Türkiye’den 11 ekibin katıldığı Shell Eco-marathon başlıyor

Türkiye’den 11 ekibin katıldığı Shell Eco-marathon başlıyor

Gençleri geleceğin yakıt alternatiflerini geliştirmeye teşvik etmek için düzenlenen Shell Eco-marathon’un (SEM) yeni Avrupa heyecanı başlıyor.

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde ilk kez bir sokak parkurunda gerçekleşecek yarışmada, Türkiye’den 11 takımın da yer aldığı 217 kişilik ekip, 1 litre yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için mücadele edecek. Etkinliği 100’ü aşkın basın mensubu ve yaklaşık 30 bin izleyici takip edecek.


“Amaç alternatif yakıtları geliştirmek”
Shell’in her yıl Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarında, gençleri geleceğin yakıt alternatiflerini geliştirmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-marathon’un 28’incisi yine heyecan dolu mücadelelere sahne olacak. 17-19 Mayıs tarihleri arasında ilk kez bir sokak parkurunda gerçekleşecek olan Shell Eco-marathon’un ev sahipliğini Hollanda’nın Rotterdam şehri üstlendi. Normalden daha kısa ve çok sayıda viraja sahip olan Ahoy Arena çevresindeki yeni Shell Eco-marathon parkurunda yapılacak yarışmaya, 23 ülkeden lise, teknik lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 217 ekip katılacak. Türkiye’den de 11 iddialı takım, başarılı sonuçlar almak için mücadele edecek. Türkiye’yi yarışmada; Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Sakarya Üniversitesi, Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi ve Erciyes Üniversitesi takımları temsil edecek. Takımların 11 aracının Türkiye ile Hollanda arasındaki transferleri Alışan Group’un lojistik desteğiyle gerçekleşiyor. Prototip araçlar yarışıyor

Bir litre yakıtla en uzak mesafeyi katetmek için mücadele eden ekipler yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” (Urban Concept) adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti (Urban Concept) otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için ya dizel, benzin ya likit petrol gaz (LPG) gibi konvansiyonel yakıtlar, ya da hidrojen, biyoyakıtlar, Gas-To-Liquid (GTL), güneş enerjisi veya etanol gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. Organizasyon, Shell’in inovasyon ve sürdürülebilir gelişme ilkelerini, gençlerin yaratıcılıklarını ortaya koyduğu bu platformda en iyi şekilde örnekliyor. Türkiye’yi temsil edecek takımlar iddialı
Shell Eco-marathon’a aylardır titiz ve iddialı bir çalışma temposuyla hazırlanan Türk takımları yarışa hidrojen, elektrik, güneş enerjisi ve dizel ile çalışan araçlarla katılıyorlar. Takımların araçlarının özellikleri şu şekilde: Boğaziçi Üniversitesi Alternatif Enerjili Araçlar Takımı (Prototip, hidrojen ile çalışan araç):

Alternatif enerjiyle teknolojiyi birleştirerek ürettiği çevre dostu araçlarla birçok yarış organizasyonuna katılan BUHAR takımı, hidrojen ile çalışan araç projesini kurulduğu günden bu yana sürdürüyor. Son olarak 2011’deki Shell Eco–marathon Avrupa’da 1kWh enerji ile 156.6 km yol alarak Türkiye rekorunu geliştirdi. Yeni hedefleri Avrupa’nın en verimli ve çevre dostu aracını tasarlamak. Anadolu Üniversitesi Hidroana Takımı (Prototip, hidrojen ile çalışan araç):
Takım, TÜBİTAK HİDROMOBİL 2008’ de Hidroana ile üçüncülük, TÜBİTAK HİDROMOBİL 2010’da Hidroana ES aracı ile ikincilik kazandı. Shell Eco Marathon 2011’de Hidroana Era ile yarışa katılarak 7,5 tur atmayı başardı. Takım, farklı bölümlerden 9 öğrenciden oluşuyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project Takımı (Prototip, güneş enerjisi ile çalışan araç):
İki yıldır prototip konsept güneş enerjili araçlar üzerinde çalışan takım, 2011 yılındaki Shell Eco-marathon’da EuroSpeedway pistinin 8 turluk etabını ortalama 35 km/saat hız ve 437 watt.saat tüketim ile tamamladı. Turkcell Blog Ödülleri 2011’de otomotiv kategorisi birincisi seçilen takım, bu yıl yeni bir araçla yarışacak. Celal Bayar Üniversitesi Ecomagnesia Solar Team (Prototip, güneş enerjisi ile çalışan araç):
2007 yılında kurulan güneş arabası takımı, o yıl ilk olarak TÜBİTAK’ın düzenlediği Formula-G yarışlarına katıldı. 2008 yılında ise aynı yarışın Olympia kategorisinde birinci oldu. Shell Eco-marathon’a ilk kez katılacak. Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi Sabancı RT Takımı (Şehir konsepti, dizel yakıt ile çalışan araç):
Takım 5 öğrenci ve 1 öğretmenden oluşuyor. Daha önce 2005-2009 yılları arasında organizasyonlara katılan okul, 2006’da tasarım ikinciliği, 2008’de etanol dalında ikincilik kazandı. Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu SAİTEM (Şehir konsepti, elektrik ile çalışan araç):

Alternatif enerjiler konusunda kalıcı çözümler üretmeyi kendine hedef edinmiş öğrencilerden oluşan ileri teknolojiler topluluğu SAİTEM çatısı altında bugün şu 5 farklı proje gerçekleştiriliyor: Sakarya Güneş Arabası (SAGUAR), Sakarya Hidro Mobil (SAHIMO), Sakarya Güneş Teknesi (SATEK), Sakarya Alçak İrtifa Test Uydusu (SATU) ve Elektrikli Araba Evrim. Bu 5 projeden SAGUAR, SAHIMO ve SATEK hayata geçirilirken, SATU ve Evrim'in üretiminde son aşamalara gelindi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Facilis Ekibi (Şehir Konsepti, elektrik ile çalışan araç):
Takım 15 mühendis adayından oluşuyor. Facilis’i üretirken, kent içi kullanıma uygun bir otomobil tasarlamayı, bunun yanı sıra verimlilik kategorisinde de minimum enerjiyle maksimum mesafeyi katetmeyi hedefliyorlar. Aracın arka tekerleklerine iki HUB motor yerleştiren ekip, bu motorları elektronik bir diferansiyelle kontrol ederek hem hacimden tasarruf etti, hem de daha hafif bir otomobil üretti. Özel Şişli Terakki Fen Lisesi TERAKKI Team (Prototip, elektrik ile çalışan araç):
TERAKKI Team Shell Eco-marathon’a bu yıl 8’inci kez katılıyor. Önceki yıllarda kendi yakıt türlerinde çeşitli dereceler elde etti. 2011 yılında ise kendi rekorunu kırarak, kendi kategorisinde liseler arasında üçüncü oldu. Bu yıl içten yanmalı motorlardan, elektrikli motorlara geçti. Marmara Üniversitesi Hydro Marmara Takımı (Prototip, Hidrojen ile çalışan araç):
Marmara Üniversitesi Hydro Marmara Team; hidrojen yakıtlı araç tasarlamak, üretmek ve yarışa katılmak amacıyla Mühendislik, Teknoloji ve Teknik Eğitim Fakülteleri öğrencilerinin ortak işbirliğiyle kuruldu. Shell Eco-marathon’a katılmak için prototip bir araç tasarlayarak ürettiler. Erciyes Üniversitesi TYEKK Takımı (Prototip, Hidrojen ile çalışan araç):
Takım, 2011 yılında yeni aracıyla Shel Eco-marathon yarışlarına katıldı. Kazanılan tecrübeler doğrultusunda araç üzerinde çeşitli geliştirmelere giderek 2012 yılı yarışlarına daha iddialı bir şekilde hazırlandı. Bu yıl takımın hedefi iyi bir dereceye imza atmak. Gediz Üniversitesi GÜVE TEAM (Prototip, Hidrojenli otomobil)
6 kişiden oluşan GÜVE Team’ın hidrojen ile çalışan aracında kullanılan hidrojen, yakıt pili içerisinde yanarak pil aracılığı ile elektrik üretiyor. 25km/h’da en verimli şekilde hareket eden prototip bu şekilde 1 litre yakıta eşit hidrojen kullanarak 1800 km yol katedebiliyor. Ekip yarışmaya ilk defa katılıyor. www.tasimacilar.com 14.05.2012/13:04