Uluslararası nakliyecinin problemi bitmiyor

Uluslararası nakliyecinin problemi bitmiyor

Türkiye-Rusya ilişkileri sonucu transit belge sorununu bir nebze de olsa çözmüşken, Türkiye-Suriye taşıması yapan uluslararası nakliyeciler büyük mağduriyet yaşıyor.

Uluslararası nakliyecilerin sınır kapılarında yaşanan sorunları bitmek bilmiyor. Bir taraftan yoğun çalışmalar sonucu bazı kapılarda sorunlar çözülürken, diğer taraftan ülkelerin iç ilişkilerinde yaşadıkları sorunlardan dolayı Türk Nakliyecisi zor durumda kalıyor. Uzunca bir süredir her türlü çabalara rağmen temin edilemeyen ve sıkıntı yaratan Transit Geçiş Belgesi problemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Moskova Büyükelçiliği ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND)’nin yoğun çabaları ve girişimleri sonucunda çözülerek, ASMAP tarafından 2 bin adet Transit Geçiş Belgesi Moskova’daki Türk Büyükelçiliğine teslim edildi. Konula ilgili olarak söyleşi yaptığımız UND Başkanı R. Engin Özmen belgelerin Eylül ayındaki KUKK toplantısına kadar yeteceğini söyledi. “KUKK toplantısına kadar belgeler idare edecek”
Rusya’dan alınan 2 bin transit belge Eylül ayındaki KUKK toplantısına kadar idare edeceğini söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND) Başkanı R. Engin Özmen, “Rusya bize biraz sıkıntı çıkarttı ama bu diğer dönemlere rağmen çok kısa sürede çözdük. İlk seferde 300 belge aldık. Bir ay sonrasında 2000 belgeyi alabildik. Dolayısıyla bu sıcak ilişkilerin bir neticesidir” şeklinde konuştu. Rusya’nın nakliye alanında faaliyet gösteren Derneği ASMAP ile ilişkilerinin iyi olduğunu da belirten Özmen konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ticaretin önündeki engeller içerisinde 2000 tane belgeyi çok siyasi düşünselerdi vermemeleri gerekirdi. 2000 transit belgeyi aldığımız gün kapıda bekleyen 300 aracımız aynı gün çıkış yaptı. Bunun bir siyasi krize dönüşüp dönüşmeyeceği merak ediliyorsa eylül ayındaki KUKK toplantısını beklememiz gerekiyor. Orada istediğimiz belge miktarını alamazsak bunun bir siyasi kriz olma ihtimalini göz önünde bulundurabiliriz. Rusya’yla dış ticaret dengesine baktığımızda Ruslar bize göre artıda. Bizim onlardan dış ticaret açığımız var. Onların fazlası var. Bu durum bana göre ticareti engelleyecek bir durum değil.” “Suriye taşımacılığı tapan 300 UND üyesi mağdur oldu”
Suriye taşımalarında yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak da konuşan Özmen 300 UND üyesinin Suriye üzerinden yapılan taşımalardan dolayı son derece mağdur olduğunu belirtti. Mağduriyetin giderilmesi yönünde UND olarak çaba sarf ettiklerini söyleyen UND Başkanı R. Engin Özmen Kuzey Irak’a açılan Habur sınır kapısının, Suriye sınır kapısına alternatif olmayacağını da sözlerine ekledi. Özmen “300 tane üyemiz inanılmaz derecede mağdur. Onların mağduriyetinin giderilebilmesi için her platformda çaba sarf ediyoruz. Irak şu anda Türkiye’nin ihracatında en büyük kapıdır. Yaklaşık bin 700 aracın günlük seferleri vardır. Dış ticarete katkısı çok fazladır. O kapının daha işler hale gelmesi, dolayısıyla Suriye üzerinden bypass edip Irak üzerinden bir güzergah açılması da ayrıca mümkün değildir. Kuzey Irakla olan kapının gelişmesi o kapının yükün arttırıyor ama Suriye’nin alternatifi değil” şeklinde ifade etti. Oya KAYA www.tasimacilar.com 14.07.2012 / 17:22