UND ve YASED Bir Araya Geldi

UND ve YASED Bir Araya Geldi

UND, “Dış Ticaret Sektörleriyle Buluşma” kampanyası kapsamında Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik ihracatının % 50’sini gerçekleştiren uluslararası yatırımcıların temsilcisi YASED ile bir araya geldi.

YASED adına Genel Sekreter Sn. Özlem Özyiğit, Sektörel Koordinatör Ece Beydağı, Sektörel Koordinatör Tuba Özsezen, Lojistik Çalışma Grubu Üyesi Sn. Cenk Arslan ve Dış Ticaret Çalışma Grubu Başkanı Sn. Cenk Ulu'nun katılım sağladığı toplantıya katılan UND heyetine Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu başkanlık etti.

    Türkiye’nin Avrupa ülkelerine yönelik ihracatında ülkemizde yerleşik 20.000 civarındaki AB sermayeli şirketin büyük paya sahip olduğunu, sadece Alman yatırımcıların ihracatımızın % 29’unu gerçekleştirdiğini açıklayan UND Başkanı Nuhoğlu, UND’nin AB ülkelerinin taşıma kotaları kısıtlamaları ile mücadelesinin gerekçeleri hakkında bilgiler vererek, Türkiye-AB Gümrük Birliği’ne rağmen karşılıklı ticarette malların serbest dolaşımının engellendiğini rakamlarla açıkladı. YASED üyelerinin Avrupa ile gerçekleştirdiği ticareti de kapsayan Türkiye-AB ticaretinin karayolu kotaları nedeniyle yaşadığı kaybın 3,5 milyar Euro’yu bulduğunu ortaya koyan “Türkiye-AB Karayolu Kotaları Etki Analizi” sonuçlarını YASED Heyeti ile paylaşan Nuhoğlu, YASED’den kotalarla mücadele amaçlı çalışmalara destek talep etti.

    Kota sorununun en yoğun yaşandığı Türkiye-İtalya ticareti örneğini veren UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İtalya’nın yetersiz belge kotası yüzünden iki ülkenin ticaretinin taşınamadığına dikkat çekti. İhracatçılarımızın kotaların yarattığı maliyet artışları ve rekabet gücü sorunlarının bilincinde olmadığını, bu nedenle UND’nin sektörlere gerçekleri anlatmaya çalıştığını belirten Şener de YASED üyelerinin katılacağı ortak etkinlikler ile bu gerçeklerin bilinmesinin sağlanmasının amaçlandığını belirtti.

    Taşımalarda karşılaşılan kota sorunlarının ve beklemelerin ihracat üzerinden ülkemizde yerleşik yabancı sermayeli firmaların maliyetlerini artırdığını teyit eden YASED heyeti, Türkiye’deki üretimin artan lojistik maliyetleri nedeniyle Türkiye ekonomisinin dış yatırım cazibesini yitirmeye başladığını teyit ederken; Lojistik ve Gümrük ve Dış Ticaret Çalışma Grupları üzerinden, YASED Yönetiminin de desteğiyle konuyu gündeme taşıma sözü verdi.

    YASED Genel Sekreteri Sn. Özlem Özyiğit, 17 Eylül’de İstanbul’da UND –DEİK işbirliğiyle gerçekleştirilecek organizasyon başta olmak üzere, Brüksel’deki muhataplara ve AB Ülkeleri’nin temsilciliklerine yönelik ziyaretler ve diğer temaslarda UND’nin yanında yer almak üzere bir yol haritası hazırlanacağını ekledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.