Tüketiciler, AB Lastik Etiketi Kriterlerini Dikkate Alıyor

Tüketiciler, AB Lastik Etiketi Kriterlerini Dikkate Alıyor

Brüksel’de gerçekleşen toplantıda ortaya konan veriler, son 1 yılda lastik satın alan müşterilerin üçte ikisinin AB lastik etiketini dikkate aldığını gösteriyor.

Goodyear adına IPSOS MarketQuest tarafından yapılan araştırmaya göre, lastik alıcılarının yüzde 73’ü, lastikleri almadan önce üç performans kriterine dayalı etiket kullanımına dair bilgi sahibi olduğu belirlendi. Yine aynı veriler çerçevesinde Avrupa genelindeki lastik satıcılarının yarısından fazlası, etiket değerlerini lastik satarken öne çıkarıyor.

Filoların yüzde 66’sı için yakıt verimliliği ön plana çıkıyor

AB lastik etiketinin, Avrupa ticari taşıt filolarının satın alma üzerindeki etkisi her geçen gün artıyor. Avrupa ticari taşıt filolarına yönelik TNS tarafından Goodyear adına yürütülen, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya ve İspanya’da yer alan yaklaşık 500 filoyu içeren araştırmanın sonuçları, etiketlemenin önemini gösteriyor. Filoların yüzde 54’ü yalnızca lastik etiketinin lastik seçimlerini etkilediğini söylerken, yüzde 66’sı etiketteki en önemli kriter olarak yakıt verimliliğini vurguluyor.

‘Lastik etiketi kavramı hızla yaygınlaşıyor’

Toplantıda konuşan Goodyear Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölge Başkanı, etiketin önemiyle ilgili istatistiksel öngörüleri sunarken lastik etiketinin sınırlarını vurgulayarak; ‘birçok tüketicinin ve profesyonel lastik alıcısının lastik satın alırken AB Lastik Etiketi’ni referans aldığını görmek çok umut verici’ dedi. Üç kritere dayanan bilgileriyle AB Lastik Etiketinin, lastiklerin taşıtın performansında oynadığı önemli rol ile belli bir farkındalık uyandırdığına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti; ‘Lastik etiketi kavramı hızla yaygınlaşıyor. Ancak etiket her ne kadar iyi bir başlangıç olsa da, lastik alıcılarının dikkate alması gereken başka önemli faktörler de bulunuyor. Örneğin, en yüksek performanslı kış lastiklerinin dahi lastik etiketindeki skorları nispeten düşük çünkü bu lastikler soğuk havalarda ve buzda etkili olacak şekilde tasarlanmıştır. Dünyanın önde gelen lastik üreticilerinden biri olarak Goodyear yalnızca lastik etiketinde belirtilen üç kriteri değil, 50 farklı kriteri analiz ederek lastik tasarlıyor’ dedi.

‘Tüketicilerin daha net ve objektif bilgilere ihtiyaçları var’

AB Lastik Etiketi mevzuatının uygulanmasında önemli bir rol oynayan Avrupa Parlamentosu Üyesi ve İç Pazar ve Tüketici Koruma Komitesi Başkanı Malcolm Harbour, etiketin hem sürücülerin güvenliğini artırması hem de çevreyi koruması açısından önemli olduğunun altını çizdi. Sözlerini şöyle sürdürdü: Lastik Etiketi, Avrupa genelindeki yolcular ve ticari taşıtlar için büyük bir güvenlik ve çevresel tedbirler paketi olarak tanıtıldı. Lastikler muhtemelen tüketicilerin satın almakta en çok zorlandıkları ürünlerin başında geliyor. Bu yüzden tüketicilerin daha net ve objektif bilgilere ihtiyaçları var. Tüketicilere, belirli miktarda bilgi verebilirsiniz. İşte bu yüzden, tüketicilerin, bilinçli tercihler yapmalarına yardım edecek net kriterlere odaklandık. Mevzuatın şu ana kadarki başarısından memnunum ancak bir yasa düzenleyicisi perspektifinden baktığımda, etiketin çevre ve güvenlik açısından faydalarını tamamen anlamak için daha fazla zamana ihtiyacımız olduğunu görüyorum. Mevzuat 2016’da tekrar değerlendirilecek” dedi.

En önemli kriter lastiğin ıslak zeminde yol tutuşu performansı

Goodyear Şirketi’nin araştırmasına göre, tüketiciler ıslak zemin yol tutuş sonuçlarının en önemli sonuç olduğunu düşünüyor; tüketicilerin yüzde 52’si, yeni lastik satın alırken bunu dikkate aldıkları ilk üçe kriter arasına koyuyor. Daha iyi yuvarlama direnciyle birlikte yakıt verimliliği, tüketici ihtiyaçlarında yüzde 47 oranında yer tutarken, dış gürültü yüzde 41 oluyor. Geçtiğimiz yıl lastik satın almamış olanların yüzde 85’i, bir sonraki lastik satın alımlarında etiketin en önemli etken olacağını ifade ediyor. 




 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.