Uluslararası taşımacılıkta tek bir kartla bütün maliyetler azalıyor

Uluslararası taşımacılıkta tek bir kartla bütün maliyetler azalıyor

Türkiye’de büyümeye devam eden DKV, uluslararası arenada taşımacılık yapan şirketlere, akaryakıttan otoban geçişlerine kadar tüm yol maliyetlerinde yüzde 30’lara varan indirim avantajı sunuyor.

Lojistik şirketleri DKV’nin sunduğu DKV Kart ile yakıt, otoyol geçiş ücreti, 24 saat araç bakım ve tamir hizmeti gibi birçok hizmetten faydalanabiliyor. Türkiye ve Avrupa’daki faaliyetlerine yönelik söyleşi yaptığımız DKV Türkiye Genel Müdürü Muzaffer Tuna, büyümeye ve sundukları hizmetleri çeşitlendirmeye devam ettiklerini belirtti. Dünya genelinde 40 ülkede kullanılan Alman menşeli DKV Kart ile yol yardımı, vergi iadesi, akaryakıt indirimi, harcırahların kontrolü, otoyol, köprü ve feribot ücretlerini de hızlı ve kolay ödeme imkânının sunulması DKV’nin uluslararası nakliyede tercih edilen bir kart olmasını da sağlıyor. DKV Kart’ın Türkiye ve Avrupa’daki kullanım durumuna yönelik söyleşi yaptığımız DKV Türkiye Genel Müdürü Muzaffer Tuna dünyanın birçok bölgesinde aktif olarak hizmet verdiklerini söyleyerek DKV Kart kullanımıyla özellikle akaryakıt giderlerini ciddi oranda düşürdüklerini ve Avrupa’da 43 bin istasyonda müşteri odaklı çalıştıklarını belirtti. “Pazarın niteliğini değiştireceğiz.”
DKV Kart’ın en çok yakıt giderlerinde kullanıldığının altını çizen DKV Türkiye Genel Müdürü Muzaffer Tuna Türkiye’de 20 milyar litrelik bir dizel pazarı olduğunu ifade ederek, DKV olarak bu pazarın içinde yeni fikirlerle yer almak istediklerini söyledi. Tuna “Önemli olan var olan bir pazara girip oradan pay almaya çalışmak değil, pazarın niteliğini değiştirerek pazarda yaşamaya çalışmaktır. Dizel pazarında pazarı büyütme şansınız yok ama pazarı değiştirme şansınız var. Biz bunu yapacağız” dedi ve hedef kitlesi olarak belirledikleri grubun lojistik şirketleri ve özellikle KOBİ’ler olduğunu vurguladı. Tuna; “Müşteri ilişkilerimizde güven esas”
DKV Kart kullanıcıları ile dostane ilişkiler kurduklarını bu ilişkilerinin güvene dayalı olduğunu belirten Tuna Avrupa’da 43 bin istasyonda, Türkiye’de ise 800 istasyonda hizmet verdiklerini söyledi. Tuna, “Şu anda Avrupa’da 43 bin online akaryakıt istasyonunda, Türkiye’de ise tamamı online 800’ün üstünde akaryakıt istasyonunda hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra otoyol ödemeleri, vergi iadesi, yol yardım hizmetleri gibi faaliyetlerimiz de var.” dedi. Tuna, “Öte yandan 34 bin ayrı noktada yol yardım hizmetleri ve DKV Kart’ın geçtiği tamir bakım ve servis istasyonları var” şeklinde konuştu. “Bir dev gibi pazarlık yapıyoruz”
DKV Kart, orta ve küçük ölçekteki firmalar için avantaj sağlarken, KOBİ’lerin de büyük firmalar gibi indirim kolaylığından faydalanmasını da kolaylaştırıyor. Orta ve küçük ölçekli firmalara yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Tuna “Biz çok sayıda orta ve küçük firmayı birleştirip onların adına bir dev olarak hareket ediyoruz ve onlar adına pazarlık yapıyoruz. Bu sayede bütün DKV Kart kullanıcıları indirimli akaryakıt alabiliyorlar. Şu an uluslararası nakliye ve lojistik piyasasında likidite ve finans yönetimi en önemli konular arasında; çünkü parayı çok geç tahsil ediyorlar. Ama masrafları çok kısa sürede ödeniyor. DKV olarak, şirketlerin bunu yönetmelerine de yardımcı oluyoruz” diyerek bir nevi finansman konusunda da danışmanlık yaptıklarını ifade etti. “Stratejimiz; daima yüz yüze olmak”
Türkiye’de Konya-Kayseri, Mersin-Adana-Antakya, İzmir, Bursa ve Karadeniz bölgesi olmak üzere 5 ayrı noktada var olduklarını söyleyen Muzaffer Tuna sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Müşterinin talebini doğru algılarsanız doğru ürünü verirsiniz. Bu yüzden bulunduğumuz yerlerde müşterilerimizle birebir temasımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık 300 müşterimiz var hepsi ile ayda bir sohbet havasında geçen toplantılar gerçekleştiriyoruz. Kısacası bizim stratejimiz hep yüz yüze iletişim kurmak.” Yurtiçinde ve yurtdışında taşıma yapan firmalar arasında bir ayrım yapmadıklarının altını çizen DKV Türkiye Genel Müdürü Muzaffer Tuna “Türkiye’de de, Avrupa’da da tek kart kullanan müşterilerimiz var, , DKV Kart’ın avantajlarından yararlanmak için yüzlerce TIR filosunun olmasına gerek yok.”dedi. “Avrupa’da otomatik dolum sistemi uygulanıyor"
Avrupa’nın birçok ülkesinde akaryakıt istasyonlarının otomatik dolum sistemine geçtiğini belirten Tuna “Avrupa’nın birçok ülkesinde akaryakıt istasyonları artık otomatik dolum sistemine geçmiş durumda, Türkiye ise otomatik dolum sistemine adapte olma yolunda ilerliyor, biz müşterilerimiz için, Avrupa ile entegreli çalışır durumdayız” dedi ve otomatik dolum cihazlarının Türkiye’ye de gelmesiyle DKV Kart’ın da sisteme entegre olacağını belirtti. DKV Kart hizmet bedellerinden kazanıyor
Muzaffer Tuna, kar etme politikası gütmediklerini ifade ederek, “Türkiye’de bizim iş modelimizin akaryakıtta kar elde etmesi yasalar tarafından kabul edilen bir durum değil. Türkiye’de sadece hizmet bedeli alabiliyoruz. Yakıtı kaça alıp kaça sattığınız da önemli değil. Biz petrol fiyatında bir tedarikçimizden 10 Cent’lik bir indirim alıyorsak müşterimize de 10 Cent’lik indirimi veriyoruz. Ülkelere bağlı olarak yüzde 2 oranına kadar hizmet bedeli koyabiliyoruz. Firmalara kestiğimiz faturalarda bu miktarı belirtiyoruz” dedi. Tuna;“Petrol şirketleri hem rakibimiz hem de tedarikçimiz”
Petrol üreticileriyle aralarında güçlü ama tatlı bir rekabet olduğunu ifade eden Tuna, rekabetin petrol firmalarının uyguladığı “indirimli kart” sisteminden kaynaklandığını ancak DKV’nin müşterileri için akaryakıtı daha ekonomik sunduğunu özellikle belirtti. Asıl amaçlarının müşteriye en ekonomik yakıtı sunmak olduğunu bir kez daha vurgulayan Tuna, “Biz ve rakiplerimiz aynı misyon için var gücümüzle çalışıyoruz. Fosil yakıtta Dünya’daki kar marjlarını incelediğinizde, yüzde 2 ile 2,5 arasında değişmektedir. Türkiye’de ise kar marjları yüzde 11,5 seviyelerinde. Ancak, bu oran çok gibi gözükse de, petrolün rafineriden alınıp, tüketiciye ulaştırılması ve pazarlanması çok ciddi maliyet ve yüzde 11,5’i ele aldığımızda bu kar oranın hepsi işletmeciye ait değil.” şeklinde konuştu. Tuna;” Dünya da altından ve paradan değerli tek şey petroldür”
Dünya piyasalarında fiyatı mal arzı ve talebi ile belirlenmeyen tek ürünün petrol olduğunu vurgulayan Tuna, DKV’nin petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan nasıl etkilendiğini şöyle anlattı: “Ticaretin satılan malı yerine koymak gibi çok temel bir mantığı vardır. Akaryakıt tedariği işinde ise bu kural geçerli değildir. Alırsınız ve satarsınız yani yerine koyamazsınız. Bu anlamda bizim alım satım risklerimiz pek yoktur” diyor ve ekliyor: “Dalgalanmalarda bizim ne kendimizi, ne başkasını koruyabilecek bir durumumuz yok.” DKV Türkiye’nin 5 yıllık planlar dâhilinde çalıştığını belirten Tuna, 2012 yılı itibari ile 2 yıl önde gittiklerini söyleyerek, “DKV Türkiye olarak 2013’te yatırım yıllarımız başlıyor. Dolayısıyla 2013 bizim için iç pazara ısınma, başlama, staj ve antrenman yapma zamanıdır”dedi. 2013 DKV’nin Türkiye’ye yatırım yılı
“DKV’nin açıkladığı, 2013’ten itibaren başlayan 5 yıllık büyüme hedefinde iki tane ülke vardı. Birincisi Türkiye, ikincisi Rusya. Geçen yıla kadar ilk sırada yer alan Çin, ana hissedarımızın kararı ile ikinci sıraya alındı ve Türkiye ile Rusya’ya çok daha fazla yatım yapma kararı alındı.” diyen Tuna, yapılacak çalışmaları şöyle özetliyor; “Türkiye’nin bölgedeki merkez statüsü ile ilgili adımlar atılacak. Daha büyük bir yere geçeceğiz ve saha personelimiz artacak.” Nurcan GÜNEŞ - Oya KAYA www.tasimacilar.com 16.08.2012 Saat:16:50