Trabzon TSO meclis toplantısı gerçekleştirildi

Trabzon TSO meclis toplantısı gerçekleştirildi

TTSO Ağustos ayı meclis toplantısında 2012-2013 yılı aktif sigortalı sayısı, yatırım teşvik belgeleri, ihracat, verileri karşılaştırmalı olarak değerlendirdi.

TTSO Ağustos ayı meclis toplantısında 2012-2013 yılı aktif sigortalı sayısı, açılan-kapanan işletme istatistikleri, yatırım teşvik belgeleri, KDV matrahları, ihracat, mevduat ve kredilere ilişkin çeşitli verileri karşılaştırmalı olarak değerlendirdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yeni teşvik kanununun istihdam kaybını önleyeceğini belirtti. Nisan 2013 dönemi itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre il genelinde aktif sigortalı sayısının 2 bin 326 kişi azaldığını anımsatarak yeniden aktif sigortalı sayısının artışa geçeceğine inandığını söyledi. Yaşanan azalmanın yılbaşında sona eren teşvik kanunundan büyük ölçüde etkilenmiş olduğunu kaydetti.


2013 yılı ihracatı 596 milyon 859 bin dolar olarak gerçekleştirildi

İhracat rakamlarına bakıldığında 2012 ve 2013'ün Haziran aylarının karşılaştırılmasında yüzde 18'lik bir düşüş olduğunu belirten Hacısalihoğlu, Bu düşüşün Fındık mamulleri ve yaş ve sebze ürünleri ihracatındaki düşüşten kaynaklandığını iletti. Burada mevsimsel olarak bir düşüş söz konusu olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, altı aylık bir dönem karşılaştırıldığında 2013 yılında 596 milyon 859 bin dolar ile yüzde 9.4 oranında bir büyüme söz konusu olduğunu kaydetti. Haziran ayındaki mevsimsel düşüş Türkiye ihracat sıralamasındaki yerimizi de 16'dan 17'ye düşürmüş olduğunu paylaştı.

Haziran ayındaki ihracat yapılan ülkelere bakıldığında Rusya Federasyonu'nun birinci sırada, Almanya'nın ikinci sırada olduğunu, ülke bazında en fazla düşüşün yine Rusya Federasyonu'na olduğunu aktardı.

Teşviklerin uzatılması iş dünyasında memnuniyetle karşılandı

2012 ve 2013 yılları ilk dört ayındaki yatırım teşvik belgeleri karşılaştırılmasında teşvik belgesi sayısının düşmesine karşın, yatırım miktarı ve istihdam sayılarında belirgin artış olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, 2012 ilk dört ay da yatırım teşvik belgesi 15, yatırım miktarı 92 milyon Tl, öngörülen istihdam 324 kişi. Yatırım teşvik belgesi 2013'de 11 olarak gerçekleşirken öngörülen yatırım miktarı 314 milyon TL ve öngörülen istihdam da 636 olduğunu dile getirdi.

Hayati AKBAŞ / Trabzon

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.