Ülke ekonomisine Katma Değer kazandıran kimliksiz sektör

Ülke ekonomisine Katma Değer kazandıran kimliksiz sektör

Halk Otobüsçüsünün taşıdığı yükün ağırlığı altında kaldığını ifade eden Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Başkanı Ramazan Çalan, sıkıntıların biran önce giderilebilmesi için öncelikle kimliklerinin olması gerektiğinin altını çizdi.

Halk Otobüsçülerinin şu anki sıkıntılarının en büyüğü kimliksiz olmalarından kaynaklanıyor. Karayolu taşıma yönetmeliğinde Halk otobüslerinin tanımının olmamasından dolayı yeterince kendilerini ifade edemediklerini, devletten gerekli desteği göremediklerini iddia eden Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Başkanı Ramazan Çalan, Halk otobüslerinin de karayolu yönetmeliğinde bir tanımının olması için gerekli girişimlerin yapıldığını söyledi.

Ülke ekonomisine Katma Değer kazandıran bir sektörün tanımsız olmasının sıkıntı yaratığını belirten Çalan “Bizim en büyük sorunumuz Türkiye’deki halk otobüslerinin tanımının olmaması ile ilgili. Biran önce bu konunun netleştirilmesini istiyoruz” dedi.

Bütünleşik bilet sistemi uygulamasında öncü il Bursa

Bütünleşik bilet sistemine de değinen Ramazan Çalan, Türkiye genelinde 25 bin halk otobüsçüsünün olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 60’ının Bütünleşik bilet sistemi kapsamında çalıştığını belirtti.

Bütünleşik bilet sistemi şehir içi toplu taşıma otobüsleri, metro, hafif raylı tren, vapur ve banliyö tren hatlarında ücret toplama sistemini standart hale getirirken aktarmalı ücret tarifesi de bütünleşik bilet sisteminin uygulandığı şehirlerde entegre edilebiliyor.

Bütünleşik Bilet uygulaması ile tek bir kartın şehirdeki tüm toplu taşıma araçlarında kullanıldığını söyleyen Çalan, Bursa olarak bu sistemin uygulamasında öncü illerden biri olduklarını da vurgulayarak sistemin teşvik edilmesi gerektiğini konuya yönelik çalışmalarının da devam ettiğini belirtti ve “Gerek kurumsallaşma adına, gerek şirketleşme adına,gerekse de bütünleşme adına esnafın giderini azaltmaya yönelik çalışmalar içerisine girilmesiyle ilgili şu anda girişimlerimiz var” dedi.


Kilometre bazlı taşıma modu 
 

Bursa ÖHO Başkanı Ramazan Çalan, Bursa’da uygulamak istedikleri bir diğer sistemin ise Kilometre üzerinden ücretlendirme tarifesi olduğunu açıkladı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kilometre Bazlı taşıma ile ilgili çalıştıklarını da söyledi.

Ücretsiz taşımalarda belediye ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini vurgulayan Çalan, Bursa’da olduğu gibi diğer illerde de ücretsiz taşımalarda halk otobüsçüsünün de pay alması gerektiğinin ifade etti.

65 yaş üstü ücretsiz taşımalarda ise yükün çoğunu Halk otobüsçülerinin aldığını söyleyen Çalan, “65 yaş ile ilgili olarak da diyelim Aileden Sorumlu Devlet Bakanı'nın eğer böyle bir talebi varsa, bunu bakanlık harcamasında karşılaması lazım. Direkt bize yüklenmemeleri lazım” şeklinde konuştu.

Halk otobüsçüsü tamamen olmasa da kısmen desteklenmeli

65 yaş üstü gibi taşımaların ücretsiz olması durumunda halk otobüsçüsünün çok zorlanacağını belirten Ramazan Çalan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mevcut uygulama ile diyelim ki yoklama memurları, denetmenler, Gerek emniyet genel müdürlüğü olsun, içişleri bakanlığı bünyesindeki emniyet müdürlüğü olsun, ulaştırma bakanlığı bünyesindeki postacılar olsun ücretsiz, ama neye göre ücretsiz? Biz büyükşehir belediyemize bir talepte bulunduk. Dedik ki taşıdığımız yolcu oranına göre bize de pay verin. Biz hepsini aktarın demiyoruz. Taşıdığımız yolcu oranına göre. Ondan sonra bu konu ile ilgili büyükşehir belediyemizin sağ olsun desteklerini gördük. Ercümentleriyle şu anda kısmen de olsa bizlere bir şeyler geliyor. En azından şuanda yüzde 5-10 civarında bir rahatlama var. Ama 65 yaş üstü öğretmenler vs bu esnafı büyük bir ölçüde etkiler.”

Kazandıkları paranın yüzde 60’ını akaryakıt’a verdiklerini belirten Çalan, bu oranın devlet desteği ile düşürülmesi gerektiğini belirterek “Biz mali disiplinden taviz verin demiyoruz. Biz kayıt dışını bitirin daha da fazla katma değer sağlayalım diyoruz. Burada ÖTV istisnası olabilir, KDV istisnası olabilir, vergi muafiyeti olabilir... kısmen desteklensin istiyoruz. Tamamen kaldırılsın demiyoruz” diyerek öneride bulundu.

Oya KAYA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.