UND, Avusturya ile yaşanan skandalı Ankara’da masaya yatırıyor

UND, Avusturya ile yaşanan skandalı Ankara’da masaya yatırıyor

UND, Türk taşımacılarına yaşatılan haksız uygulamaların peşini bırakmıyor.

İlk günden beri sorunu diplomatik temaslarla çözümlemeye çalıştıklarını vurgulayan UND yetkilileri, son olarak Ankara’da Avusturyalı yetkililerle buluştu ve kesin bir dille ‘Avusturya transit hakkımızı engelleyemez’ dedi.

Geçtiğimiz günlerde Avusturya ile ilgili olarak yaşanan sorunlar, UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener tarafından gündeme yansıtılmıştı. Genelde AB üyesi ülkelerin özelde ise Avusturya’da karayolu taşımacılığında Türk şoförlerine vize ve davetiye adı altında akla hayale gelmeyecek keyfi uygulamalara bir yenisi daha eklenmişti. 15 milyar dolarlık ihracat için gerekli 120 bin taşımaya karşılık Türkiye’ye sadece 15 bin geçiş hakkı tanımıştı. Yetersiz kalan bu uygulama için de tren taşımacılığı olan Ro-La hattı adres olarak göstermişti. Fakat burada da çevreci olmadıkları ve ekolojik dengeye zarar verdikleri iddiası ile Türk nakliyecilerine Euro kapsamında çevreye duyarlı yeni araçlar alımında şart koşmuştu. Araçlarını yenileyen Türk şoförlerini bu kez de trenle taşımaya zorlamıştı. Avusturya’nın adres olarak gösterdiği, 3 tren yolundan biri olan Szeged hattının da kapanması ile uluslar arası skandal giderek boyut değiştirdi.

Konuyu gündeme taşıyan Fatih Şener, özellikle Avusturya’nın araç giriş sayısına koyduğu kota ile dolaylı yoldan mala da kota uyguladığına dikkat çekmişti. Bu uygulama nedeniyle başta AB üyesi ülkelerin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve Gümrük Birliği anlaşması hükümlerini ayaklar altına alan Avusturya’nın Türk nakliyecilerine ve Türk ihracatçısına yaşattığı mağduriyetler tek tek anlatarak, konuyla ilgili temasların sürdüğünü aktarmıştı.

Buna göre, yakın tarihte Ankara’da gerçekleşen Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü yapılan KUKK toplantısında Türkiye ve Avusturya arasında yaşanan ve sıkıntılı süreçlere neden olan Avusturya krizi de tartışıldı. Toplantıya Kara Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, UND Yönetim Kurulu Üyesi Murat Baykara, UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Melike Tümen ve Avusturyalı yetkililer katıldı. Toplantıda söz alan Hüseyin Yılmaz: “Avusturya, Türkiye’nin geçiş hakkını tanımak zorundadır’ diyerek tepkisini dile getirdi. Sözlerine şöyle devam eden Yılmaz, ‘Bulgarlar 260 Euro’ya geçiş yaparken, Türk nakliyecileri, 260 km’lik yol için 790 Euro ödemek zorunda kalıyor. Biz bakanlık olarak bu sistemi kabul etmiyoruz’ dedi. Konu ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: ‘Avusturya, ya bize transit ülkesidir deyin. Biz de transit ülke avantajlarından yararlanalım ya da transit ülke olmadığınızı söyleyin, başımızın çaresine bakalım’ diyerek, yaşanan sorunlara karşı Avusturyalı yetkililerden yaşanan skandala dair kesin ve net bilgiler istedi. Yaşanan krizle ilgili Türk yetkililerinin, Avusturyalı yetkililerle temasları devam ediyor.

UND, her fırsatta konunun çözümüne ilişkin kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Sorunun uluslar arası konjektör de tartışılıp, Türk nakliyecileri lehine bir karar çıkana ve yaşanan bu skandal temizlenene kadar konunun takipçileri olduklarının bir kez daha altını çizdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.