Türk Nakliyecilerinin Bitmeyen Çilesi

Türk Nakliyecilerinin Bitmeyen Çilesi

Avusturya’da süren zorunlu tren uygulaması ile başlayan yıldırma politikası, Bulgaristan’ın Türk nakliyecilerine uyguladığı keyfi ceza uygulamaları Türk nakliyecilerini sonunda isyan ettirdi.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türk nakliyecilerinin sıkıntılarını, uygulanan ayrımcı politikaları, yabancı taşımacıların Türkiye üzerinden artan paylarını, ihracatımızın önündeki engelleri ve Avusturya’da yapılan eylemi, eylem sonrasında yaşanan gelişmeleri ve Bulgaristan’ın haksız ve keyfi uygulamalarını değerlendirdi.

‘İyi bir koşucu olsanız, Türk araçlarını geçersiniz’

Son dönemde yabancı taşımacıların payının sürekli arttığını belirten Şener, insanların bundan şikâyetçi olduklarını ve engellemeye çalıştıklarını kaydetti. Şener’e göre bu durum karşında bizim sloganımız yabancı taşımasını engellemek yerine neden yabancı tercih ediliyor sorusuna yanıt aramak olmalı. Yabancı taşımaların artmasının sebepleri ortadan kaldırmaya karar verdiklerini belirten Şener, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Bizim araçlarımız yabancı araçlardan daha yavaş, Almanya’ya Türkiye’den 1.580 km, 8 günde gidiliyorsa bu 192 saat yapıyor. Bu 1.580 km’yi 192 saate böldüğünüzde bizim araçlarımızın hızı, gümrükte beklemeleri ve ekstra beklemelerde dâhil olmak üzere saatte 10-11 km’ye tekabül ediyor. İyi bir koşucu olsanız, bizim arabalarımızdan daha hızlı gidersiniz’ şeklinde ifade etti.

‘Türk nakliyecilerine ayrımcı tutum

Batı çıkışlarımızda ciddi sorunlarımızın olduğunu hatırlatan Şener, batı kapılarımızın özellikle yavaşlatıldığını belirtti. Bu yavaşlatmanın sebeplerini ise, şu şekilde özetledi; ‘Bir tanesi trene binmek, bizi yavaşlatılıyor. İki, Batı’da maliyetlerimiz artırılıyor. Türkiye ihracat taşımaları genellikle İran ve Rusya gibi yakın komşularımızla yaptığımız ticaret, fakat bu ticarette tek yönde… Bu ne demek, bizim onlara ihracatımız var ama kamyonla gelecek yük yok. Dönüşte kamyon boş geleceği için Rusya ve İran taşımalarında navlunlarımız yüksek tutulabiliyor. Böyle olunca da komşu ülkeler, Bulgarlar, Romenler, Moldovlar bizim Türk taşımacılarımızın yaptığı ihracat taşımalarına göz koymuş durumdalar. Bu ihracat taşımalarını gelip almak istiyorlar. Bu durum Batı’ya giderken de böyle, Batı’da da pahalıyız. Çünkü Batı’ya giderken de birçok ekstra maliyetlerimiz var.


Avusturya’ya hukuk ve demokrasi dersi

Avusturya Nıckelsdorf’ta gerçekleştirilen eylem sürecine de değinen Şener, ‘Ağustos ayında Avusturya transit geçiş belgesi bitti. Belgesi olmayanlara bir çağrı yaptık. Belgesiz geçmenin cezası 1580 Euro. UND’den aldığımız destekle dedik ki, ceza yazılırsa biz ödeyeceğiz. Bu çağrımıza 13 araç cevap verdi. Avusturya girişinde toplandık. Bizim daha önce Macaristan’dan bonus geçtiğimiz bir sistem vardı. Geçtiğimiz ay Avusturya bunu tek taraflı olarak bitirdi. Bu bizim hakkımızdı. 25 bin araç buradan geçecekti, şimdi geçemiyor. Biz bu hakkımızı almaya, belgesiz geçmeye geldik dedik. Cezalar cebimizde hep beraber konvoy halinde yola çıktık. Avusturya’yı transit geçip Almanya’nın Sudan şehrine gitmek üzere… Sudan’a kadar gittik bizi durduran olmadı. Sudan’da tekrar açıklama yaptık. Ertesi gün, InterContinental Otel’de basın açıklaması yaptık’ şeklinde yaşanan süreci özetledi.

Türk ve Alman Bakanlar, Avusturya Bakanı ile görüşecek

Avusturya-Macaristan sınırında UND öncülüğünde Türk nakliyecilerinin gerçekleştirdiği eylemden sonra ki diplomatik temasları da aktaran Fatih Şener, eylemden sonra KUKK toplantısından sonuç çıkmadığını hatırlatarak, yaşanan gelişmeleri şu şekilde özetledi: Avrupa Bakanlar Kurulu toplantısına gittik, bizim bakanımız Alman bakanla görüştü. Giden malların yüzde 20’si Alman malı olması nedeniyle Almanlar da bu işin en az bizim kadar mağdur… Bir de Almanya’dan gelen mallar var. Bunların tamamı Avusturya’dan geçiyor. Almanlar bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Türk ve Alman Bakanın birlikte verdikleri karar doğrultusunda Avusturyalı bakanla bu konuyu ele alacaklar’ şeklinde yaşanan süreç hakkında bilgi verdi. Şener, Almanya ve Avusturya seçimlerini de hatırlatarak, Almanya ve Avusturya seçimlerinin mevcut hükümetin devamı şeklinde sonuçlandığını bildirdi. Seçimlerin ardından hükümet oluştuktan hemen sonra süreci başlattıklarını aktardı.

Avusturya Ulaştırma Bakanlığı randevuyu iptal etti

Fatih Şener, ‘Eylem sonrasında Avusturya Ulaştırma Bakanlığı ile bir randevumuz vardı. Bizim basın toplantımızdan hemen sonra iptal edildi. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanlığımızın bir toplantısı vardı. Tuna üzerinden yapılan taşımalarla ilgili o toplantıya Avusturya Bakan Yardımcısı da geldi. UND olarak biz de katıldık. Avusturya Bakan Yardımcısı’na konuyu anlattık. Bu uygulamalardan şoförlerimizin, nakliyecilerimizin, rahatsız olduğunu belirttik. Tren şirketinin sadece bizi taşıdığını, bunun da artık kabul edilemez olduğunu aktardık. Avusturya bu konuda bir iyileştirme yapmayı düşünüyor. Sanıyorum konu ile ilgili 2014 yılının Mart veya Nisan gibi bir toplantı yapacaklar. Bizim bakanlığımızdan da bir toplantı tarihi bekliyorlar’ diyerek gelişmeleri aktardı.


‘Avusturya’dan tarihi bir zihinsel değişim bekliyoruz’

Gelinen süreç ile ilgili olarak Şener, Avusturya özgülünde bir anlaşmaya imza atmanın yanı sıra Avusturya’dan tarihi bir zihinsel değişim ve dönüşüm beklediklerinin altını çizdi. Şener, sözlerini şöyle sürdürdü; Bizim taleplerimiz artıkça onlar hiç akıllarında olmayan belgeler çıkarıp vermeye başladılar. 1000 tane belge veriyorlar, 1000’le olmaz, 15 bin belge vermesi gerekiyor. Bizim o eski yapıyı tamamen değiştirmemiz lazım. Bunu başarabilirsek, uluslararası taşımacılar ve nakliyeciler açısından tarihi bir gelişme olacak’ dedi.

Bulgaristan, Türk nakliyecilerine yağdırdığı cezalarla isyan ettirdi

Geçtiğimiz günlerde Avusturya probleminin dışında Bulgaristan için de UND yoğun mesai harcamak zorunda kaldı. Bulgar gümrük yetkililerinin kestiği yüksek cezalara maruz kalması sonucunda Türk TIR şoförleri Bulgaristan’a girmeyi reddetmesiyle Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapıları her iki yönde TIR geçişlerine kapatılmıştı.

Türkiye şart koyunca, Bulgar yetkililer ceza kesmeye başladılar

Fatih Şener, Bulgaristan’ın keyfi ceza uygulamaları ile ilgili olarak şunları aktardı: ‘Bulgaristan’a taşımalar artıyor. Bakıyoruz, bizim Bulgaristan’a ihracatımız artmıyor. Nasıl artıyor peki? Avrupa’ya yapılan taşımaları Bulgarlar kendi ülkelerine yapılıyormuş gibi gösteriyorlar. 3. ülkelere taşıma yapılıyor fakat bu taşımayı yapabilmeleri için ya UBAK Belgesi’ne ihtiyaçları var ya da 3. Ülkeye taşıma belgesine ihtiyaçları var. Seyir süresince araçta bulundurulması gereken bir evrak olan UBAK Belgesi ile malı Türkiye’den alıp çıkan Bulgarlar, malı Almanya’ya götüreceklerini beyan ediyorlar. Fakat aynı UBAK Belgesi ile başka bir araç Türkiye’ye geliyor. Çünkü o belgeyi aracında bulundurup, Almanya’ya kadar götürme gibi derdi yok. Böyle olunca Türkiye’de belgeyi aracında bulundurmak zorundasın şeklinde şart koydu. Bu uygulamadan sonra Bulgar taşımacılar o belge ile 8 günden önce Türkiye’ye giremediler. Giremeyince isyan etmeye başladılar’ şeklinde Bulgaristan süreci hakkında bilgi verdi.

Toplantılardan bir sonuç çıkmadı

KUKK toplantılarında da konunun bir türlü çözüme kavuşturulamadığına vurgu yapan Şener, ‘iki KUKK toplantısı oldu ve bir anlaşmaya varılamadı. Bulgarlar araç filolarını Türkiye’yi düşünerek, büyütmüşler. Şimdi de zor durumdalar. Bunlar gelip Türkiye’nin ihracat malını taşımak istiyorlar’ dedi. Konu ile ilgili olarak UND’nin Türkiye İhracatçılar Birliği’ne çağrı yaptığına, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın Bulgar yetkililer ile görüştüğünü aktaran Şener, Bulgaristan’la sorunun hala çözüme kavuşturulamadığını fakat temasların devam ettiğini bildirdi.

‘Komşu bir ülkenin pastasından alınabilecek en büyük payı aldılar’

Bulgaristan’ın geri adım atmasını beklediklerin belirten Şener; ‘kapıyı kapatırız diyorlar. Türkiye’de kapatırsan kapat diyor çünkü Türklerin taşıdıkları mallarla beraber AB malına da engel olurlar. Kaldı ki kendi nakliyesi de zor durumda kalır. Burada Bulgarların Türkiye odaklı daha fazla büyümemesi gerekiyor. Komşu bir ülkenin pastasından alınabilecek en büyük payı aldılar, artık bir noktadan sonra durmaları gerekiyor. Burada biz legal bir yöntemle onları engellemek zorundayız. Onlar bize ceza yazıyorsa bizimkilerde onlara ceza yazmalı. Bizim prensibimiz hukuka uygun ne varsa yapılmalı yönünde’ şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Alev Arslan 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.