Türkiye masaya yumruğunu vurdu

Türkiye masaya yumruğunu vurdu

Bir süredir gündemi meşgul eden Avusturya Krizi, Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye-Avusturya KUKK toplantısında Türk Bürokratlarının masaya yumruğunu vurmasıyla ses getirdi.

Avusturya, Türk ihracatına sekte vuruyor

Uzun süredir Avusturya üzerinden yapılan transit taşımalarda 20 milyar dolarlık ihracat için Türkiye’ye sadece 15 bin geçiş belgesi tahsis eden Avusturya, kotanın yetersiz kaldığı 100 bin civarındaki taşımalar için Türk araçlarının Maribor (Slovenya), Fernetti (İtalya) ve Szeged (Macaristan) olmak üzere üç ayrı tren yolu hatlarını kullanarak ülkesini geçmesine izin veriyordu.

2012 yılı sonunda Macaristan’daki tren yolu şirketinin ani bir kararıyla Szeged-Wels Ro-La hattını kapatmasıyla bu güzergah üzerinden gerçekleştirilen taşımalarda 25 bine yakın Türk TIR’ı kaldırılan Ro-La hattının yerine Avusturya’nın hiçbir alternatif sağlamaması, hatta zorunlu olarak yüklerini terminallerde 4 gün süreyle bekletilmesi de Türk nakliyecisinin ihracatına sekte vurduğu gibi maddi anlamda kayıp yaşamasını da sağlıyor.

Türkiye yaşanan sıkıntılara “artık yeter” dedi

Avusturya’nın hiçbir nedene bağlamadan Türk Taşımacısını boyunduruk altına alarak Ro-La hattını zorunlu olarak kullandırmak istemesine karşı çıkan Türk nakliyecisi Ro-La hattını kullanmayı reddettiği gibi 4 milyon aracın geçtiği Avusturya karayollarında 90 bin Türk TIR’ının da durdurulmasına bir anlam veremiyor ve “Ro-La hatları Türk taşımacısı için artık bir zorunluluk değil, alternatif olmalıdır” diyerek artık yeter dedirtti.

Bütün bu yaşanan zorluklar Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz’ın başkanlık ettiği Türkiye-Avusturya KUKK Toplantısı’nda dile getirildi.

Talepler kabul edilmedi, imzalar atılmadı

Szeged-Wels Ro-La hattının 9 Aralık 2013 tarihinden bu yana kullanılamıyor olması üzerine Türk tarafı toplantıda Avusturya tarafından Macaristan güzergahında kullanılmak üzere transit geçiş belgesi talep etti. Türk tarafı ayrıca Maribor/Wels ve Fernetti/Salzburg hatlarında Türk taşımacısı için, karayolu taşımasının üzerinde ekstra bir maliyetin kabul edilemeyeceğini, taşımacının artık 12 saatten fazla terminallerde bekletilemeyeceğini, bunun için bir kural tanımlanmasının yapılmasını Avusturya tarafından talep etti.

Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Heyet Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Daire Başkanı Nurhan Tüfekçioğlu’nun da yer aldığı toplantıda Avusturya’nın üzerine düşen transit sorumluluğunu yerine getirmesi gerekliliğini ve bu taleplerin Türk taşımacısının hakkı olduğunu belirtilerek taleplerin yerine getirilmesi istendi.

Türk taşımacısının yaşadığı tüm bu olumsuzluklar Avusturya yetkililerince kabul edilmedi ve Türkiye-Avusturya arasında gerçekleşmesi gereken protokol Türk tarafının isteği ile imzalanmadan sona erdi. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.