UND, Türk Nakliyecilerinin Sorunlarını Avusturya’dan Tüm Avrupa’ya Duyuracak

UND, Türk Nakliyecilerinin Sorunlarını Avusturya’dan Tüm Avrupa’ya Duyuracak

UND, Avusturya’nın Türk nakliyecilerine dayattığı taşıma moduna ve uyguladığı transit geçiş belgesi kotasına karşılık Avrupa’nın kalbinde, sorunun tam merkezinde Avusturya-Macaristan sınırında eylem yapacak.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, verdiği demeçte eylemin nedenlerini, detaylarını ve Avusturya’nın Türk nakliyecilerine uyguladığı keyfi tavrın Türk ihracatına vurduğu darbeyi anlattı. Avusturya’nın gerek RO-LO taşımacılığı konusundaki dayatması gerekse sınırlı geçiş belgesi uygulamasıyla değişmeyen bir gündem olduğuna vurgu yapan Şener, Avusturya’nın bu keyfi dayatmalarından kaynaklı Türkiye’nin haksız bir rekabete maruz kaldığını ifade etti. Bunun bir durum değil sonuç olduğunu söyleyen Şener, sonucu ise, yabancıların pazardan daha fazla pay alması olarak açıkladı. Yabancıların, Türk nakliyecilerinden daha ucuz ve hızlı olduğunu aktaran Şener, sözlerine şöyle devam etti: geçtiğimiz güzergahta, Doğumuzda ve kuzeyimizde yer alan ülkelerin yakıtları bizden daha ucuz, Batı’ya çıkışlarımızda bizim ayaklarımızda iki büyük ağırlık var, maliyetler ve mod zorlamaları… Maliyetten kasıt, özellikle geçiş yaptığımız ülkelerde bize farklı uygulama Bulgarlara farklı uygulamalar gibi şeyler var. Bunlarla mücadele ediyoruz’ dedi.

Avusturya’nın frigolara verdiği geçiş belgesi de bitti

Şener, mod zorlaması konusunda ‘özellikle Avusturya üzerinden geçen trafiğimizde Avusturya’nın ciddi dayatmaları söz konusu… 100-120 bin üzerinde geçişe ihtiyacımız var, Avusturya bunun için bize sadece 15 bin geçiş belgesi vermişti. Bu bir krize dönüşmesin diye de bu geçiş belgelerini de partiler halinde dağıtılıyor. Bu geçiş belgelerinde önceliği mağdur olabilecek frigolara veriyorlar. Onun dışındaki tenteli araçlar trene bindiriliyor, trene bindikleri için ödül kazandıkları bir sistemle taşınıyorlar’ dedi. Fatih Şener, UND’nin tam da bu noktada eylem kararı aldığını açıklıyor. Çünkü 15 Ağustos itibariyle Avusturya’nın frigolara dağıttığı geçiş belgesi de bitti. Türk nakliyecileri yükü olmasına ve bu yükün bozulabilir ürünleri de kapsamasına rağmen çaresizce beklemeye mahkûm edildi.


Avusturya, uluslararası hukuku ayaklar altına alıyor

Uygulamanın, Dünya Ticaret Örgütü’nün 5. Maddesine aykırı olduğunu ve transit bir ülke transit sorumluluğunu yerine getirmeyecekse bunun yerine alternatif sunmak zorunda olduğunu söyleyen Şener, Türkiye’nin üç yolla Avrupa’ya gidebildiğini anlattı. Konu ile ilgili şu bilgileri verdi, ‘Avusturya üzerinden geçeceksek, Avusturya benim üzerimden sadece frigoların geçebilir, onun dışındakiler trene binmek dayatması getiriyor. Yaklaşık 13-14 bin araçlık bir trafik bizim için Macaristan’dan Szeged diye bir noktadan trene binip Avusturya’yı transit geçip, Avusturya’nın çıkışında trenden iniyordu. Yine bir o kadarı İtalya’dan trene binip, Fernetti’den trene binip, Avusturya’nın çıkışında Salzburg’ta trenden iniyordu. Yaklaşık 17-18 bin tanesi de çift yönlü bakıldığında 36-37 bin tanesi de Maribor’dan Slovenya’nın şehrinden binerek Avusturya’yı transit geçiyordu. Yani 15 bin Macaristan’dan geçiyor. Macaristan’dan geçtiği için de ödül veriyor. Böyle olunca yaklaşık 81 bin çift yönlü TIR hareketimiz trenlerle yapılıyordu’ dedi.

Aralık ayından beri Macaristan tren hattı kapalı

Ancak yakın zamana kadar Bulgar, Romen, Macar, Türk herkesin bindiği tren Bulgar ve Romenlerin AB üyesi olmasından sonra sadece Türklerin bindiği tren haline geldi. Tren verimli olmaktan çıktı ve Avusturya hükümeti bu treni kaldırdığını duyurdu. Aralık ayı itibariyle Macaristan’dan giden hattın kapatılması ile zaten mod zorlaması ve kota uygulaması ile sorunlar yaşayan Türk nakliyecisinin durumunu iyice zora soktu. Aralık ayından beri beklediklerini belirten Şener, Avusturya’nın sorunu çözmek yerine Türk nakliyecilerini oyaladıklarını ifade etti. Şener, ‘Avusturya’nın her gün bir yenisini eklediği sorunlarla süreci Türk nakliyecileri açısından içinden çıkılmaz bir hale dönüştürdüklerini’ kaydetti.

UND yetkilileri eylemde, Türk nakliyecilerinin yanında

Türk nakliyecilerinin artarak devam eden sorunlarına uluslar arası arena da dikkat çekmek ve görünür kılmak adına UND’nin 26-27 Ağustos tarihleri arasında Avrupa’nın göbeğinde eylem yapacaklarını açıklayan UND İcara Kurulu Başkanı Fatih Şener, eylem kararı ile ilgili şu ifadelere yer verdi, ‘Avusturya’da bizim tren hattı üzerinde olan yaklaşık 15 bin çift yönlü 30 bin taşıma hakkımız vardı, bu tren hattı kotamızın yerine bir alternatif sunmayan Avusturya’ya bu kotamızı kullanıyoruz demek için 10 tane aracımızı, Avusturya’dan belgesiz olarak geçireceğiz. Bu bizim için ve herkes için tarihi bir eylem olacak, nakliyecilerimiz de bu riski göze alıyorlar. Biz nakliyecilerimize onlara destek olma sözü verdik. Belirlediğimiz tarihte nakliyecilerimizin yanında olacağız’ dedi.

‘Eylem resmi temaslara da katkı sağlayacak’

Ertesi gün için de Viyana’da bir basın toplantısı yapacaklarını açıklayan Şener, düzenleyecekleri basın toplantısında ‘Avrupa’ya haklılığımızı anlatacağız, mesajımızı Avusturya üzerinden tüm Avrupa’ya duyuracağız’ dedi. Eylemin amacını Türk nakliyecilerinin yaşadıkları sorunların Avrupa cephesinde doğru algılanıp, anlaşılmasını sağlamak olduğunu belirten Şener,’sektör bundan mağdur ve sesini duyurmak istiyor, bizim bu yapacağımız çalışmanın resmi çalışmalara da katkı sağlayacağını düşünüyoruz’ şeklinde konuştu.

Alev Arslan

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.