Türkiye - Gürcistan KUKK Toplantısı

Türkiye - Gürcistan KUKK Toplantısı

Türk-Gürcü Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı 20-21 Eylül 2016 tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirilmiştir.

Türk Heyetine Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı V. Nurhan TÜFEKÇİOĞLU’nun, Gürcü Heyetine Gürcistan Kara Ulaştırması Ajansı Direktörü Mikheil KHMALADZE’nin başkanlık ettiği toplantıda iki ülke arasındaki karayolu taşımacılığı ilişkileri ve taşımacıların sorunları ele alınmıştır.

Yapılan görüşmeler sonucunda, çok sayıda boş giriş / dönüş yükü taşıması gerçekleştirmeye olanak veren çok girişli geçiş belgesi kotası kaldırılmış, bunun yerine 2017 yılından itibaren 100.000 adet ikili/transit geçiş belgesi, 10.000 adet boş giriş / dönüş yükü geçiş belgesi ve 2.500 adet 3. Ülke geçiş belgesi teati edilmesi kararlaştırılmıştır. Bunun yanı sıra, taraflar 2016 yılı 1.000 adet ilave 3. Ülke geçiş belgesi, 2017 yılı için de 3.000 adet ilave boş giriş belgesi teati edilmesi hususunda anlaşmışlardır.

Toplantıda ayrıca, eşya ve yolcu taşıması gerçekleştiren Türk taşıtlarının Gürcistan sınır geçişlerinde ve TIR Parklarındaki uzun bekleme süreleri ve karşılaştıkları ayrımcı uygulamalar gündeme getirilmiştir. Gürcü heyeti, söz konusu şikayetlerin giderilmesi amacıyla çalışmaların devam ettiği, insan faktörünü elimine edileceği, bütün TIR Parklarını entegre eden ve adaletli bir geçiş sıralaması sağlayacak olan elektronik sıralama sisteminin birkaç ay içinde hizmete gireceği hususlarında Türk heyetine bilgi vermiştir.

Bunun yanı sıra arızi yolcu taşımaları için iki ülke arasında teati edilen izin belgesi sayısı 1 Ocak 2017’den itibaren 120 adetten 150 adede çıkarılmıştır.

Toplantıda elde edilen kazanımlar ile Türk taşımacısının haksız rekabetten kaynaklanan zararın ve Gürcistan geçişlerinde karşılaştığı sıkıntıların en aza ineceği öngörülmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.