Türklerin gönlü Hibrid otomobilden yana

Türklerin gönlü Hibrid otomobilden yana

Türkiye'deki sürücülerin yüzde 43'ü, gelecek 5 yıl içinde araç almaları halinde hibrid elektrikli modelleri tercih edeceklerini söylüyor.

Türkiye'deki otomotiv yöneticileri de 2019'un otomotiv trendleri arasında hibrid elektrik hareketliliğinin ardından ikinci sırayı bağlanabilirlik ve dijitalleşmenin alacağını ön görüyor Sektör devi şirketlerin yöneticileriyle gerçekleştirilen araştırma, teknolojik gelişmelerin ve bağlanabilirliğin günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ortaya koyuyor. Bu gelişmelerin otomotiv endüstrisinde en önemli trendlerin başında gelmeye devam etmesi sürpriz değil. 5g ve bağlantılı trafik altyapısı gibi yeni gelişmeler bu durumu iyice pekiştiriyor. Dünya, geleneksel otomotiv endüstrisinin teknoloji ve telekom sektöründeki büyük oyuncularla ve devlet kurumlarıyla işbirliği yaptığı yeni bir ekosisteme doğru adım adım ilerliyor.

Paylaşım ekonomisi de bu ekosistemde önemli bir rol oynuyor. Araç paylaşımının giderek artan popülerliği bunun sadece bir örneği. 2019'da Türkiye'deki otomotiv sektörüne yön verecek trendlerin başında hibrid elektrik hareketliliği geliyor.

hibrid-turkiye.jpg

Araştırmaya katılan otomotiv yöneticilerine göre 2019 trendlerinde ilk 5'te yer alan maddeler öncelik sıralamasına göre şöyle:

1) Bağlanabilirlik ve dijitalleşme

2) Bataryalı elektrik hareketliliği

3) Otonom ve sürücüsüz araçlar

4) Gelişen ülkelerdeki piyasa büyümesi

elektrikli-arac-sarj-istasyonlari.jpg

Sektör değişim geçiriyor

KPMG Türkiye Otomotiv Sektöründe olan Hakan Ölekli, otomotiv endüstrisinin son yıllarda temel yetkinliklerin ve uzmanlık geliştirmenin daha önemli olduğu bir yeniden yapılandırma dönemine girdiğini belirtti. Ölekli, “Bu süreçte gelir akışını güvene almak için otomotivin ekosistemdeki rolünü tanımlamak da daha önemli hale geliyor” dedi.

hakan-olekli.jpg

Dizel, seçenek değil

Rapora göre Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 72'si, dizel araç almanın ya da elinde tutmanın artık kendileri için seçenek olmadığını söylüyor. Tüketicilerin yüzde 43'ü, önümüzdeki 5 yıl içerisinde otomobil alacak olsalar, güç aktarım teknolojisi olarak hibrid elektrikli modelleri tercih edeceklerini belirtiyor. Hibrid araçları sırasıyla, yakıt hücreleri elektrikli araçlar (yüzde 15), şarj edilebilen hibrid elektrikli araçlar (yüzde 15), iç yakımlı motorlar (yüzde 13), bataryalı elektrikli araçlar (yüzde 9) ve mesafesi uzatılabilen bataryalı elektrikli araçlar (yüzde 6) takip ediyor.

elektrikli-otomobil-sarj-istasyonu.jpg

En büyük sorun şarj

Türkiye'deki yöneticilerin yüzde 39'u tamamen elektrikli araçlarla ilgili en büyük sorunun 'şarj etme' olduğunu belirtirken, yüzde 30'u 'fiyat\masraf' olduğunu söyledi. Yöneticilerin yüzde 83'ü, "Eğer elektrikli bir araç alırsam, araç üreticisinin her türlü şarj etme problemiyle ilgilenmesini beklerim (uygun bir elektrik sözleşmesi sağlanması, evde kullanım için şarj kutusu kurulumu, hızlı şarj etme hizmetleri, vb) ifadesine katıldıklarını ifade etti. Katılımcıların yüzde 61'i, enerji deposu olarak hidrojenin, geleneksel bataryalara göre çok daha tercih edilir olacağını düşündüklerini belirtti.

turkiye-hibrid-otomobil.jpg

'Otonom araçlar sorun yaratabilir'

Araştırmaya Türkiye'den katılan yöneticilerin yüzde 74'ü hem otonom, hem şoförlü araçların trafiğe birlikte çıkmaları durumunda ciddi güvenlik problemleri ve sorumluluk davalarına sebep olacağına inandıklarını söylerken, katılımcıların sadece yüzde 15'i bu görüşe karşı çıkıyor.

Müşteriye göre marka önemli

Araştırma araç satın alma veya bir hareketlilik hizmeti kullanma konusunda karar verirken müşterilerin nelere dikkat edeceği konusunda tüketicilerle yöneticiler arasında görüş farklılıkları bulunduğunu da ortaya koydu. Araştırmaya katılan müşterilerin yüzde 69'u araç ya da hizmet alırken ilk dikkate aldıkları unsurun marka ve imaj olduğunu ifade ederken bu oran yöneticilerde yüzde 54'te kaldı.

hibrid-otomobil-sarj.jpg

Araştırmaya göre müşterilerin ödeme yapmaya hazır olduğu fonksiyonların başında yüzde 25'le navigasyon sistemi geliyor. Navigasyonu yüzde 21'le güç yükseltimi (motor gücü), yüzde 16'yla da medya kontrolü takip ediyor.

Paylaşım ekonomisinde ilk şart güvenilirlik

Otomotiv yöneticilerine göre hareketlilik ortamında başarılı bir paylaşım ekonomisine sahip olmak için en önemli faktör güvenilir marka. Listede ikinci sırada 'her zaman ve her yerde araca ulaşılabilirlik geliyor. Ulaşılabilirliği 'benzer toplum ve değerleri' ve 'toplam mülkiyet masrafları' takip ediyor.

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.