinde bayan şoförlerin olmasının bir farklılık yaratacağını ve İstanbul’un çehresini değiştireceğini söyledi. Bayan otobüs şoförlerinin olmasıyla birlikte trafikte saygının artacağını ve özellikle birbirine yol vermeme gibi bir sorun olmayacağını savundu. İstanbul Toplu Ulaşım Otobüsçüler (Erguvan) Derneği (İSTOD) Başkanı Zakir Uzun’un ofisinde gerçekleşen söyleşide Zakir Uzun da toplu taşımada bayan sayısının arttırılması gerektiğini ifade etti. Alemdar, Bayan Kaptanlar Derneği kurmak istiyor
Zeynep Alemdar ‘’Bayan Kaptanlar’’ isminde bir dernek kurmak istediğini söylüyor ve bu konuda oldukça iddialı. Alemdar, Türkiye’de bu mesleğe el atan bayan sayısını arttırmak için kurulacak dernek için gerekli hazırlıklara başlayacağını ifade etti. Metrobüs aracını da kullanmak istediklerini söyleyen Zeynep Alemdar, metrobüs şoförlüğü için belediyenin açtığı sınavları geçtiğini söyledi. 8 Mart 2009 ‘da, Dünya Kadınlar Günü’nde belediyenin kendilerini işe alacağını söylediğini ancak nedeni bilinmeyen bir şekilde iptal edildiğini söyledi. Alemdar ‘’ Metrobüs için işe giriş belgelerimiz verildi. Biz Kağıthane garajında yazılı sınav, İkitelli garajında psikoteknik ve direksiyon sınavlarına girdik ancak hala aldığımız bir netice yok. Toplu olarak randevu talebinde bulunduk Kadir Topbaş’a yapmış olduğumuz başvuru sonucu bize hala geri dönülmedi ’’ dedi. İstanbul toplu taşımasında bayan şoförlerin artmasından duydukları memnuniyeti dile getiren yolcular ise kendi bindikleri hatta bayan şoför bulunmasının sevindirici ve toplu taşıma adına güzel bir yenilik olduğunu belirttiler. Ayrıca, Gürsel Turizm bünyesinde çalışan Zeynep Alemdar, şirketin duyurduğu bayan şoför ilanı üzerine bu işe başvurduğunu ve Gürsel Turizm’in şirket olarak hep arkasında durduğunu da belirtti. ‘’ROPÖRTAJDAN BÖLÜMLER’’
Otobüs şoförü olmaya nasıl karar verdiniz?
Gezmeyi çok seviyordum, özellikle doğu bölgesi taraflarını. Bir şirket görüşmesi için Konya’ya gidiyordum. Yoldayken hostes koltuğuna oturdum. Bolu dağından Konya’ya kadar şoförü izledim ve ertesi günü uzun araç şoförü olmak istedim. Küçükken babamın arabasını kaçırırdık 11 yaşlarında bu araba merakı yeni olan bir şey değil yani. Ağabeyim bile arabayı bilmezken ben ona arabanın özelliklerini gösterirdim. Sonra turizmde bayanlara yer olmadığını fark ettim. Bayanlar bir şekilde kısıtlanmıştı. Şimdi bayanlar erkek şoför olunca rahat olamıyorlar. İlk önce bunu düşündüm, bayanlar için özel bir şoför olsun istedim. Şuana kadar otobüslerle seyahatim sırasında hiç kaza yapmadım. Otobüs sürerken yaşadığınız en ilginç olay nedir?
Ankara’da önündeki araçların kaza yapması sonrasında gördüğüm korkunç manzara beni çok etkilemişti. Şuan 12 metrelik aracı kullanıyorsunuz peki ya 18 metrelik aracı kullanabilir misiniz?
Hepsini kullanabiliyorum, özellikle metrobüs kullanmak istiyorum. Metrobüs projesini için başvurduk ve 14 bayan olarak çağırdılar bizi. 2009 Aralık tarihli sabah gazetesinde ilanlarımız da var. Sınava 14 kadın olarak girdik. Bu kadınların arasından 6 kadın sınavı geçti. Sebebi açıklanmayan bir şekilde iptal edildi. İşe giriş belgelerimiz verildi. Biz Kâğıthane garajında yazılı sınav, İkitelli garajında psikoteknik ve direksiyon sınavlarına girdik ancak hala aldığımız bir netice yok. Toplu olarak randevu talebinde bulunduk Kadir Topbaş’tan ancak hala geri dönülmedi. Topbaş’ın dediğine göre gerekli talimatlar verildi ve alınacağımız söylendi. Ancak hala işe alınmadık. Otobüs yoldayken arıza yaparsa yolcuları tahliye edip aracı tamir edebilir misiniz?
Eski araç olsa yaparız, ancak şimdiki araçlar bilgisayarlı ve otomatik olduğu için pek müdahale edemiyoruz. Tamir etmek mümkün değil. Ancak tam 5 dakikada lastik değiştirim. Bir bayan şoför olarak kullanmaktan en keyif aldığınız otobüs markası nedir ?
Mercedes’ten şaşmam, kullanması çok keyifli. Şoförlük mesleği sizi tatmin ediyor mu? Madencilikten sonra en zor meslek olarak lanse edilen otobüs şoförlüğü sizi zorlamıyor mu?
Dünyadaki en zor meslek bana göre insanları idare etmektir. Ben bunu yapıyorsam ve olumlu tepkiler alıyorsam bunu başarıyorum demektir. İnsanlar erkek şoförlere yapmadığı övgülerini bana sunuyorlar. Otobüs A.Ş'nin verdiği şoförlük eğitimleri yeterli mi?
Konuşma eğitimi gibi eğitimler güzel ancak tatbikat olarak otobüste eğitim olmalı. Kesinlikle eğitim eksiği var. Özellikle konuşma eğitiminde eksiklik var. Şoförün ayakkabısında dahi çamur olmayacak bana göre. Bence bu eğitim eksiği otobüs şoförlüğünde kadın sayısının arttırılmasıyla giderilir. Şuan ki kadın otobüs şoförü sayısı yetersiz. Bir ben varım birkaç arkadaş var. Özellikle erguvan otobüsü işleten mal sahiplerinin her hatta bir bayan şoför alması çok iyi olabilir. Unutmasınlar ki onların eşi de bir gün çalışabilir. Bayan otobüs şoförü olması İstanbul’un çehresini değiştirir mi?
Öncelikle arabaların içi değişir, araçlar pırıl pırıl olur ve özellikle trafikte kimse kimseye yol vermiyor mesela. Bayan şoförlerin sayısı artsa eğer birbirine yol verme konusunda trafik rahatlar. Bayanlar daha saygılı. Ailenizdeki bireyler arasında otobüs şoförü olan var mı? Babanızdan ya da diğer akrabalarından etkilenmiş olabilir misiniz?
Hayır, ailemde uzun yol şoförü yok. Babam devlet memuruydu, ağabeyimde bir üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapıyor. Şoförlük tamamen benim isteğimden kaynaklanıyor. Erguvan araçlarındaki havuz sistemi konusunda düşünceleriniz nedir?
Bence çok güzel birşey. Kimse kimsenin hakkını yemiyor. Hakkaniyetli bir sistem. Rekabeti biraz ortadan kaldırıyor ancak tatlı bir rekabet sürüyor tabiî ki. Özel Halk Otobüsleriyle Erguvan otobüslerin ortak bir havuza dahil olmaları sizce nasıl olur?
Bence Özel Halk Otobüslerinin biraz kendilerini düzeltmelere gerekli. Bence birleşemez ancak barış ilan edilip onlar kendilerini vitrinlerini ve vizyonlarını yenilerse olabilir. O zaman insanlar kaliteyi tercih eder. Güzel bir rekabet olur. Otobüsü servise siz götürüyorsanız servis hizmetlerinden memnun musunuz?
Evet, ben götürüyorum, bazı sorunlar olmasına rağmen memnunum. Mercedes araç mesela çok arıza yapmaz. Mercedes 500 binde arıza yapar diğer araçlar 100 binde arıza yapar. Ancak Mercedes’i güzel kullanmakta önemli. Bayan Kaptanlar Derneği gibi bir derneğini Türkiye’de ilk olarak kurmak ister misiniz?
Böyle bir dernek kurmak isterim. Zaten bununla ilgili düşüncelerim vardı. Bazı şeyleri planlıyorum. Mesela, bundan yıllar önce otobüs duraklarında dakika dakika aracın gelişini haber veren bir tabela düşünmüştüm. Bir gün araç fuarına gittim baktım ki düşünüp yapmışlar. Benden önce davranmışlar. Adana’da bayan şoför sayısı fazla, İstanbul neden geride?
Adana’dan bize teklif geldi ancak biz İstanbul’dan gitmek istemedik. Ankara da böyle bir proje yapılmış ancak çok az kadın müracaat yaptığı için proje rafa kaldırılmış. Buradan mesleğe ilgi duyan bayanlara tavsiyeleriniz var mı?
Öncelikle sevmeleri lazım, ancak bayanların bu işe el atmaları lazım. Ben bu mesleği yapacağım desinler ve mesleğe başlasınlar. Hep birlikte kol kola bu mesleği yapmak isterim. Oya KAYA-İlker SEZER www.tasimacilar.com 24.01.2012 / 11:13