Türkiye-Irak İşbirliğini TISİAD Güçlendiriyor

Türkiye-Irak İşbirliğini TISİAD Güçlendiriyor

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD), Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi ile Aralık ayında Irak’a yaptığı gezide imzaladığı “İş Birliği Protokolü”nün Türkiye’de ki ayağını Mersin’de imzaladı.

Protokolü imzalamak için aralarında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Milletvekili Ahang Arıf Raouf ile Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan Abdülhamid Jawhen ve yönetim kurulu üyelerinin de olduğu heyet Mersin’e geldi. Heyet ilk olarak “İşbirliği Protokolü” için Radisoon Blue Otel’de TISİAD yönetimi ile buluştu. Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Çukurova SİFED ve MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Dönem Başkanı Servet Özkaya ve çok sayıda davetlinin de katıldığı törene basının ilgisi de yoğun oldu.


“Dostluk ile ticareti birleştirdik”

Tören öncesi bir açılış konuşması yapan Başkan Kılıç, henüz kuruluşunun ilk yılını kutlayan ancak kısa sürede önemli mesafeler kat eden TISİAD’ın, başarılı çalışmaları sonucu bugün Irak heyetini Mersin’de ağırlamaktan onur duyduğunu söyledi.

Protokolün iki ülke arasında gelişen ilişkilerin en somut ve güzel örneği olduğunu dile getiren Kılıç, TISİAD’ın, “Dostluk ile ticareti birleştirdik” şiarının da başarılı bir sonucu olduğunu kaydetti. Kılıç, “Iraklı dostlarımızın bizleri ülkelerinde en iyi şekilde ağırlayarak iş birliği yapma isteklerini dile getirmeleri ve aynı dilekleri bizlerin de taşıyor olması bugünleri görmemizi sağladı. İnanıyorum ki daha çok görecek güzel günümüz olacaktır” dedi.


Irak Almanya’yı Koltuğundan Etme Yolunda

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı Almanya’yı koltuğundan etme yolunda önemli gelişmeler kaydeden Irak’ın, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye’den yaptığı ihracat tutarının 10 milyar doları aştığının da altını çizen Kılıç, öte yandan Türk lojistik sektörünün yıllık 1 milyon 100 bini aşkın seferinin yarıdan fazlasına tekabül eden 600 bini aşkın seferin de Irak’a yapıldığını anımsattı. “Ancak tüm bu ticari veriler güçlü tarihsel, dil, din ve kültürel bağlarımızın olduğu Irak için çok geri kalmış rakamlardır” diyen Nevaf Kılıç, “Kardeşliğimiz düşünüldüğünde bu birlikteliğin çok daha yüksek rakamlarla ifade edilmesi gerektiği bir gerçektir. İşte TISİAD bu birlikteliği her anlamda güçlendirme gayreti ile Türkiye ve Irak’ta işadamlarının köprü vazifesi görmesini adına çalışmaktadır. Çabalarımızın karşılığı olarak sizleri bugün burada görmek ise aynı düşüncede ve doğru yolda olduğumuzu ortaya koymakta, bu da memnuniyet vermektedir. Bu anlamda imzalayacağımız İşbirliği Protokolü’nün iki ülkeye de hayırlı olmasını dilerim” dedi.

"Sizinle çalışmak istiyoruz"

Daha sonra söz alan Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan Abdülhamid Jawhen de, Kuzey Irak’ta Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Dohok olmak üzere 4 vilayette faaliyet yürüten bir STK olduklarını belirtti. İki tarafında daha fazla iş yapmak gerektiğine inandığını söyleyen Jawhen, “Ülkemiz 50 yıldır sömürge altındadır, yeniden inşa edilmektedir. Komşumuz olarak sizlerden yardımlarınızı bekliyoruz. Öncelikle ihtiyacımız olan dostumuzun, akrabalarımızın yanımızda olmasıdır. Sizleri kardeşimiz olarak görüyoruz. Başka devletler gelip Irak’ta çalışacağına sizin gelmenizi. Sizleri görmeyi isteriz. Bize yoldaş olun, yol gösterin. Halen 5 milyon nüfuslu Kuzey Irak’ta 700 Türk şirketi iş yapmaktadır. Kuzey Irak çok emin ve sıkıntısı olmayan bir ülkedir. İsteriz ki tüm Irak, komşularımız, tüm dünya güvenli olsun. Irak’ın bir parçasıyız, bizde Iraklıyız ve Iraklı olduğumuz içinde gurur duyuyoruz. Kuzey Irak, Irak’ın giriş kapısıdır. Türkiye’den, Irak’a yapılan 10 milyar doları aşan ihracatın yüzde 90’ını Kuzey Irak’a yapılmaktadır. İbrahim Halil Gümrüğü ve karşılığı olan Habur Sınır Kapısı, Türkiye ve Kuzey Irak için önemlidir. Mersin’de kurulacak iş bağlantıları ile sağlanacak iş potansiyelini kaldıracak çok önemli bir kenttir. Altyapısı ve limanı ile bu bağları güçlendirmeye çok uygun bir şehir olarak bizlere hitap etmektedir. Bu protokoller ile hem ticareti hem de ihracatı arttıracak, daha fazlasını hedefleyeceğiz. Bu kapsamda üyelerimize TISİAD üyeleri ile iş yapmalarını öneriyoruz. Şuanda sağlayacağımız iş protokolü de bize daha fazla kuvvet vermiş olacak. Kuzey Irak her neye ihtiyacınız olur ise sizlere hizmet vermeye hazırız” diye konuştu.


Türkiye kapılarını açsın

Ticari ilişkilerin artması ile siyasi kanallarında açılacağına inandığını da vurgulayan Başkan Jawhen, Mersin’e gelmek için yola çıktıklarında Türkiye’ye girişte bir takım bürokratik sorunlar yaşadıklarına da değinerek, bu nedenle heyetten bazı kişilerin geri dönmek zorunda kaldığını bildirdi. “Türkiye’den gelen her vatandaşa kapımız sonuna kadar açık” diyen Jawhen, “İstiyoruz ki Türkiye’de yüzde 100 kapılarını açmasa bile en azından yüzde 50 kapılarını açsın. Habur Sınır Kapısı ile Halil İbrahim Sınır Kapısı’nda, ticaret ile uğraşan insanların giriş-çıkışında ciddi sıkışıklık var. 8 saati bulan beklemelere takılabiliyor işadamları. Bu sorunun çözümü için ticaret yapan insanların kapılardan direk geçişi için çalışma yapılmalı. Bunun için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İbrahim Halil ve Habur’un ticarete açık olmasını, bu yoldan devam edilmesini istiyoruz. Çabalarımızın da meyvelerini almaya başladık, daha çok yiyeceğiz bu meyvelerden” diye konuştu.

Konuşmaların ardından TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ile Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan Abdülhamid Jawhen, “İş Birliği Protokolü”nü imzaladı. Shwan ayrıca Başkan Kılıç’a bir plaket takdim etti.

Irak ile mesleki eğitim işbirliği

Daha sonra ise katılımcılar söz alarak heyete hitap etti. İlk olarak söz alan Mezitli Kaymakamı Kıcıroğlu ise 5 yıldır sürdürülen ve bugüne kadar komşular başta olmak üzere birçok ülke ile uygulanan Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi’ni (UMEP), Irak ile de uygulayabileceklerini söyleyerek, birlikte çalışmak için Irak heyetine çağrı yaptı. Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan Abdülhamid Jawhen de bu davet karşısında çok memnun olduklarını ve hayata geçirmek için en kısa sürede harekete geçeceklerini söyledi. Daha sonra söz alan Çukurova SİFED Başkanı Ahmet Akkurt da, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, sorunların çözümü için destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından ise Türk ve Irak firmaları ikili iş görüşmeleri yaptı.

TISİAD’ın çabaları meyve verdi Demirağ grup iş bağlantısı yaptı

TISİAD ile Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi arasındaki ‘İşbirliği Protokolü’nün yanı sıra, TISİAD’ın Aralık ayında Irak’a yaptığı gezide Erbil’de ikili iş görüşmesi yapan Iraklı 77 İnşaat ile Mersinli Demirağ Grup arasında ‘İş Anlaşması’ imzalandı. Anlaşma kapsamında Demirağ Grup, otoyollar inşa eden 77 İnşaat’ın devam eden Büyük Zap suyu üzerinden geçecek, Gopal Köprülerinin yapımı ile ilgili çelik viyadük kalıplarını Mersin de üretecek ve Irak a ihraç kayıtlı gönderecek. 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.