Türkiye’de 600 bin metrekare depolama alanına ulaşan CEVA gözünü dış ticarete çevirdi

Türkiye’de 600 bin metrekare depolama alanına ulaşan CEVA gözünü dış ticarete çevirdi

CEVA Türkiye Balkanlar Genel Müdürü Fuat Adoran düzenlediği basın sohbet yemeğinde CEVA Türkiye’nin 2012 yılı sonuçlarını ve 2013 yılı hedeflerini açıkladı.

Avantgarde Hotel’de düzenlenen yemeğe çok sayıda basın mensubu katılırken Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Fuat Adoran, Genel Müdür Baş Yardımcısı Turhan Özen ve Türkiye ve Balkanlar İnsan Kaynakları ve İletişim Direktörü Nihat Çukurkaya basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Toplantıda, 2013 yılında da hız kesmeden büyümeye devam eden CEVA’nın 2013 yılı için büyüme hedefinin yüzde 20 olarak belirlendiği ifade edildi. Ayrıca Türkiye’nin en büyük deposunu Gebze’de açan CEVA’nın Anadolu’ya da hızla yayıldığı belirtildi.


2012 yılında da lojistik sektörünün en hızlı büyüyen şirketlerinden birisi olduklarını açıklayan Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Fuat Adoran “2012 yılında Türkiye’nin lojistik sektöründe tek merkezden takip sistemi olan Kontrol Merkezi’ni açtık. Kocaeli-Gebze’de Türkiye’nin en büyük transfer merkezini hizmete sokarken, aynı zamanda, Türkiye’nin en büyük depolarından birini sanayinin dağıtım ve üretim merkezi Gebze’de faaliyete soktuk” dedi.

CEVA Türkiye hızla büyüyor

CEVA Türkiye’nin büyüme hızının 2013 yılında da hız kesmeden devam ettiğini belirten Adoran şöyle konuştu; “Büyüme hedefimizi 2013 yılı için yüzde 20 olarak belirledik. CEVA Türkiye olarak 5 yıllık büyüme stratejimizi de belirledik. 2017 yılı hedefimiz Türkiye’nin en beğenilen şirketlerinden biri olmak ve ciro büyüklüğü olarak da Türkiye’de ilk 100 şirket arasında yer almak.”

Ayrıca 5 yıl içinde CEVA Türkiye’nin, globalde en karlı ilk 3 şirketten biri olmayı da hedeflediğini ifade eden Adoran, bu amaçla hizmet verilen tüm bölgelerde yatırımlar yaparak büyüdüklerini söyledi.

Türkiye’nin en büyük 100 şirketi araştırmasının 2011 yılı istatistiklerine göre CEVA Türkiye’nin 203. Sırada yer aldığını ifade eden Adoran, ilk 100’e girebilmek için önlerinde büyük bir mesafenin olduğunu belirtti. Global ölçekte ise CEVA’nın en karlı ilk 3 şirketinden biri olmak istediklerini dile getiren Adoran bu hedefe ulaşmak için ise önümüzdeki 5 yıl içinde 2013 yılında bütçelenen rakamın 3 katına çıkılması gerektiğini belirtti.

2013 yılında lojistik ve altyapı yatırımlarının yanı sıra depolama alanında ciddi bir yatırım sürecinde olduklarını belirten Adoran, “Ayrıca dağıtım ağının daha verimli ve yüksek performansla çalışması için Türkiye’nin dört bir yanında bulunan şubelerimizde yeni bir yapılanma sürecine de girdik. Bu yıl stratejik olarak uluslar arası alanda hava ve deniz taşımacılığına yoğunlaşacağız. 2012 yılında olduğu gibi 2013’te de Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için yeni hatlar açmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


CEVA 2013 yılsonunda 650 bin metrekare depolama alanına ulaşacak

Gebze’de açılan Lojistik Deposu ilen CEVA Türkiye’nin kapasitesini yüzde 10 artırdıklarını ifade eden Adoran, 2012 yılsonu itibarıyla Türkiye’de 600 bin metrekare depolama alanına ulaştıklarının altını çizerek, “2013 yılında ise İstanbul Avrupa yakasında 50 bin metrekarelik alanda açacağımız yeni lojistik tesislerimizle yılsonunda toplamda 650 bin metrekare depolama alanına ulaşacağız. 2014 yılsonunda ise 720 bin metrekare depolama alanına ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Kullanılan depoların CEVA öz sermayesi ile yapılıp yapılmadığını sorduğumuz Genel Müdür Baş Yardımcısı Turhan Özen, “Eğer bir tedarik zinciri hizmeti üretiyorsanız esnek olmak zorundasınız. Eğer depoyu arsasından itibaren almaya kalkarsanız o zaman Türkiye’de emlakçı olursunuz. O lojistikçilik değil, ayrı bir yatırım alanıdır” yanıtını verdi.


Türkiye’de 2 binin üzerinde araçla çalıştıklarını ifade eden Özen, “2 binin üzerinde kamyonla, TIR’la, ticari araçla uzun vadeli kiralama anlaşmamız var. Depoysa deponun sahibi ile araç ise aracın sahibiyle bizzat kendi yatırımını yapmış nakliyecilerle anlaşma yaparak müşterimizin ihtiyacına göre değişebilen, artabilen, azalabilen, mevsimselliğine göre ihtiyacını karşılayabilen bir hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.

2002 yılında CEVA şirketine kendi depolarının yapılması talebini ilettiklerini belirten Adoran ise, “Bana bunun bir strateji olmadığını, bunun bir rant olduğunu söylediler” dedi.

Depo yatırımcının, ısı kontrollü alanlar ise bizim sermayemiz

Depo yatırımlarının CEVA’nın dünya da ki stratejisi gereği kendileri tarafından yapılmadığının altını çizen Adoran, arazi sahipleri ya da depoyu yapacak yatırımcılar ile uzun süreli anlaşmalar imzaladıklarını, sadece depoların içlerinde yapılan ısı kontrollü alanların kendi öz sermayeleri ile yapıldığını belirtti.

Yeni Lojistik Merkezleri yolda

CEVA Türkiye olarak bu yıl Marmara bölgesinin yanı sıra Anadolu’da da Kayseri, Adana, Samsun olmak üzere 3 farklı ilde depo açarak yurtiçi dağıtım ağı yatırımlarına devam edeceklerini açıklayan Adoran, İstanbul’un doğusu ve batısı, Ege, Güneydoğu Anadolu ve Mersin’de yeni lojistik merkezlerinin yolda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ekonomisi ile birlikte lojistik sektörünün de hızla büyüdüğünü belirten Adoran; “Dünyada Çin ve Hindistan’dan sonra Türkiye, gerçekleştirdiği büyüme hızıyla 3. Sırada yer alarak bütün dünyanın dikkatini üzerine topluyor. Dünya Ekonomik Forumu’nda lojistik alanında Türkiye dünyanın en hızlı gelişen 10 ülkesi arasında gösterildi. Son yıllarda, Türkiye ekonomisinin gelişmesine paralel bir ivme yakalayan lojistik sektörü; coğrafi avantajını da kullanarak 20 yıl gibi kısa bir sürede bölgesel güç olmayı başardı. Türk lojistik sektörü bugün sahip olduğu 1.500 şirket ve 46 bin araçla Avrupa’nın en büyük filosuna sahip. Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar Dolarlık ihracat hedefine uygun bir ivme sergileyen sektörün 2023 yılında 50 milyar Dolarlık ciro sağlaması bekleniyor” dedi.


Uluslararası taşımacılıkta iddiamız sürecek

2013 yılında özellikle uluslararası taşımacılıkta CEVA’nın iddiasını sürdüreceğini ifade eden Adoran, “Bu yıl Dünya’da da farklı pazarlara girip müşteri portföyümüze yeni markalarda ekleyerek hızlı büyümemizi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz aylarda CEVA Global olarak Vietnamlı İnto Trans Lojistik ITL Grubu ile yeni bir iş ortaklığına imza attık. Bu anlaşma ile Güneydoğu Asya’da ki yatırımlarımızı da hızlandırdık. Türkiye ve Çin CEVA’nın en iddialı olduğu iki Pazar. Fakat 2013 yılı itibarıyla Güneydoğu Asya’da ve Ortadoğu’da yeni iş birlikteliklerimizde olacak. Bu yıl gözümüzü Uzakdoğu, ABD, Almanya ve İtalya’ya çevirdik” dedi.

Uluslararası taşımacılık deyince akla havayolu taşımacılığı geldiğini ifade eden Adoran, CEVA’nın hava yolu taşımacılığına önem verdiğini ifade ederek “Singapur’da gerçekleştirilen “2012 Tedarik Zinciri Asya Logistics Ödülleri” töreninde “Yılın Hava Yolu Taşımacısı” kategorisinde Dünya genelinde birinci seçilerek ödülümüzü aldık. 2013 yılında da hava yolu ve uluslar arası taşımacılığa ağırlık vererek müşterilerimize en hızlı ve güvenli şekilde mallarını teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

CEVA 2014 sonrası şirket satın alımı yapabilir

CEVA’nın önümüzde ki 5 senelik süreçte şirket satın almayı düşündüğünü de dile getiren Adoran, “Ama bunun 2013 ve 2014’te olmayacağını söyleyebilirim. Satın alacağımız şirket uluslararası nakliye operasyonları olan bir şirket olacaktır. Sadece uluslararası nakliye yapan bir şirket olmayabilir. Ama uluslararası nakliye operasyonlarının önemli olduğu bir şirket olacaktır” dedi.

CEVA’nın 2007 yılında İnvestor in people (İnsana Yatırım Yapan Şirket) sertifikası aldığını hatırlatan Türkiye ve Balkanlar İnsan Kaynakları ve İletişim Direktörü Nihat Çukurkaya; “Türkiye’de bu ödülü alan ilk lojistik şirket olarak aslında çalışanlarımıza her zaman için bir meslek kazandırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.


Adoran: “CEVA kadar düzgün ödeme yapan bir şirket yok”

Son olarak, CEVA’nın tedarikçilerine ödeme yapmadığı yönünde bazı haberler olduğunu ve bu tür haberlerin tamamen asparagas olduğunu ifade eden Adoran, “Tedarikçilerine CEVA kadar düzgün ödeme yapan herhangi bir şirket daha yok. Bırakın alacaklı olmayı bir çok kişi bankalardan paralarını kırdırarak erken almaktadır” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.