“Ücretsiz olan belgeyi neden almayalım ki?”

“Ücretsiz olan belgeyi neden almayalım ki?”

İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu belge temini konusu ve okul-personel taşımacılarının turizm taşıması yapmasını değerlendirdi.

 

Belge temini ile ilgili bir ara yoğun başvuru süreci yaşandığını ve ciddi sıkıntılarla karşılaştıklarını ancak şu anda sistemin rayına oturduğunu söyleyen İSTAB Başkanı, gerekli evraklarını sisteme girenlerin maksimum bir gün içinde evrak onayını aldığını ifade ederek ” Yedek araç yönergesi ile ilgili tanımla alakalı durum devam ediyor, filonuzda 1000 araç varsa bunun yüzde 10’u kadar şirket özmal araçlarınıza yedek araç güzergah izin belgesi alabiliyorsunuz. Bununla ilgili teknik yani program açısından problem yaşanmıştı, geçen haftalarda üyelerimizden gelen şikayetler doğrultusunda konuyla ilgili isteklerimizi bildirdik düzeltilmesi yönünde çalışma yapılıyor “dedi.

 “Ücretsiz olan belgeyi neden almayalım ki?”

Güzergah izin belgeniz yoksa direk korsana girdiğinin, aracın 60 gün bağlanarak 5 bin lira ceza yediğini ifade eden Başkan Ali Bayraktaroğlu: ”Bizde bu konu ile mücadele ediyoruz, suç ile cezanın örtüşmediğini anlatmaya çalışıyoruz. Şöyle düşünün bir şirkete servis işine başladınız ve minimum bir hafta önce sözleşme yapıyor, bu sözleşme imzalanana kadar yola çıkınca arabanız bağlanacak. Bizde diyoruz ki eğer o araç kayıtlıysa önceden de bu işi yapıyor ve faturaları varsa bunu korsan olarak ilan etmememiz gerekiyor. Eskiden paralı olduğu için güzergah belgesi almıyorlardı ama şimdi hem ücretsiz hem de kolayca alınıyor, insanlar neden almasın ki?

Güzergah kullanım izin belgesi ile yola çıkıyoruz TUHİM’in verdiği, belgeyi de şu şekilde alıyoruz. Eğer personel taşıması yapacaksak ilgili firma ile yapmış olduğumuz sözleşme, sürücünün evrakları ve aracın bilgilerini giriyoruz sisteme sistemde uygun olursa onay veriyor ardından ilgili birimden gidip alıyoruz. Bunun haricinde D2 belgesi var onları da üyelerimizin çoğunluğunda mevcut, merkezi İstanbul’la bağlantılı çalıştığından dolayı başka bir şehirde şubesi olanlar daha çok kullanıyor” dedi.

Servisçilik yapmanın önünde çok büyük engellerin olmadığını, aracınız her yerde satılan standart servis vasıflarına uygun okulsa okul taşıtlarına uygun vasıfta bir araç olduğunu anlatan İSTAB Başkanı servisçiliği SRC, Psikoteknik ve belirli bir ehliyet aralığı sağladıktan sonra yapabilecek hale geldiklerini belirtti.

ali-bayraktaroglu-turizm-2.jpg

“Takside ve minibüste yaş sınırı yok, tanımı olan servisçilerde neden var?”

Yaş sınırı konusunda Milli Eğitim Bakanı’nın bir açıklaması olduğunu bunun akabininde Karayolu Ulaştırma Genel Müdürlüğü’nü aradıklarını söyleyen İSTAB Başkanı Bayraktaroğlu ”Önceden 30 yaş olacak denildi sonradan emsal bulamadıklarından dolayı olsa gerek facia olur diyerek girişimlerde bulunduk, 10 bin kişi işsiz kalır dedik. Gerekli bürokratlarımız hemen harekete geçti fakat umduğumuzu bulamadık ve 26 yaş sınırına çektiler. Takside, minibüste yaş sınırı yok neden serviste var? Bunu kimse bilmiyor, soruyoruz emsaliniz nedir bize ‘Uzun yol taşımacılığında böyle bir sınır var’ diyorlar, şehirlerarası şoförlerde sınırlama varmış. Biri elma biri armut, biri şehirlerarası diğeri şehir içinde tanımlı müşteri taşıyor. Bu sebepten dolayı mağduriyet yaşanmaması için İSTAB olarak yürütmeyi durdurma davası açmayı planlıyoruz” diyerek konunun takipçisi olacaklarını önemle ifade etti.

“Belediye araçları anlık takip etmek istiyor”

Temmuz itibarıyla servis araçlarına kamera ve GPS kararının yürürlüğe gireceğinden bahseden İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu, araçların tamamı artık kameralı üretildiğini, GPS’in  zorunluluk haline geldiğini ve yüzde 90 oranında araçlarda takılı olduğunu tahmin ediyorum diyerek devam etti: “Sıkıntı ise belediyenin bu sistemleri online olarak izlemek istemesinden doğuyor.  Belediye bize ‘ Senin aracındaki kameraları ben web tabanlı izleyebilmek istiyorum’ diyor, siz ID numarası vereceksiniz belediyeye onlar sorun olup olmadığını anlık takip edecek. Hatta depolanabilir hafıza kısacası geriye dönük olarak bir aylık kayıtlarını izlemek istiyorum talebinde bulunuyorlar. Teknik olarak mümkün, ciddi bir yatırım istiyor ama sektörün buna ayıracak 1500 dolar gibi bir maliyeti yok, görüşmelerimiz sürüyor mümkün olan en düşük maliyetle depolama işini çözmek istiyoruz.”

“Denetimler çok sıkı”

Belge denetimlerinin belirli zamanlarda sıklaştığını belirten İSTAB Başkanı ”Çok ciddi bir şekilde çevirmeler uygulanıyor ve İstanbul genelindeki servis araçlarının kaç tanesi belge almış, valörler nasıl uygulanmış diyelim 50 bin servis aracı var sadece 30 bin tanesi belge almış ise polis denetimlerde sıklık uygulayabilir. Fakat 50 bin aracın 47 bini almış geri kalanının hala belge alım süreci devam ediyorsa o bir hafta içinde yakalanıp ceza alıyordur ” dedi.

“Korsan taşıma yok denecek kadar az”

Korsan taşımacılığın ciddi oranda bittiğini ve azaldığını düşündüğünü belirten Bayraktaroğlu:“ Şu ana kadar başka iş yapıpta artı bir öğrenci taşımacılığı yapıp işine devam edenin minimum seviyeye indiğini düşünüyorum. Şartlar ve cezalar çok ağır, korsanla ilgili belediyenin üzerine düştüğünü yaptığını ve polisin affetmediğini zannediyorum” dedi.

 

TURİZM TAŞIMACISI ACENTELER BİZİ ARIYOR

“Turizmde herkese ekmek var”

Yirmi yıldan beri bugüne kadar hep araçlarımızı turizmde kullandıklarını, daha önceden farklı farklı turistleri taşırken şimdi Avrupalı turistlerin taşımasını üstlendiklerini söyleyen Ali Bayraktaroğlu: “Tüm donanımlarımız, ekipmanlarımız, sürücülerimiz ve araçlarımız buna müsait. İki Sprinter arasındaki turizm ve okul taşıyanın tek farkı arkadaki dur lambası ve okul taşıtı yazısıdır, başka hiçbir fark yok. Yazın bizim üyelerimizde turizm taşımacılığı yapabiliyor, kaldı ki turizm taşıması yapan acenteler bizi çağırdığı için yapıyoruz.

Turizmcilerin bize tepki gösterme konusuna gelince oradaki fiyat yansıtma konusundan dolayı böyle olduğunu varsayıyorum, tepki gösterecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. TÜRSAB Başkanı çıkıp diyor ki milyonlarca turist bekliyoruz, bu kadar turist içinde herkese ekmek var, herkes payını alabilir. Büyük payı turizmci arkadaşlar istiyor ama bizde onların yanında olmaya, turizm tarafındaki hizmeti vermeye devam edeceğimizi beyan edebilirim” dedi.

ali-bayraktaroglu-turizm-3.jpg

“Kışın turizmcilerde okul taşıyabilir”

Kendilerine tepki gösteren turizmcilerin kışın okul taşımacılığı yapabilmelerinin önünde hiçbir engel olmadığını, araçlarını okul taşıtına dönüştürerek hemen okullarla anlaşmaları tavsiyesinde bulunan Bayraktaroğlu: “ Bunda bir engel yok. Turizm taşımacılarının tepkilerini göstermelik olduğunu düşünüyorum realitede böyle bir durum söz konusu değil. Birbirimizi üzmeye kırmaya gerek yok, herkes rızkını kazanacak. Düşünün bir sektör olsun 8 ay çalışsın geri kalan 4 ay yatsın ki devlet 12 ay vergi alıyor, tüm masraflar yıl boyu sürsün yok öyle bir şey” dedi.

“Yasa yetkiyi Ulaştırma Bakanlığına değil büyükşehir belediyesine veriyor

Herkesin kendine göre haklı olduğunu söyleyen İSTAB Başkanı Bayraktaroğlu: “Turizmcilerin personel ve okul taşımacıları için ‘İBB’nin verdiği belgeyle turizm taşımacılığı yapmak korsandır’ dediğini bende sizden duydum. Bu saçma sapan bir söylemdir, İBB’nin verdiği belge korsan demek 5216 sayılı yasaya muhalefet etmek demektir ve yasaya muhalefet etmek suçtur. 5126 sayılı yasa büyükşehirlerde ben bu işi Ulaştırma Bakanlığına değil büyükşehir belediyelerine verdim diyor. Bakanlığın verdiği D2 belgeleride, turizm belgeleride geçerli bunlarda her hangi bir sorun yok. Buna göre TUHİM’e yetki veriliyor, TUHİM’de okul taşıtı olsa bile turizm taşımacılığı yapmalarında bir sakınca görmüyorum diyor, korsan tanımı yapmak manidar olmuş” diyerek yapılan söylemlere şaşırdığını belirtti.

 

ali-bayraktaroglu-turizm-manset.jpg

 

Umut Çelik / tasimacilar.com

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum