Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı kuruldu

Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı kuruldu

Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın kuruluşu 18 Ocak Cuma günü İstanbul Dedeman Otel’de düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna açıklandı.

Sektörel basının aynı sıra A.A, TGRT Haber, Güneş gazetesi gibi ulusal medyanın da takip ettiği toplantıya katılım yüksek oldu.

 Kurucular

Basın toplantısında kısa adı TOSEV olan Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı Kurucu Başkanlığı görevini, Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TOFED Kurucu Başkanı da olan Galip Öztürk’ün üstlendiği bildirildi.

TOSEV’in kurucuları arasında, Latif Karaali (Has Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi), Selami Tırış (İstanbul Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı), Mehmet Erdoğan (TOFED Genel Başkanı), Mehmet Selim Kara (Türkiye’nin ilk otobüs işletmecilerinden, duayen, Has Turizm Onursal Başkanı), Ali Osman Ulusoy (Ulusoy Seyahat Kurucularından, sektör duayeni, Hassoy Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı), Mehmet Saip Konukoğlu (Seç Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Gaziantep Otobüsçüler Derneği Başkanı ve sektör duayeni), Sabri Karataş (Fındıkkale Seyahat Yönetim Kurulu Baş.) Ethem Ateş (Ankara AŞTİ Yazıhane Sahibi, TOFED 5. Bölge BYK Başkanı ve sektör duayeni), Rüştü Terzi (TOBB Karayolu Meclis Başkanı), Erdem Yücel, TOFED yöneticileri Mevlüt İlgin, Ali Çıkkan, Metin Tırış, Mustafa Dağıstanlı da yer alıyor.


Katılım yüksekti

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ve İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen’in de hazır bulundukları toplantıda, kurucuların yanı sıra BİOİAŞ Eski Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, Metro Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Ertan Çakır, Talip Öztürk, Has Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Mustafa Sarıgül, İDO Genel Müdür Vekili Murat Uluğ, TOFED Genel Başkan Danışmanı Türker Başkurt, Kültür ve Sanat Danışmanı Ali Rıza İşipek, ZF Türk Genel Müdürü Ali Oruç, otobüs üreticisi firmaların üst düzey yöneticileri, TOFED ve TOF Yönetim Kurulu Üyeleri, firma sahip ve yöneticileri, mütevelli heyetinde yer alması beklenen isimler ile diğer sektör mensupları da yer aldı.

Mütevelli Heyeti genişletilecek

Vakfın faaliyetlerine başlamasıyla birlikte Mütevelli Heyeti’nin genişletileceği ve Ulusoy Genel Müdürü ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım ile Ulusoy Uluslararası Yatırımlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ulusoy, Pamukkale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Mazlum Bababalım, Çayırağası Turizm İstanbul İşletmecisi Tahsin Yücefer, İbrahim Attırdı, Mahmut Arıkboğa, Abdülkadir Soybay gibi otobüs işletmeciliği sektörünün tanınmış isimlerinin de heyette yer alacağı öğrenildi.

Vakıfa tam destek

TOBB Kurucu Üyeleri Mehmet Erdoğan, Mustafa Yıldırım, Latif Karaali, Tahsin Yücefer, Mevlüt İlgin, Ethem Ateş ve Metin Tırış’ın basın mensupları ile yemek yemelerinin ardından otelin fuayesinde gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Mehmet Erdoğan söz aldı. “TOSEV’in fikir babası da sektörümüzü bir çatı altında toplayan federasyonumuzun Kurucu Genel Başkanı olan sayın Galip Öztürk’tür” diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, “Keza sektörümüzün önemli isimleri de bu sektör için bir tuğla koymanın coşkusu ile vakfımızın kuruluşuna ön ayak oldular. Ali Osman Ulusoy, Saip Konukoğlu, Sabri Karataş, Mehmet Selim Kara, Latif Karaali, Selami Tırış gibi sektörümüzün yarım asrına tanıklık etmiş isimlerin yanı sıra TOFED’in yönetim kurulu üyeleri ve tüm diğer otobüsçü dostlarımız da bu amacın gerçekleşmesi için bugüne kadar desteklerini esirgemediler” dedi.

TOSEV’e neden ihtiyaç var?

Erdoğan TOSEV’e neden ihtiyaç duyulduğunu da şu cümlelerle dile getirdi: “Yüzlerce yıllık bir gelenek olan vakıf geleneğini sektörümüzde de yaşatmak istememizin öncelikli nedeni, ulaştırma sektörünün geliştirilmesi, sektör çalışanları ile işverenleri arasında sosyal dayanışmanın sağlanması, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi, eğitimsel ve kültürel gelişim için gerekli olan projelerin yaşama geçirilmesi ve ihtiyaç içine düşmüş sektör mensuplarımıza yardım edilmesidir.”

Müjdeli haber

Konuşmasında sektörün gelişim sürecini ve içinde bulunulan koşulları anlatan Erdoğan, katılımcılara önemli bir müjde de verdi: “İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’dan üç ay önce vakfımız için yer istemiştik. Bu girişimimizin ardından 17 Ocak Perşembe günü Sultangazi Belediye Başkanı Sayın Cahit Altunay ve Sultangazi Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya ile 15 dönümlük meslek lisesi ve müze arazisini gezdik ve yeri çok beğendik. Bu araziyi projelerimiz için bize ayırdılar.”

Üzerimize düşeni yapacağız

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım da yaptığı konuşmada TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan’ın vakfın kuruluş amacını açıkladığını söyleyerek, “Farklı düşünceler ve farklı sivil toplum kuruluşları çatısı altında örgütlenmiş olsak dahi, sektörümüzün bütününü ilgilendiren bu vakfın oluşumundan uzak kalmamız beklenemezdi. Bir sosyal sorumluluk projesi de olan TOSEV’in içinde yer almaktan mutluluk ve onur duyuyoruz. Biz TOFED ve TOF olarak sektörün menfaatleri ve ortak sorunlarına çözüm bulunması sürecinde ortak hareket ediyoruz ve edeceğiz. Sektör mensuplarımıza hizmet etmek, sosyal dayanışma ruhunu canlandırmak ve sürekli hale getirmek için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz” dedi.

Sektörün ihtiyacı vardı

Mütevelli Heyeti’nin seçilmesiyle birlikte Vakıf Başkanlığı görevini üstleneceği kulislerde dile getirilen TOSEV Kurucu Üyesi ve Has Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Latif Karaali de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu sektör için yapılacak en hayırlı iş bu vakfın kurulması olmuştur. Sektörün bu vakfa ihtiyacı vardı. Bunu ileriye taşımak için hepimiz üzerimize düşen sorumluluk ve görevleri üstlenmek ve yerine getirmek zorundayız.”

Bakan Yıldırım ve Müsteşar Aydın’a davet

“Sektörün uzun yıllardan beri içinde olan, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev alan biri olarak bu vakfın kurulması beni gururlandırdı” diyerek sözlerine başlayan Hassoy Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve sektör duayeni Ali Osman Ulusoy konuşmasında, vakfın amaçları ve yapılması gerekenlerle ilgili olarak kendisinden önce söz alan konuşmacıların açıklamalarda bulunduğunu söyleyerek, başta akaryakıt meselesi olmak üzere sektörel meselelere dikkat çekti. Ulusoy Ulaştırma Bakanlığı’nı, Bakan Binali Yıldırım ve Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ı da TOSEV’e destek olmaya davet etti.

Galip Öztürk’ün mesajı

TOSEV Kurucu Başkanı Galip Öztürk de Necmi Hatipoğlu’nun okuduğu mesajında sektörün büyüklüğüne ve önemine dikkat çekerek özetle şunları dile getirdi: “Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün temsilcileri olan bizler, bundan 43 yıl önce ilk sivil toplum kuruluşumuz olan derneğimizi kurmuştuk. Ardından ülkemizin dört bir yanında faaliyet gösteren sektör derneklerini 2005’te Türkiye Otobüsçüler Federasyonu çatısı altında toplamayı başarmıştık. Daha o günlerde, yaklaşık 400 bin kişiye, aileleriyle birlikte 2 milyona yakın insana istihdam sağlayan bu sektörün, meslektaşlarımıza ve çalışanlarımıza gerektiğinde yardım elini uzatabilmesi için bir vakfa ihtiyaç duyulduğunu da gözlemlemiş ve dile getirmiştim.” Mesajında vakfın yapması ve üstlenmesi gereken işlere ve sorumluluklara da dikkat çeken Öztürk, vakfın kurucularının ve oluşturulacak mütevelli heyetinin bu görevleri başarıyla ifa edeceklerine inandığını da açıkladı.

Tüm farklılıklara rağmen

Öztürk’ün mesajında “Bizim sektörümüz için adeta kültürel bir gelenek haline gelen hayır, yardım ve dayanışma söz konusu olduğunda tüm farklılıklara rağmen hep birlikte bu çabanın içerisinde olma refleksinin vakfımızın oluşum sürecinde de devam etmesi sevindiricidir. Bugün bu toplantıda, sizlerle birlikte olamamanın hüznünü yaşarken, sektörün bütün temsilcilerinin bu hayırlı oluşumunun içinde yer aldığını görmenin de mutluluğu içerisindeyim” cümleleri dikkat çekti. Öztürk mesajını “Adaletin er ya da geç tecelli edip, haklılığımızın ortaya çıkmasının ardından, özgür ve güzel günleri birlikte yaşamanın özlemiyle, hepinizi en derin sevgi ve saygılarımla kucaklıyorum” diyerek tamamladı.

Otobüsçülük daha da kurumsallaşacak

Toplantıda son sözü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın aldı. Konuşmasına, “Hepimiz için çok anlamlı olan bir günde beraberiz. Kurulan vakıfla birlikte otobüsçülük daha kurumsal bir yapı içinde olacak” diyerek başlayan Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunu hepimiz çok net görmeliyiz, Türkiye büyüyor ve taşımacılık gelişiyor. Göreve geldiğim 2003 yılında, 576 firma ve yaklaşık 11 bin otobüs vardı. Yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği ile bir dönüşüm ve kurumsallaşma süreci yaşandı. Eskiden bu atıl rakamlar sonucu otobüslerin doluluk oranı yüzde 33’ler seviyesindeyken, bugün kurumsal yapılanma ve atıl otobüs sayısının azalmasıyla doluluk oranları yüzde 66’ya yükseldi.

Karayolu taşımacılığına havayollarının etkisinden söz eden Aydın, karayolu taşımacılığını etkileyen en önemli faktörün sayısı 17 milyona ulaşan özel araç kullanımının artması olduğunu belirtti.

Aydın sözlerine şöyle devam etti; "Ulaştırma Bakanlığı olarak size en büyük desteği karayolu ağını geliştirerek, büyük otoyol ve bölünmüş yol projelerini hayata geçirerek vermekteyiz. Bu yollar sayesinde kaza oranları düşüyor, daha az yakıt sarf ederek, lastik ve servis giderleri başta olmak üzere tüm gider kalemlerinizi daha aşağı çekerek rekabet gücünüz artıyor. Nitekim, yolcu taşıma oranlarında payınız gerilemiş gibi görünse de toplam taşıdığınız yolcu sayısı artmaktadır. Son beş yılda otobüslerle taşınan yolcu sayısının 160 milyon seviyesinden 190 milyon seviyesine çıktığını görmekteyiz.”

İDO'ya plaket verildi

Toplantının sonunda TOFED ve TOF adına, İDO’nun karayolu yolcu taşımacılığı sektöründen çekilmesi ve otobüs işletmeleri ile koordinasyon içinde entegre taşımacılık hizmeti verilmesi kararı alması nedeniyle İDO Genel Müdür Vekili Murat Uluğ’a bir plaket verildi.


Vakıf güzel hedefler için çalışacak

Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı, karayolu yolcu taşımacılığı sektörü içinde değişik pozisyonlarda yer alan sektör mensuplarının sorunlarına çözüm üretmek üzere kuruldu. Vakfın amaçları arasında sektör mensupları arasında ekonomik sıkıntı içinde düşmüş olanlara maddi ve manevi yardımlar yapılması, eğitim görmekte olan çocuklarına burs başta olmak üzere çeşitli eğitim yardımlarında bulunması yer alıyor. Ayrıca sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücü talebini karşılamak üzere çeşitli mesleki eğitim organizasyonlarının düzenlenmesi, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meslek Lisesi’nin kurularak Milli Eğitime kazandırılması da vakfın amaçları arasında.

Türkiye’de karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün 150 yıla yaklaşan bir mazisi olduğunu belirten Mütevelli Kurulu Üyesi ve TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, “Böylesine köklü bir sektörün dünden bugüne gelinen noktadaki gelişimini de, Vakıf bünyesinde kurulacak bir müze ile yeni nesillere aktarmak istiyoruz” dedi. Erdoğan, trafik kazalarında kaza esnasında hayatını kaybedenler kadar, kaza sonrasında ilk yardım ve müdahaledeki gecikme ve aksaklıklar nedeniyle de can kayıpları yaşandığını hatırlatarak, vakfın özellikle karayollarındaki kara noktalar civarında bu kayıpları önlemek üzere seyyar hastaneler kurmayı da amaçladığını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.