UKOME Kararlarını Eleştiren Birant, ‘Bu Kararı Çıkartanlar, Okuyup Utansınlar’

UKOME Kararlarını Eleştiren Birant, ‘Bu Kararı Çıkartanlar, Okuyup Utansınlar’

Gürsel Turizm Taşımacılık ve Servis Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Birant, okulların açılmasına kısa bir süre varken, ‘öz mal yüzde 30 olacak!’ diyen belediye yönetimini eleştirdi. Bu kararı çıkartanlar okuyup utansınlar” dedi.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala yönetmelikte yapılan değişiklikleri uygulamanın zorluğuna dikkat çeken Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Birant ‘okulların açılmasına kısa bir süre varken, kalkıp diyorsunuz ki, öz mal yüzde 30 olacak! Her yönüyle eleştirilebilecek bir karar. Bunu çıkartanlar okuyup utansınlar” dedi.

‘P plakalı araca D4 vermiyorlar’

Okul servis araçları hizmet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yönetmelikte yer alan, ‘belediye sınırları dışına/dışından yapılan okul servis hizmetleri için taşımacının ayrıca Bakanlıkça düzenlenen ve yapılacak taşımanın şehirler arası veya il içi olmasına bağlı olarak B2, D2 veya D4 yetki belgelerinden birine sahip olması zorunludur’ maddesine ilişkin düşüncelerini de belirten Birant, Gebze taşımalarını örnek göstererek şunları söyledi: ‘Gebze’de P Plakalı bir tane öğrenci servisi Tuzla’daki okula Gebze’den öğrenci getirecek, Çayırova’dan geçip köprüden içeriye girdiniz de aracınızı polis bağlar. Çünkü D4 yok. P plakalı araca D4 vermiyorlar. Biz bunların hepsini raporlayıp gönderdik’ dedi.

‘Avrupa’da dolmuş taşıma sistemi yok’

Düzenlemenin iptaline yönelik hukuksal açıdan çalışmalarının olduğuna da değinen Birant, hukuksal mücadelenin Türkiye’de geç sonuç verdiğini belirterek “Biz bunu tekrar tekrar anlatma yöntemiyle aşmaya çalışıyoruz” dedi. Birant ayrıca ‘binek araçlarla yapılacak taşımacılığa yönelik olarak, Ulaştırma Bakanlığı’nda yılsonuna kadar düzenleme olabileceğini ifade etti. Birant sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Ulaştırma Bakanlığı’nda bir genelge daha hazırlanıyormuş, A1 ve A2 ile ilgili bir değişim varmış. Onunla ilgili de bir duyum daha aldık. Yılsonuna kadar belki bir düzenleme daha çıkabilir dediler. Binek araçlarda böyle bir düzenlemeye devam etmekle birlikte Türkiye’de taksi-dolmuş lobisi ortadadır. Medeni ülkelerde ulaşım altyapıları tamamlanmış ülkelerde zaten bu tip taşıma çok farklı değil. Dolmuş gibi taşıma sistemleri yok. Ama burada bir gerçek var. Dünya ülkelerinde uygulanan taşıma yöntemleri, özel sektörün gerçekleştirdiği taşıma yöntemleridir. Fakat Türkiye’de bu konuda Ulaştırma Bakanlığı tarafından bir düzen henüz sağlanamadı” şeklinde konuştu.

‘Bireysel araçlarıyla çalışanlar 5 sene sonra yanlış uygulamalarla iş yapamayacak’

Bir süredir İSTAB ve Oda arasında sıkıntılar yaşandığını belirten Birant, güçlü bir şekilde örgütlenmiş şirketlerin tedarikçiler, sürücüler, şirketler nezdinde çok daha kontrollü ve bilinçli bir çalışma ortamı oluşturabildiğine değindi ve ‘bugün bizim 800-1000 arası araç çalıştıran şirketlerin uygulamasına baktığınızda çok daha planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Tabi ki rekabet ortamını tetikleyen şirketler, güçlü şirketler ama esnaf odasının araç sahiplerine daha fazla para kazandırmak adına attığı adımların tamamı 5 sene içerisinde bu kararla bu yönde giderse, tamamen dağılmasına neden olacak. Yani bireysel araçlarıyla insanlar bu işi yapmakta zorlanacaklar” ifadesini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum