Türkiye, Suriye’de Hem Güvenlik Hem de İhracat İçin Yeni Önlemler Alıyor

Türkiye, Suriye’de Hem Güvenlik Hem de İhracat İçin Yeni Önlemler Alıyor

Suriye'de faaliyet gösteren Türk nakliyecilerinin can güvenliğinin sağlanmasına yönelik yeni tedbirlerin alınması konusunda Türk yetkilileri yoğun çaba sarf ediyor.

Suriye'de yaşanan olaylar başlamadan önce yılda 40 bin araçlık transit geçiş Suriye üzerinden yapılıyordu. Türk TIR’ları Suriye'deki savaş nedeniyle İskenderun'dan deniz yoluyla Mısır'a, oradan da karayolu kullanarak güneye, Port Teyfik limanına kadar inip, daha sonra RO-RO seferleriyle Suudi Arabistan'ın Duba limanına geçiş yapılıyordu.

Havayolu taşımacılığı maliyetli

Ülkede yaşanan savaş nedeniyle bu güzergâh geçen yılın ortasında güvenli bir hat olarak kullanılmaya başlandı. Bu sayede yıllık 10 bin taşıma yapılıyordu. Havayolu taşımacılığı maliyetleri arttırdığı için, kullanılan güzergâhla Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar'a yapılan yılda 40 bin araç taşımada sorun yaşanmaması hedefleniyordu.

Suveyş Kanalı pahalı bir B planı

Suriye’de patlak veren krizden sonra ucuz ve güvenli hatlar aranmaya devam edildi. Gündeme gelen yöntemlerden biri de Suveyş Kanalı’ydı. Fakat Suveyş Kanalı maliyetlerin yüksek olması sebebiyle B planı olarak elde tutulan güzergâhlardan biri olarak rafa kaldırılmıştı.

Türk plakalı araçlar, Suriye’ye geçiş yapamayacak

Suriye’de yaşanan şiddet olaylarının artması, karayolu taşımacılığında ciddi güvenlik sıkıntısı yaratmaya başladı. Bu nedenle, Türk yetkilileri ve ilgili bakanlıklar bu ülkeye açılan kara hudut kapılarında gümrük hizmetlerinin güvenlik temelli tedbirlerle yeniden planlanması yoluna gittiler. Yakın zamanda gündeme gelen güvenlik önlemleri çerçevesinde Türk vatandaşlarının ve taşımacılarının alınan tedbirler kapsamında Suriye’ye geçişine izin verilmemesi yönünde karar verildi.

Suriye plakalı araçlara aktarma yoluyla ihracata izin var

Giderek tırmanan savaş sürecinde ortaya çıkan gerekliliklerden biri olarak, başta Türk halkı ve bölgeye taşıma yapan Türk nakliyecilerinin can güvenliğinin sağlanması ve bölge koşullarına uygun yeni tedbirlerin alınmasını zaruri kıldı. Bölgede savaşın ortasında kalan Suriye halkının ihtiyaçlarının uzun süredir devam eden olaylar sebebiyle artış göstermesi ve mevcut durumda Suriye'ye açılan kara sınır kapılarımızda Suriye’ye yönelik eşya sevkiyatına ve ihracata izin verildi.

Türk ihracatçısına ve nakliyecisine ek maliyet

Güvenlik temelli gümrük uygulamaları sebebiyle Türk plakalı araçlar ve şoförlerinin Suriye’ye geçişlerine izin verilmiyor. Ülkemizden ihraç edilen eşya, gümrük sahalarında veya ara bölgelerde Suriye’den gelen araçlara aktarılması ve işlemlerin tamamlanması ise, hem ihracatçımıza ve taşımacımıza ek maliyetler getirmekte; hem de gümrüklerde araç kuyruklarının oluşmasına neden olmaktaydı.

Farklı yöntem geliştirildi

Türk yetkilileri sahada yaşanan araç kuyruklarının önlenmesi, aktarma işlemlerinin daha hızlı ve güvenli sonuçlanmasını sağlamak amacıyla Cilvegözü, Öncüpınar ve Akçakale sınır kapılarında bir uygulama başlatarak, yaşanan mağduriyetin engellenmesi hedeflenmektedir. Buna göre; talep olması durumunda ve sorumluluğun talep sahibine ait olması kaydıyla, aktarma işlemine konu Türk plakalı TIR dorselerinin Suriye plakalı çekicilere takılarak, karşı taraftaki Suriye sınır kapısına götürülmek suretiyle boşaltma işlemlerinin yapılması ve yükünü boşaltan dorselerin yeniden ülkemize getirilmesine izin verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.