Treylerlere Plaka Vergisi Önerisi Kabul Edilemez

Treylerlere Plaka Vergisi Önerisi Kabul Edilemez

TREDER Başkanı Recep Serin’in treyler plakalarına vergi getirilmesi yönündeki talebi sektörde tepki görmeye devam ediyor. Recep Serin’e bir tepkide UND’den geldi.

Uluslar arası Nakliyeciler Derneği UND yetkilileri basına gönderdiği yazılı açıklamada Serin’in sözlerinin endişe ile karşılandığını ve “treyler vergisi” uygulamasına karşı olduklarını dile getirdiler.

UND’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Son günlerde bazı basın-yayın organlarında TREDER Başkanı Sayın Recep Serin’in “treylerlere plaka vergisi getirilmesi” yönündeki açıklamalarına yer verilmektedir. Söz konusu açıklama sektörümüzce üzüntü ve endişe ile karşılanmıştır.

Son günlerde bazı basın-yayın organlarında TREDER Başkanı Sayın Recep Serin’in “treylerlere plaka vergisi getirilmesi” yönündeki açıklamalarına yer verilmektedir. Sayın Serin’in, sahte römork faturası ile plaka çıkarılmak suretiyle treyler üreticilerine verilen zararın önlenmesi amacıyla talep ettiği yeni vergi uygulamasının, sektörümüze getireceği mali yükü hiçe sayması, böyle bir soruna çözüm için “ortak akıl” aramaması, sektörümüzce üzüntü ve endişe ile karşılanmıştır.

Derneğimiz uzun yıllardır sektörümüzün taşıma hizmetini yerine getirmek için kullandığı makineleri olan TIR araçlarına ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden de (MTV) muafiyet talep etmektedir. Bilindiği gibi üretim faaliyetinde bulunan sanayi kuruluşları fabrikalarında kullandıkları makine ve ekipmanlara ayrı bir vergi ödememektedir. Sektör firmalarımız ise TIR araçları ile verdikleri hizmetlerden elde ettikleri gelirler üzerinden kurumlar vergisi öderken, bir yandan da bu hizmeti vermekte kullandıkları araçlara MTV ödemektedir. Bu durum sektörümüz için mali bir külfet iken, Sayın Başkan tarafından treylerlere getirilmek istenen ilave vergiye anlam verilememiştir.

Ulaştırma Bakanlığı 2012 yılı sonu verilerine göre uluslararası eşya taşımacılığı yetki belgesine sahip 2 bin 470 adet firmanın yetki belgesine kayıtlı toplam 55 bin 634 adet çekici ve 66 bin adet römork/yarı römork bulunmaktadır. Sayın Başkanın önerisi ile Türk taşımacısı çekicileri için ödediği MTV kadar treyler vergisi ödemek durumunda kalacak, hali hazırda tarife dışı engeller, korumacı politikalar sebebiyle yabancı plakalı araçlar ile rekabet gücünü yitirmekte olan Türk taşımacısına bir darbe daha vurulacaktır.

Bu kapsamda, Derneğimiz söz konusu sorunun çözümü için STK’lar ve kamudan oluşacak “ortak akıl”a gereken katkıyı verebilecek olup, çözüm için önerilen bu yeni “treyler vergisi” uygulamasına karşı olduğunu her platformda dile getirecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum