Türkiye, KUKK Toplantısında İran’a Resti Çekti

Türkiye, KUKK Toplantısında İran’a Resti Çekti

Türkiye-İran arasında Uluslararası Karayolu taşımacılığı alanında yaşanan sorunlar ve çözüm yolları Ankara’da gerçekleşen KUKK toplantısında değerlendirildi.

UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) tarafından yapılan açıklamada Türk ve İran heyetleri, İran ile Türkmenistan arasındaki sınır kapılarında araçların uzun süre beklemeleri sonucu yaşanan sorunları masaya yatırdı. Konunun kısa sürede çözüme ulaştırılması için Türkiye ve İran heyetlerinin dışında Türkmenistan yetkililerinin de katılabileceği bir toplantının gerçekleştirilmesi konusunda taraflar mutabık kaldılar.

Navlun bedeline ilave vergi,haksız rekabete neden oluyor

Türk nakliyecilerinin İran’da yaşadıkları haksız rekabete dikkat çekmek amacıyla Türk yetkilileri, İran’a ithal edilen yüklerin bir Türk taşımacısı tarafından taşınması durumunda İranlı ithalatçıdan navlun bedelinin yüzde 10’u tutarına ilave vergi alındığını ve bu uygulamanın Türk taşımacıları aleyhine haksız rekabete neden olduğunu gündeme taşıdılar.

Selo/Esendere Sınır Kapısına yönlendirmeler devam ediyor

UND tarafından yapılan açıklamaya göre toplantıda; Türk Heyeti ayrıca, Bazargan sınır kapısından boş olarak Türkiye’ye giriş yapacak Türk taşıtlarının zaman zaman Selo/Esendere Sınır Kapısına yönlendirilmesi uygulamasının devam ettiğini belirtti ve bunun önlenmesini teminen ilgili İran makamları nezdinde girişimde bulunulmasını istedi.

Akaryakıt fiyat farkı Türk taşımacılarının belini büküyor

Toplantıda Türk taşımacılarının İran’da uzun yıllardır en büyük sorunu olan Akaryakıt Fiyat Farkı ile ilgili tarihi gelişmeler yaşandı. Türk heyeti başka hiçbir ülke tarafından akaryakıt fiyat farkı alınmadığına ve alınan bu ücretin Türk taşımacıları aleyhine haksız rekabete neden olduğuna vurgu yaptılar.

Türk heyeti, ücretlerin kaldırılmasını istedi

Türk heyeti, Türk taşımacılarına yaşatılan bu haksız rekabetin ortadan kaldırılması için İranlı yetkililerden alınan bu ücretlerin karşılıklı olarak kaldırılmasını, İran üzerinden transit taşıma yapan ancak İran’dan akaryakıt almayan Türk taşıtlarının depolarının mühürlenerek bu taşıtlardan akaryakıt fiyat farkı tahsil edilmemesini talep etti.

‘Çözüm yoksa biz de aynı uygulamaya geçeriz’

Türk Heyeti ikili ve transit taşımacılıkta ek maliyet getiren ve adil rekabet koşullarını bozan bu uygulamanın devam etmesi halinde, İran plakalı taşıtlar için de Türkiye’de aynı uygulamanın başlatılacağını ifade etti. Ayrıca Türk Heyeti, akaryakıt fiyat farkı sorununa 2014 yılı Şubat ayı sonuna kadar çözüm bulunamaması halinde, 1 Mart 2014 tarihi itibariyle karşılıklılık ilkesi çerçevesinde mütekabiliyet uygulanabileceğini belirtti.

UND, gösterilen irade ve çaba için şükranlarını sundu
UND, yaptığı açıklamada özellikle bu kapsamda İran taşımacıları karşısında rekabet gücünü azaltan ve pazar kaybına sebep olan akaryakıt fiyat farkı uygulamasına karşı başta Heyet Başkanı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın olmak üzere, tüm Bakanlık yetkililerine konulan net tavırlarından kaynaklı şükranlarını sundu.

www.tasimacilar.com


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.