Toplu Taşımanın Sorunları Masaya Yatırıldı

Toplu Taşımanın Sorunları Masaya Yatırıldı

Otobüs İşletmecileri Derneği (OİDER)’nin organize ettiği ve MOTAŞ’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Hukuk ve Bilgi Sistemleri Komisyonu 2. İstişare Toplantısı” Malatya’da yapıldı

Toplantıya Türkiye’nin farklı illerinin toplu taşıma hizmetini yürüten belediye şirketlerinin yetkilileri katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını Otobüs İşletmecileri Derneği(OİDER) Genel Sekreteri Aysun Durna yaptı. Durna, konuşmasında derneğin açılış nedenlerine ve gösterdikleri faaliyetlere yer verdi. Birlik olmanın, birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Programa ev sahipliği yapan MOTAŞ adına İşletme Müdürü Gökhan Beler bir konuşma gerçekleştirdi. Eski bir raylı sistem çalışanı olduğunu söyleyen Beler, toplu taşımada raylı sistemde disiplinin oluşturulduğunu belirtti. Raylı toplu taşıma sisteminde var olan disiplinin otobüs işletmeciliğinde henüz tamamlanamadığını belirterek; “bununla ilgili kanun ve mevzuat eksikliğimiz de söz konusudur. Hala toplu taşıma kanunumuz bile yoktur. Toplu taşıma kanunun sadece 65 yaşa vurgu yapan bir yasadan çok daha geniş kapsamlı olması gerekiyor. Özellikle lastik tekerlekli toplu taşıma faaliyeti gösteren, personelinden aracına kadar gerekli kriter ve yeterliliği içeren bir yasanın hazırlanarak kanun haline getirilmesi gerekiyor. Bu ertelenemez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Toplu taşıma kurallarının sürdürülebilir olması için hayati öneme sahiptir. Çünkü biz yaratılmışların en şereflisi olan insana hizmet veriyoruz. Hata yapmak gibi bir lüksümüz yoktur.

Sürekli sahadayız, sıkıntılarla en çok biz karşılaşıyoruz. Ancak sorunlarımızı resmi kurumlara, muhataplarımıza doğru iletemiyoruz. Doğru iletmek ve beklentilerimizin karşılanabilmesi için muhataplarımıza sorunlarımızı doğru iletmemiz gerekiyor. Bunun için de sorunun adını doğru koymalı ve tanımını net yapmalıyız.Tüm sorunlarımızın doğru tanımlanması, yerine ulaştırılması ve çözüm yollarının bulunabilmesi için Otobüs İşletmecileri Derneğinin kurulması isabetli olmuştur. Biz otobüs işletmecileri için çok büyük bir ihtiyaçtı bu dernek. Hepimize hayırlı olsun.

Tertiplenen programa katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, Malatya’mıza hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan MOTAŞ Elektrik Elektronik Sistemler Müdürü Muhammet Demirel, MOTAŞ’ın faaliyet alanı, şehri ağ gibi saran hatlar ve bu hatlarda yıllık taşınan yolcularla ilgili bilgi ve verileri paylaştı.

Kürsü konuşmalarının ardından komisyon çalışmaları gerçekleştirildi.

Gruplar halinde yapılan komisyon çalışmalarında çeşitli konular masaya yatırıldı. Toplu taşımacıların sorunları tartışıldı. Daha iyi bir toplu taşıma için neler yapılabilir konusunda fikir alışverişi yapıldı. 

Toplu taşımacıların karşılaştığı sorunların yetkili mercilere iletilmesi noktasında birlikte hareket etmenin önemine değinildi.

Farklı illerden toplantıya katılan toplu taşımacılar, bölgelerinde uyguladıkları toplu taşıma yöntemlerini aktardı.  Ortak kart kullanımı ile harekete geçmenin zamanı olduğuna vurgu yapıldı. 

Toplu taşıma ile ilgili yasada ve yönetmeliklerde toplu ulaşımın tanımının yapılması için gerekli girişimlerin yapılması için harekete geçilmesi kararı alındı.

Araçların takip sistemi, ücret toplama sistemi ve bilgilendirme teknolojisinin kullanımı konularında fikir alışverişi yapıldı.

Toplantının birinci günü akşam yemeğiyle son bulurken ikinci gün ev sahibi MOTAŞ tarafından gezi aracıyla konuk toplu taşımacılara Malatya’nın tarihi bölgelerine tur yapıldı. 

oider-3.jpg

oider-2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.