Türkiye-Gürcistan hudut görüşmeleri Sarp Sınır Kapısı’nda yapıldı

Türkiye-Gürcistan hudut görüşmeleri Sarp Sınır Kapısı’nda yapıldı

Yılda iki kez yapılan Türkiye-Gürcistan hudut komiserleri görüşmelerinin ilki, Sarp Sınır Kapısı'nın Türkiye tarafında gerçekleştirildi.

Türkiye adına görüşmelere katılmak üzere Sarp Sınır Kapısı'na giden Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu ve beraberindeki heyet, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze ile beraberindeki Gürcü heyeti kapının tampon bölgesinde karşıladı. Sarp Sınır Kapısı Mülki İdare Toplantı Salonunda yapılan hudut görüşmelerine, Türk heyeti adına Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş, Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, 6’ncı Hudut Tabur Komutanı Muhabere Kurmay Yarbay Şenol Onuralp, Hopa Gümrük Muhafaza Başmüdürü Mehmet Hilmi Türkoğlu, Gürcistan heyeti adına ise Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze'nin yanı sıra Batum Bölgesi Hudut Komiserleri katıldı.


Gürcü tarafındaki modernizasyon Mayıs’ta bitecek Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından görüşme hakkında bilgi veren Vali Yemlihalıoğlu, toplantı ile ilgili şöyle konuştu: ''Bizim tarafımızdan görülen sorunların başında gelen, Sarp Sınır Kapısından TIR'ların biraz daha hızlı geçişi konusunda görüşmelerimiz oldu. Şu an çok önemli bir TIR kuyruğumuz yok. Kapımızda bu tür sorunların anında çözümü için alt komisyonlar kurduk. Bir sıkıntı olduğunda hemen Gürcistan yetkilileri ile irtibata geçip sorunu çözüyoruz. Gürcü tarafında devam eden kapı modernizasyon çalışmalarının Mayıs 2011’de tamamlanacağı bilgisini aldık. Kapının modernizasyonu tamamlandığında TIR geçişleri daha da hızlanacak. Sınır olayımız yok denecek kadar az. Balıkçılarla ilgili bir kaç küçük sorunlar vardı. Balıkçılık dönemlerinde, balıkçı tekneleri tarafından sınır ihlalleri yapılmasının önlenmesi için her iki taraf yetkililerince yürütülecek çalışmaların karşılıklı işbirliği içinde yürütülmesi kararını aldık. Özellikle kış mevsimi süresince Borçka ilçesi Camili (Macahel) bölgesinde ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın acil ve zorunlu hallerde Gürcistan tarafına sınır geçişi yapmaları uygulamasına, karşılıklı işbirliği içinde devam etme kararını aldık. Zaman zaman bölgede acil hasta ve zorunlu haller olduğunda Gürcistan toprakları üzerinden hastamızı geçirip Türkiye’ye ulaştırıyorduk. Bugün bu anlaşmamızı tekrarladık. Acara Özerk Cumhuriyeti hükümeti de bu sorunun çözümü noktasında her zaman olduğu gibi yine yardımcı olacaklarını söylediler. Ülkemiz adına, vatandaşlarımızın sorunlarını aşma adına çok olumlu bir görüşme oldu.”


Varshalomidze ise Gürcistan ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin artarak devam etmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek; ''Türkiye ile dost, kardeş ve komşu ülkeyiz. Türkiye ile ülkemiz arasında çok önemli bir sınır sorunumuz yok.'' dedi.




13.01.2011-10.25 Hayati AKBAŞ/HOPA www.tasimacilar.com