Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı 38 ayda tamamlanacak

Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı 38 ayda tamamlanacak

Temeli atılan Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı’nın 38 ayda hizmete girmesi planlanıyor.

Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı’nın temeli Bakan Binali Yıldırım, Başkan Kadir Topbaş ve AK Partili yöneticilerin katılımıyla atıldı. Bakan Yıldırım, İstanbul’a 60 milyar TL’lik 7 dev yatırım yaptıklarını belirtirken, Başkan Topbaş da hattı 38 ayda hizmete alarak yeni bir dünya rekoruna imza atacaklarını söyledi.


Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı’nın temeli Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Tanrıverdi ve Ekrem Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Boyraz ve Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem'in katılımıyla atıldı. Törende İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcıları Muzaffer Hacımustafaoğlu-Hüseyin Eren-Ali Altıntaş, Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Yüklenici Firma Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu ile bazı Belediye Şirketlerinin Genel Müdürleri ve çok sayıda vatandaş da yer aldı.


“Hedef metro hattını 250 KM’ye çıkarmak”
İstanbul'a proje lazım düşünce yetmez. İstanbul'a metro lazım, İstanbul'a üçüncü köprü lazım. İstanbul Ankara arasına hızlı tren lazım. İstanbul-İzmir arasında otoyol lazım, köprü lazım. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın sayılı projelerini birer birer gerçekleştiriyoruz” diyen Yıldırım, 44 kilometre ile devraldıkları metro hattını iki katına çıkaran Kadir Topbaş ve ekibine teşekkür etti. Yakın zamanda Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nın ve gelecek yılın sonunda Marmaray'ın devreye girmesiyle bu rakamın 180 kilometreyi aşacağını vurgulayan Yıldırım, birkaç yıl sonra da metro hatlarının 250 kilometreyi aşacağına kaydetti.


İstanbul için 7 büyük proje
Sadece İstanbul'da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak 7 büyük projeyi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Binali Yıldırım, bunlardan birinin üçüncü boğaz köprüsü olduğunu, ikincisinin Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesi olduğunu belirterek, Ankara ile İstanbul'u arasındaki seyahat süresini 3 saatin altına düşürecek projeyi gelecek yılın sonunda bitirmeyi hedeflerini söyledi. Üçüncü önemli projenin Marmaray olduğunu dile getiren Yıldırım, bir dünya projesi olan Marmaray'ın bir dünyada denizin dibinden bu derinlikten 63 metreden geçen tek proje olduğunu söyleyerek, “29 ekim 2013'de İstanbulluların hizmetine sunacağız” dedi. Marmarayın hemen yanında bir kardeş tünel, Avrasya Tünelini yaptıklarına da dikkati çeken Yıldırım, bu tünelin de 2015'de biteceğini bildirdi. Beşinci önemli projenin, havayolu projesi olduğunu kaydeden Yıldırım, Atatürk Havalimanının artık ihtiyaca cevap vermediği Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yine talebe cevap veremez aşamaya geldiğini belirtti. Bakan Yıldırım, “İstanbul'a büyük bir havaalanı yakışır düşüncesiyle Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla üçüncü havaalanının ihalesine de eylül ayında çıkıyoruz. Bu havaalanı dünyanın sayılı havaalanlarından biri olacak. Kapasitesi 150 milyon olacak. İstanbul'un 2050'ye kadar ihtiyacına verecek. Uluslararası 5 pisti ve 1 milyon metrekarenin üzerinde terminalleriyle dünyanın sayılı havaalanlarından birini İstanbul'a kazandırıyoruz” diye konuştu. 3. köprü 3 yılda tamamlanacak
Bir başka projenin de İstanbul-İzmir otoyol projesi olduğunu, bu proje kapsamında İzmit köprüsü yapılacağını anlatan Yıldırım, İzmit köprüsünün ihalesinin de yapıldığını ve 3 bin metre toplam boyuyla o köprünün Avrupanın 3. dünyanın 4. büyük köprüsü olacağını ifade etti. Bakan Yıldırım, bu köprü yapıldığında İstanbul'un İzmir'e komşu kapısı haline geleceğini vurguladı. Asrın projesi Kanalistanbul üzerinde çalıştıklarını da anlatan Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kanalistanbul projesinin çalışmalarını başlattık. Bu sene içerisinde jeolojik etüdlerini, güzergah çalışmalarını tamamen bitirmiş kamulaştırma çalışmalarına da başlamış olacağız. Önümüzdeki 5 yılda kanalistanbul'u da istanbullulara kavuşturacağız. Yarım ada İstanbul hem yarımada hem adaya sahip dünyada tek şehir olacak. Sadece bu 7 projenin toplam tutarı 60 katrilyon lira. Helal olsun İstanbul'a İstanbullular'a. İstanbul herşeyi hakediyor. Türkiyenin turizm başkenti, ticari başkanti, tarih ve kültür başkenti...” Konuşmasında 3. boğaz köprüsünün ihalesini yaptıklarına da değinen Yıldırım, “İhaleyi bir hafta önce yaptık. Köprü 3 yıl içerisinde tamamlanacak. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosu bitince aynı zamanda 3. köprüde bitecek. O da buradan geçiyor. Çekmeköy ile Sancaktepe arasından geçiyor” diye konuştu.


2014’te 5 milyon İstanbullu raylı sistem kullanacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da tarihi bir gün yaşandığını ve törene katılanların şu anda tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, “Şu anda 82 kilometrelik raylı sistemi 1 milyon 372 bin insan kullanmakta. İnşallah 2014'e vardığımızda 5 milyon yolcu raylı sistemleri kullanacak” dedi. “Gelecek kuşaklar, bu metroyu kullanırken belki bizi hatırlamayacaklar ama biz insanlığa hizmet için yola çıktık” diyen Başkan Kadir Topbaş, göreve geldiklerinden bu yana 52 milyar lira yatırım yaptıklarını, bu yatırımların 24 milyarının ulaşımla ilgili olduğunu söyledi. Planladıkları ulaşım sistemlerini birer birer hayata geçirdiklerini kaydeden Kadir Topbaş, modern şehirlerde yaşayan insan sayısının 3 katı kadar günlük insan hareketi olduğuna dikkat çekerek, doğru bir şekilde kurguladıkları ulaşım sistemlerini adım adım hayata geçirdiklerini kaydetti. “38 ayda tamamlanacak”
Üsküdar-Ümraniya-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı’nın 16 istasyonlu ve 20 kilometre uzunluğunda olacağını ve hattın hizmete girmesiyle bölgenin trafik sorunun ciddi anlamda rahatlayacağını dile getiren Topbaş, “Bu çok önemli metro yatırımını hattın 38 ayda yeni bir dünya rekoru kırarak tamamlayacağız” dedi. Bu hattın bir özelliğinin de Kartal metrosunda olduğu gibi sistemin gerekirse makinistsiz de çalışabilmesi olduğunu aktaran Topbaş, “Tren gerektiğinde kendi başına yolcusunu alarak istasyonlara uğrayacak, oradan da depolama alanına giderek yine makinistsiz olarak park edebilecek. İki hatta kullandığımız bu sistem dünyanın en ileri metro teknolojisi” diye konuştu. Kaynarca'ya kadar uzattıkları Kartal-Kadıköy Metro Hattı ile Esenler-Başakşehir-Olimpiyatköyü Metro Hattı’nın test sürüşlerinin tamamlanmasının ardından yakında hizmete gireceğini müjdeleyen Topbaş, toplu taşıma yatırımlarına ciddi ağırlık verdiklerine ve bu alandaki yatırımlarının 10 milyar TL’yi bulduğuna dikkat çekti. www.tasimacilar.com 07.06.2012/10:40