TREDER: “Sahtecilikle mücadeleye devam”

TREDER: “Sahtecilikle mücadeleye devam”

TREDER basına gönderdiği yazılı açıklamada, plakalara vergi getirilmesi konusunda ısrarlı olmadığını ve UND'den gelen "ortak alık" çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

TREDER Başkanı Recep Serin’in treyler plakalarına vergi getirilmesi yönündeki talebi şu günlerde sektörde sıkça gündeme gelen bir konu haline gelmişti. Ali Çiçekli ve UND’nin konuya ilişkin açıklamalarının ardından TREDER’den de konuya açıklık getirmek amacıyla bir açıklama geldi.

Basına gönderilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"TREDER Yönetim Kurulu’nun ortaklaşa kararlaştırdığı, treyler plakalarına cüzzi de olsa vergi getirilmesi konusundaki görüşleri kamuoyu tarafından yankı bulmuş ve çeşitli kişi ve kurumlar tarafından ele alınmıştır.

Treder olarak öncelikli amacımız konunun gündeme taşınması ve geniş bir platformda tartışılması idi. Bu anlamda TREDER’in, plakalara vergi getirilmesi konusunda ısrarlı olmadığını kamuoyuyla paylaşmak isteriz

UND’den gelen ‘ortak akıl” çağrısını TREDER olarak takdir ve memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isteriz.Et ve tırnak gibi olan nakliye ve treyler sektörünün bu sorunun çözümünde birlikte çalışması gerektiğine yürekten inanıyoruz.

Konu ile ilgili hassasiyetimizin nedenlerini bir kere daha dile getirmek isteriz:

• Treyler plakalarının, günümüz şartlarında bir saygınlığı olmadığı gibi pek çok yolsuzluğa da maruz kalmaktadır. Örneğin, “change” işlemine maruz kalan treylerlere gayet kolaylıkla takılabilmekte ve usulsüzlüklere alet edilebilmektedirler.

• Treyler plakalarının iptal zorunluğu ve ciddi bir takip mekanizması olmadığı için, kolaylıkla çıkarılıp atılabilmekte, başka treylerlere istenildiği gibi ve çok çeşitli amaçlarla takılabilmektedir.

• 2012 yılında dernek tespitlerimize göre 21 bin 500 adet treyler satışı gerçekleşmesine rağmen TUİK kayıtlarında 23 bin 840 treyler plakası tescil edilmiştir. Aradaki ciddi fark haklı şüphelerimizi arttırmaktadır.

• Usulsüzlüklerle haksız kazanç elde eden kötü niyetli kişiler, nakliye piyasasında kendilerine haksız rekabet üstünlüğü yaratmaktadır.

• Bu durum, bazı kötü niyetli treyler üreticileri içinde bir fırsat haline gelmiştir. Sahtecilik ve change olayları inanılmaz derecede artmıştır. Bu amaçla, konu, çeşitli Bakanlıklar, EGM’ne bağlı Müdürlükler seviyesinde de örnekleriyle gündeme gelmiştir. Treyler plakalarının alet edildiği sahtecilik ve change olaylarının önüne geçilebilmesi için Dernek olarak katkı verilmiştir, verilmektedir ve bundan sonra da verilecektir.

• Bu durum, sektördeki pek çok olumsuzlukların yanı sıra treylerin finansmanını da etkilemektedir. Kontrolsüz treyler plakalarının kullanımının da şiddetini arttırdığı sektördeki yolsuzluk olayları nedeniyle, bankalar, treylerin alımında finans sağlanmasında isteksiz davranmaktadırlar. Nakliyeciler de günün finansman olanaklarından yararlanamamaktadır.

Söz konusu suçlar Türkiye’de organize bir şekilde ve artarak gerçekleştirilmektedir. Bu iş için çeteler ve örgütler kurulduğu güvenlik güçleri tarafından da tespit edilmiştir. Önüne geçilmediği takdirde önce treyler sektörüne sonrasında ise nakliye sektörüne çok büyük zararlar vereceğini öngörmek çok da zor değildir.

Önümüzdeki süreçte bu sorunun çözümü için iyi niyetli, sektöre hakim, aklı selim, sektöre vizyon katabilecek kişi, kurum ve kuruluşlardan gelecek eleştiri, öneri ve talepleri bekliyoruz." 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum