Trabzon Otogarı ihaleye çıkıyor

Trabzon Otogarı ihaleye çıkıyor

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak yeni otogarın proje aşaması tamamlandı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun önem verdiği projeler arasında yer alan yeni otogarın ihale işlemlerine mayıs sonu haziran başı gibi başlanması planlanıyor. Şehirde önemli bir eksikliği giderecek olan yeni terminalin 2021 yılının sonunda yeni yerinde hizmet vermesi bekleniyor.

Trabzon halkı tarafından uzun yıllardır yıkılması istenen ve adeta kanayan yara haline gelen otogar, nihayet şehre yakışır bir görüntüye kavuşacak. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından projenin detayları ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: Mevcut otobüs terminalinin zamanla artan ihtiyaca cevap verememesi nedeniyle, Trabzon halkı ile terminali uğrak yeri olarak kullanacak insanlara yeterli hizmetin sunulduğu, bulunduğu çevreye kimlik kazandıracak yeni bir otobüs terminali projesi tasarlanmıştır.
 
KENT İÇİ TRAFİK RAHATLAYACAK  

Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesi, Anadolu Bulvarı üzerinde 30.144,85 m²lik arsada konumlandırılan yeni terminal projesi ile kent içi trafiğin rahatlatılması amaçlanmaktadır. Karayollarının yeni akıllı kavşak düzenlemeleriyle birlikte şehrin trafik yoğunluğunun azaltılması, doğu - batı, kuzey - güney hattında kesintisiz bir ulaşım aksında hizmet verilmesi öngörülmüştür. Toplam inşaat alanı 9.259,07 m² olan yapı 28 araçlık otobüs peronlarına ve 1.863,23 m²lik  yolcu bekleme alanına sahiptir. Yapının kentle kurduğu ilişkiye önem verilmiş, batısında bulunan Değirmendere'nin ıslah edilmesi öngörülmüş, kuzeyinde bulunan H. Nazif Kurşunoğlu Camii ile atıl durumda bulunan çevre alanlar da peyzaj tasarımına dahil edilmiştir.

trabzon-ortahisar-otogar.jpg

ARAÇ YÜKÜNÜN AZALTILMASI HEDEFLENDİ

Vaziyet yerleşiminde parsel iki bölgede incelenmiş, kente bağlanan kuzey ve doğu tarafı gelen kullanıcılara ayrılmışken, dereye bakan güney ve batı tarafı otobüs ve servis sirkülasyonuna bırakılmıştır. Alana, Anadolu Bulvarı üzerinde konumlandırılan şehir içi otobüs ve minibüs durakları ile toplu ulaşım sağlanmıştır. Şehirlerarası otobüs peronları ile 16 araçlık Gümüşhane Servis Alanı'na giriş-çıkışlar, yapının güneyinde yer alan Ayakkabıcılar Sitesi Sokağı'ndan sağlanmıştır. Bununla birlikte 104 araçlık özel araç ve 20 araçlık servis otoparkı ile taksi duraklarını, Ayakkabıcılar Sitesi Sokağı ile Anadolu Bulvarı arasında oluşturulan tali yolcu aksına bağlayarak çevre yolu üzerindeki araç yükünün azaltılması hedeflenmiştir.

trabzon-otobus-terminali.jpg
 
HER TÜRLÜ İHTİYACA CEVAP VERMESİ AMAÇLANDI  

Otobüs terminallerinin akılda bıraktığı karışık, yorucu ve kasvetli havayı değiştirmek için geçirgen ve ferah bir yapı tasarlanmış, iki noktasından zemine basan ikonik çatı örtüsü ile kente gelen kullanıcıların akıllarında bir imaj yaratmak amaçlanmıştır. Ayrıca çatı formu çeşitli projeksiyon gösterilerinde kullanılarak yapının kentsel bellekte bir yer edinmesi de sağlanmıştır. Yaklaşık 5.000 m²lik taban alanına oturan yapı içerisinde ulaşım ve hizmet birimlerinin yanı sıra yaklaşık 1.200 m²lik kiralanabilir ticari alanlar ve 800 m²lik ofis birimleri bulunmaktadır. Kullanıcıların rahat bir şekilde yolculuk yapabilmesi adına peyzajla birlikte otobüs peronlarına kadar kesintisiz, net bir yolcu aksı belirlenmiştir. Bu aks çevresindeki kafeterya, büfe, berber gibi ticari birimler ve rekreasyon alanlarıyla beslenmiştir. Böylelikle terminallerde kısa, orta, uzun süreli vakit geçiren kullanıcıların her türlü ihtiyaçlarına cevap verilmesi amaçlanmıştır.

trabzon-otogar-.jpg
 
TRABZON’A YAKIŞIR BİR OTOGAR OLACAK 

Trabzon’a yapılacak yeni otogarın proje çalışmalarının tamamlandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Şehirlerarası Otobüs Terminali, son yıllarda şehrin adeta kanayan yarası haline gelmiş önemli bir sorundu. Malumunuz mevcut otogar ihtiyacı karşılayamaz hale gelmekle birlikte, görüntü olarak da Trabzon’a yakışmıyor. 40 yıl önce yapılan otogarın yenilenmesi seçim vaatlerimiz arasındaydı. Göreve gelir gelmez yer tespiti yaptık. Otogarı mevcut yerinden Galericiler Sitesi’nin ve bizim de Fen İşlerimizin olduğu alana taşıyacağız. Bu noktada şehre yakışır bir terminal yapmak için ilk adım olan proje çalışmamızı tamamlamış bulunmaktayız. Modern, ihtiyacı karşılayacak, Trabzon’a yakışır bir otogar yapmak istiyoruz. 2021 yılının sonunda yeni otogarımıza taşınmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

trabzon-yeni-otogar.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.