Trabzon Demiryolu ve Lojistik Merkez’de ısrarlı

Trabzon Demiryolu ve Lojistik Merkez’de ısrarlı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuşan Trabzon Valisi Recep Kızılcık: “Lojistik merkez ve demiryolu Trabzon’un 50 yıllık geleceğini açacaktır.”

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, alternatif iki alan üzerinde karar verildikten sonra kurulacak olan lojistik merkezin karayolu ile yeni İpekyolu’nda bir taraftan Rusya’na diğer taraftan Çin’e bağlanacağını; böylece denizyolunda kaybedilen Sochi hattının yeniden geri kazanılacağını söyledi. Demiryolu için 25 maddelik bir rapor hazırlandığını belirten Kızılcık, “Lojistik merkez ve demiryolu, Trabzon’un 50 yılının önünü açacak iki projedir” diyerek başbakana da konunun iletileceğini söyledi.
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, TTSO Şubat ayı Meclis toplantısına konuk olarak katıldı. Bir saatlik konuşmasında Meclis üyelerine iş dünyasını ilgilendiren lojistik merkez, demiryolu, organize sanayi bölgeleri, 2011 olimpiyatlarında kazanılan spor tesisleri, sağlık sektöründeki yatırımlar ile turizm konularda açıklamalarda bulundu. Kızılcık, “Rusya’nın Sochi Limanının kapanmasına ilişkin değerlendirmesinde “Ülke olarak kayıp söz konusu değil ama Trabzon açısından çok büyük bir kaybımız var. TTSO Başkanımızla beraber bu konuyu Hükümetimize sıklıkla gündeme getirdik ama karşı tarafın katı tutumu değişmedi. Buna rağmen Trabzon 81 il arasında ihracatta 15. olarak başarı sağladı. Ben bu anlamda sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. ”Trabzon-Sochi denizyolunun ihracatta yarattığı boşluğu yeni İpekyolu ile giderilebilecektir."

Lojistik merkezlerin son dönemlerde ticaret ve ihracatın gelişmesi için önemli olduğunu vurgulayan Vali Kızılcık, “Lojistik merkezlerinin özelliği karayolu, deniz yolu ve bir diğeri de 1923’den beri Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Atatürk’ün Trabzon’da vurguladığı gibi demiryolu bağlantılarının olmasını gerektiriyor. Trabzon bu anlamda koşulları yerine getiriyor. Ulaştırma sektörünün en büyük patronları ve firmaları buradadır.” diyerek Trabzon'un lojistik merkez avantajlarını sıraladı. Kızılcık, kapanmış olan Trabzon-Sochi denizyolunun ihracatta yarattığı boşluğu yeni İpekyolu ile giderilebileceğini belirterek şöyle konuştu: “ Yeni İpekyolu Türkiye’yi ve Trabzon’u bir taraftan Sarp Sınır Kapısı’nın devamında Kafkasya üzerinde karayolu ile Rusya’ya, diğer bir kolunun ise Orta Asya ve Çin’e kadar ulaştırabilecektir. Bu eski İpekyolu’nun yeniden canlanması demektir.” “Lojistik merkez için alternatifleri bilimsel bir bakışla değerlendirmeliyiz”
Şehrin tüm aktörleri ile Lojistik merkez için önemli çalışmalara imza atıldığını kaydeden Kızılcık, lojistik merkez ile ilgili Trabzon’un önünde iki alternatif bulunduğunu, bunlardan hangisinin daha uygulanabilir, hangisinin daha fazla katkı sağlayabilir olduğunun belirleneceğini söyledi. Kızılcık “Sürmene’de tersane olarak yapılan dolgu alanı ki belki engel kıyı kanunudur. Ulaştırma Bakanlığı bunun son kararını verecektir. 50–60 milyon dolar harcanan bir yer. Dünya’daki gemi sektörünün kriz durumu göz önünde bulundurulduğunda, buranın alternatif lojistik merkez yapılması hem ülkemiz hem de bölgemiz için önemlidir. İkinci alternatif Hekimoğlu’nun arkasındaki taş ocağıdır. Orada 200 dönüm arsa vardır. İkisinden birine karar verilip başlatılmalıdır. Zamanla yarıştığımız bir dönemde olayları akışına bırakmak tembelliktir” dedi. “Lojistik merkezi duyup da heyecanlanmayacak yatırımcı yoktur”

Lojistik merkezin herkesi heyecanlandıracak büyük bir proje olduğunu belirten Vali Kızılcık, “Bir kolu Rusya’ya diğer kolu Çin’e uzanacak yeni İpekyolu üzerinde Trabzon Lojistik Merkezi’ni duyup ta heyecanlanmayacak bir yatırımcı yoktur. Bu, tarihte bahsettiğimiz İpekyolu’nun canlandırılmasıdır. Böylece denizde kaybettiğimiz Sochi hattını karayolu ile yeniden kazanacağımızı umuyorum” değerlendirmesinde bulundu. Lojistik merkezin olmazsa olmazlarından birinin de demiryolu olduğunu ifade eden Kızılcık, Trabzon’un demiryolu projesinin gerekliliğini açıklayan 25. maddelik bir raporu Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a arz edileceğini açıkladı. Trabzon’un gelecek 50 yılını açacak bu iki projenin hayata geçmesini arzuladığını, gerek ulaşım gerekse istihdam da önemli fonksiyonları olacağını kaydetti. Konuşmasının sonunda Vali Kızılcık'a TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından plaket verildi. Hayati Akbaş / TRABZON www.tasimacilar.com 28.02.2012/15:37