Türkiye’nin Kırmızı Hat Planı

Türkiye’nin Kırmızı Hat Planı

Türkiye, Rusya tarafıyla yaşanan sıcak gelişmeler sonrasında ‘’Kırmızı Hat Planı’’nı devreye sokmaya hazırlanıyor.

Rusya tarafından Gümrük Kapıları’ndan geçişi engellenen Türk araçları ve Türk ihracat ürünleri taşıyan TIR’lar günlerce sınırlarda bekletilmişti. Sonrasında Türk araçları ve Türk ihracat ürünleri taşıyan TIR’lar için Azerbaycan’ın Sınır Kapıları’nı açmasıyla Türk nakliyecilerine hareket alanı sağlanmış oldu.

   Ardından Rusya tarafından Türkiye’ye yönelik yaptırım kararları imzalandı.

   Rusya’nın gümrük kapılarında TIR’larımızı bekleterek, lojistiği yavaşlatmasının hemen ardından Türkiye’de Rusya TIR’larına karşı hızlı önlem alarak ‘’Kırmızı Hat Planı’’nı devreye sokmayı planlıyor.

 

Kırmızı Hat Planı’na Göre;

   -Rusya’dan Türkiye’ye gelen ürünler ‘‘Kırmızı Hat’’ta alınacak. TIR’larda olan mallar tam sayım kapsamında alınarak denetimler sıkılaştırılacak.

   -Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yaş meyve-sebzelerin kapılarda bekletilmesi konusunda devreye girdi. Rus Gümrük Kapıları’nda kasıtlı olarak bekletilen yaş meyve-sebzelerin iadesi sağlanacak. İhracatçılarla görüşülerek gümrükten gelen malların nasıl değerlendirileceği konusunda karar verilecek.

   -İhracatçıların zarar görmemesi için tekstil-hazır giyim, kimyasal ürünler ve elektrikli makinelerin başka pazarlara yönelmesi noktasında Hükümet desteği sağlanacak.

   -Rusya’nın Türkiye’den transit geçiş için kullandığı güzergâhlarda yavaşlatılmalar yapılacak. Rus plakalı kamyon ve TIR’lar tam tespit yöntemiyle denetlenecek.

   -Rus tarafının bütün çağrılara karşın yaptırımları genişletmesi yönündeki adımlarına karşılık tercihli, serbest ticaret anlaşmaları yeniden masaya yatırılacak.

 

Kırmızı Hat Planı Oluşmadan Önce Rusya Tarafından Türkiye’ye Gelen Yaptırımlar ise;

   -Sebze-meyve ve zirai ürünlerin ithalatına sınırlama geliyor.

   -Rusya'ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Charter seferlerin tamamı askıya alınıyor.

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.