UND, Mısır’da Rehin Tutulan Sürücülere Sahip Çıktı

UND, Mısır’da Rehin Tutulan Sürücülere Sahip Çıktı

Mısır’a RO-RO taşıması yapan Sisa Denizcilik’ten alacağı olan gemi acentesi elinde bir ayı aşkın süredir rehin olan 94 araç ve sürücü, UND imkânları ile bayramı evlerinde geçirecek.

İhraç ürünlerimizi Mısır’a ve Mısır üzerinden Körfez ülkelerine taşıyan ve gemi işletmesinin Mısır’daki gemi acentesine olan borçları sebebiyle bir ayı aşkın süredir rehin olan 94 araç ve sürücü, UND’nin günlerdir sürdürdüğü mücadele sonunda Ramazan Bayramı’nı evlerinde geçirebilecekler.

Şirketler arasındaki alacak, 94 sürücümüzü mağdur etti
 

UND Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte çözüm için Mısır’a giden UND Deniz Genel Müdürü Mine Kaya; yaptığı açıklamada “çözüm için gittiğimiz Mısır’da 5 gün boyunca sürdürdüğümüz çabalara rağmen maalesef bir adım bile ilerleme kaydedemeden döndük. Türk Büyükelçiliğinin ve Ticaret Müşavirliği’nin de her adımımızda yanımızda olduğu ve destek verdiği girişimlerimiz sonuçsuz kalmıştır. Rehin alma işlemine sebep olan borç Sisa yetkililerinin ifadesine göre 1 milyon 600 bin, Mısır’lı acente’ye göre ise 2 milyon 700 bin Dolar tutarındadır. İki şirket arasında çözülmesi gereken bu ticari alacak sebebiyle borçla hiçbir ilgisi olmayan ve limanda gemi bekleyen yolcular rehin alınmıştır’ diyerek Mısır’da yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.


Yasal yollarla da çözüme ulaşılamadı

94 sürücümüz mübarek ramazan gününde sadece bir gemi işletmesinin borcu sebebiyle zor şartlara maruz kalmıştır. Her ne şekilde olursa olsun bu sürücülerin mağduriyetine Ramazan bayramı gelmeden bir son verilmesi konusunda UND elinden gelen tüm çabayı sarf etmiş ancak Mısır’daki mevcut durumun da bir sonucu olarak yasal yollarla bir sonuç elde edememiştir.

UND, Türk nakliyecilerini yalnız bırakmadı

Gelinen son durumda Mısır’da rehin olan sürücülerimiz ve onların Türkiye’deki ailelerinin sıkıntısını çözmek konusunda kötü niyetli işletmecinin borcunun tarafımızca ödenmesi dışında başka bir seçenek maalesef kalmamıştır.

UND kalan borcu ödedi

UND yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, ihracat yükünü fedakârca taşıyan ve İskenderun’dan 60 günden bu yana ailelerinden uzakta olan sürücülerimiz ve ailelerinin daha fazla mağduriyet yaşamaması için borcun ödenmesi için alacaklı acenta ile pazarlıklar yürütmüştür. Görüşmeler sonunda her bir araç sahibinden 5 bin dolar ücret toplanmış kalan 910 bin Dolar bedelin ise UND tarafından ödenmesine karar vermiştir’ dendi. UND yetkilileri, yapılacak ödeme ile sürücülerimizin serbest kalacaklarının ve bayramı evlerinde aileleriyle geçireceklerinin müjdesini verdi.

Mısır üzerinden taşımalar devam edecek

UND yetkilileri ayrıca konu ile ilgili olarak, gerçekleştirilen bu girişimin, mağdur olan sürücülerin kurtulmasının yanı sıra Mısır ve Körfez ülkelerine yönelik ihracatlarla ile ilgili olarak ihracatçılar açısından bir endişe yaratmaması yönünde açıklama yaparak, Mısır ve Körfez ülkeleri alanında taşımacılık yapan Türk nakliyecilerine de olumlu mesajlar verdi.

Ticaret çift taraflı sürdürülüyor

İhracatçılarımız tedirgin olmasın, yaşanan bu problem genel olarak Türk araçlarına ve tüm Mısır taşımalarına yönelik değildir diyen UND yetkilileri, ‘sadece daha önce de benzer sorunları ile ihracatçımızın mağdur olmasına sebep olan SİSA denizcilik faaliyetleri ve borçları ile sınırlıdır’ denildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘bu güzergâhta yıllık 25 bin araç kapasitesiyle faaliyetini sürdüren bir işletme tarafından İskenderun Mısır taşımaları aksatılmadan yapılmakta, Mısır’a ve Mısır üzerinden Körfez ülkelerine yapılan ticaret çift yönlü olarak sürdürülmektedir’ dendi.

Yaşanan olaylarla ilgili firma yetkilileri kınandı

UND yetkilileri son olarak, ‘üyelerimize de yaptığı toplu bilet satışları ile erken tahsilât yapmış ve birçok üyemize karşı da borçlu durumda olan ve 94 sürücümüzün Mısır’da rehin alınmasına sebep olan işletme yetkililerinin bu konuda hiçbir şey yapmaması ve elini kolunu sallayarak Türkiye’de geziyor olmasını kınıyoruz’ dendi.

Suç duyurusu

Ayrıca Türk dış ticaretine zarar vererek, sürücülerin ve araçların bir ayı aşkın bir süre rehin alınmasına sebep olan SİSA denizcilik yetkilileri hakkında UND suç duyurusunda bulundu.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.