Türk kargo sektörüne Azerbaycan darbesi

Türk kargo sektörüne Azerbaycan darbesi

Azerbaycan ve Rusya’ya yapılan serbest bavul ticaretiyle ülkemiz ekonomisine büyük katkısı olan kargo firmaları şu günlerde sıkıntılı günler yaşıyor.

90’lı yıllardan bu yana milyonlarca dolarlık hacimle ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayan firmalar 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bugüne kadar birçok ortaklık yapan Türk ve Azeri işadamları, Azerbaycan Trans Broker firması yetkilisi Ebulfez Malikov tarafından yapılan baskı sonucu Azerbaycan’a yapılan kargo taşımacılığını tekelleştirerek ülkemiz ekonomisine büyük bir darbe vurma yönünde çalışmalar yapılmakta.
 
Azerbaycan-Rusya Kargocular Birliği üyeleri bir araya gelerek Azerbaycan‘ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda yapılan açıklama ile bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi. Yapılan açıklamada, “bu konunun ilerleyen zamanlarda Azerbaycan’a sevk edilen ürünlerin faturalarının da Ebulfez Malikov Bey’in Türkiye’de kurmuş olduğu Türk vatandaşı ortaklı şirkete kesilmesi ihracatın ve nakliyenin bu şirket üzerinden yapılmasını istediklerini bildirmişlerdir. Bu durumdan Ebulfez Malikov Bey’in Türkiye’den haksız KDV iadesi almayı düşündüğünü es geçemeyiz. İkinci aşamanın KDV iadesi konusuna bağlanması da olası gerçek bir ihtimaldir. Böyle bir durumda Türkiye’den ihracat yapan şirketlerimizin ne derece zor durumda kalacağını yetkililerimiz araştırmaları sonucunda daha iyi göreceklerdir”  denildi.
  
Azerbaycan–Rusya Kargocular Birliği Sözcüsü İbrahim Obut, yapmış olduğu açıklamada “ülkemizde bulunan ve Azerbaycan’a ihracat ve kargo taşımacılığı yapan 30’a yakın firma bulunmaktadır.Birliğimizin 10 bine yakın çalışanı bulunmaktadır.Türk firmaların Azerbaycan ve Rusya’ya yaptığı kargo faaliyetlerinin cirosu milyonlarca dolara ulaşmaktadır. Bu rakamlar ülkemiz ekonomisine ciddi bir kaynak oluşturmaktadır. Bu yapılan tekelleştirme darbesinin ekonomimize vereceği zarar küçümsenemeyecek düzeydedir. Biz, iki devlet tek millet sloganıyla çıkılan yolda 1990’lı yıllardan bu yana Azerbaycan’a ve Rusya’ya hizmet vermekteyiz. Bavul ticaretinin bel kemiğiyiz.Bizlere yapılan bu kanun dışı uygulamaya Azerbaycan Hükümeti tarafından bir an önce son verilmesini istiyoruz.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e buradan seslenmek istiyoruz.Bu tekelleşmenin karanlık güçlerin elinden ivedilikle kurtarılarak bu sıkıntının çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz” dedi.
 
 
kargo-basin-aciklamasi-1.jpg
 
kargo-basin-aciklamasi-2.jpg

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.