Türkiye-İran Arasındaki Sorunlar Bitmiyor

Türkiye-İran Arasındaki Sorunlar Bitmiyor

İran ve Türkiye arasında yaşanan sorunlara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.

Transit taşımacılık faaliyetlerinde yaşanan ve 1 Şubat 2015 tarihinde mühürlenme uygulamasına geçişle çözüme kavuşan akaryakıt fiyat farkı adı altında alınan ücretler sorunu ve geçtiğimiz günlerde yazılı basına yansıyan İran’ın Türkiye’ye sınır kapatması söylentilerinin ardından bu seferde;  İran’a boş giriş yaparak dönüş yükü alan Türk taşımacılarına uygulayacağı 3.000 Euro ceza gündemde.

İran, uzun bir süredir Türkmenistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerinden dönüş yapan Türk araçlarının, İran’dan transit geçişlerinde dönüş yükü almalarına müsaade etmemekteydi. Söz konusu uygulama hakkında Ulaştırma Bakanlığı kanalıyla İran’dan bilgi temin edilmeye çalışılmış ancak İran uygulamaya ilişkin herhangi bir yanıt vermemiştir.

   Ulaştırma Bakanlığı’nın tüm çabalarına rağmen İran’dan söz konusu durumla alakalı olarak herhangi bir geri dönüş alınamaması sonucunda; Türkiye, 5 Ağustos 2015 tarihinden itibaren İran araçlarına mütekabiliyet uygulaması getirmiştir. Buna göre, ülkesine dönüş yapmak üzere Türkiye’ye boş giriş yapan İran araçlarının (Gürbulak, Esendere, Kapıköy Sınır Kapıları hariç)Türkiye’den dönüş yükü almasına müsaade edilmemektedir.

   Türkiye’nin mütekabiliyet uygulamasının ardından İran, Türk araçlarının İran içinden yük almasına bir çeşit “İzin Belgesi” ile müsaade etmiş ancak Bazargan Sınır Kapısı’nda İran’dan yük alan araçların Türkiye’ye geçmelerine müsaade etmemiştir.

    Bu kapsamda, 14 Ağustos 2015 tarihi itibariyle İran Derneği ITCA tarafından konuyla alakalı olarak bir duyuru yapıldığı öğrenildi. İlgili duyuruda, Türkmenistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerinden ülkesine dönüş yapmak üzere İran’a boş giriş yapan ve İran’dan dönüş yükü alan Türk taşımacılarına 3.000 Euro ceza uygulanacağı bildirilmektedir.

    İran’ın söz konusu uygulamaları ile mağduriyet yaşanmaması amacıyla Orta Asya ülkelerinden (Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan vb.) ülkesine dönüş yapan Türk araçlarının İran’ı transit geçişlerinde dönüş yükü almamaları hususuna özen göstermeleri büyük önem arz ediyor.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.