UND’nin resti, Bulgaristan’ı dize getirdi

UND’nin resti, Bulgaristan’ı dize getirdi

Son zamanlarda gündem düşmeye Bulgaristan-Türkiye transit geçiş belgesi sorunu, uzun bir süredir çözüm bekliyordu. UND’nin UBAK resti, Bulgaristan’ın inadını kırdı ve sorun çözüldü.

Bulgaristan’ın yollaması gereken yıllık 250 bin adet transit geçiş belgesinin ilk 6 aylık dilimi olan 125 bin adet transit geçiş belgesinin yollamaması üzerine başlayan krizle birlikte, birçok olay yaşanmıştı.

Bulgar tarafı geçiş belgelerini ısrarla yollamayarak, bahanelerle ile Türkiye’yi oyalamaya yönelik çalıştı. Göndermesi gereken 125 bin adet transit geçiş belgesinin yalnızca 5 bin adedini gönderen Bulgaristan, önce matbaa da bir sorun çıktı diyerek Türkiye’yi oyalamaya çalıştı. Daha sonrasında 10 bin adet daha transit geçiş belgesi yollayan Bulgar tarafına, Türkiye’nin cevabı çok net oldu. Bulgaristan’ın yolladığı 10 bin adet transit geçiş belgesini geri yollayan Türkiye: “ Belgeleri, parça parça değil hepsini aynı anda yollayın” diye Bulgar tarafını uyardı.

“Türkiye yolladığı belgeleri iptal etti.”

Türkiye’nin uyarısına kulak asmayan Bulgaristan, belgeleri yollamamakta ısrar etti. Bunun üzerine, Türkiye önce Bulgaristan’a verdiği 125 bin belgeyi iptal etti ve daha sonrasında Bulgaristan’a açılan gümrük kapılarını Bulgar nakliyecilere kapattı.

Türkiye, alternatif geçiş güzergâhları oluşturdu.
Ardından Türkiye alternatif geçiş güzergâhları oluşturdu. Alternatif güzergah olarak Yunanistan-Macaristan-Makedonya-Sırbistan ve Hırvatistan yolunu kullanılmasını nakliyecilere tavsiye eden Türkiye, buna ek olarak Pendik-Trieste ve Zonguldak-Ukrayna Ro-Ro’larıyla da nakliyecileri bu şekilde Avrupa’ya yollamaya başlamıştı.

“Bulgaristan, Türkiye’nin Avrupa’ya yaptığı ihracatın taşımasını da istiyor.”

Bulgaristan, bu konuyla ilgili Türk tarafının suçlu olduğu konusunda ısrarla görüş bildirirken; UND (Uluslar arası Nakliyeciler Derneği) Başkanı Çetin Nuhoğlu, yaptığı basın toplantısında; Bulgar tarafının neden böyle bir sorun çıkardığını enine boyuna anlatmıştı. Türkiye-Bulgaristan arasında ki taşımacılığın yüzde 80’inin Bulgar taşımacılar tarafından yapıldığını buna rağmen Bulgaristan’ın bununla yetinmeyip, Türkiye’nin Avrupa’ya yaptığı ihracatın taşımasını da istediğini belirtmişti.

“Bulgaristan uluslar arası antlaşmaya uymuyor.”

Nuhoğlu, basın toplantısında DTÖ’nün (Dünya Ticaret Örgütü) Bali’de üye ülkelerin fikir birliğiyle imzaladıkları antlaşma olduğunu ve bu antlaşmanın 5. Maddesinde yazan, uluslar arası transit geçişlerin kolaylaştırılması şeklinde maddenin de altını çizerek; Bulgaristan’ın GATT’ın 5. Maddesine uymadığını ve Bulgaristan’ın uluslar arası antlaşmaya uymayarak hata yaptığını sözlerine eklemişti.

“Bulgaristan, belgelerin tamamını yollarsa kapılar açılır.”

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı bir toplantıda Kapıkule sınır kapısının kapatılması hakkında konuşurken şunları söyledi: “Bulgaristan 125 bin adet transit geçiş belgesinin tamamını yollaması halinde, gümrük kapıları açılacaktır.” Dedi.

“Sorunun çözümü için herkesi göreve davet ediyoruz.”

Türkiye’nin sorunun çözülmesi isteğine rağmen, Bulgaristan’ın çözüme yanaşmaması üzerine; UND bir açıklama daha yaparak sorunun çözümü için herkesi göreve davet etti. Türk yetkililere, Bulgar yetkililerine ve Bulgar meslektaşlarına seslenen UND, herkesi sağduyulu ve çözüm yanlısı olmaya çağırdı. Bu sorunun başlıca nedeninin, Bulgaristan’da ki iki nakliye firmasının talepleri olduğunun altını çizen UND, bu sorunun nakliyeciler için çözülmesi gereken en önemli sorun olduğunu ekledi.

“UND, UBAK sisteminden çıkıyor.”

UND, Bulgaristan’ın uluslar arası antlaşamaya uymayan, Bulgaristan’ın sorumsuzluk yaptığını belirtirken; “Uluslar arası antlaşmanın hiçbir yaptırımı yoksa eğer o zaman ben bu antlaşmadan ve sistemden çıkıyorum.” Şeklinde bir açılamayla UBAK sisteminden çıkmak için T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

“Bulgaristan’ın inadı kırıldı.”

UND’ nin hiçbir yaptırımı yok gerekçesiyle UBAK sisteminden çıkma resti, Bulgar tarafının inadının kırılmasına neden oldu. Sürecin en başından beri Bulgaristan’ın daha fazla çıkar elde etme çabaları, UND’nin bu resti karşısında son bulurken; göndermesi gereken ilk 6 aylık 125 bin adet transit geçiş belgesinin göndermiş olduğu 5 bin adet transit geçiş belgesine ek olarak 12.02.2014 tarihinde saat 24.00’te 120 bin adet transit geçiş belgesini elçiliğimize verdi.

Bulgaristan’ın gönderdiği 120 bin adet geçiş belgesine müteakip geçişler de başladı. UBAK geçişleri, 12.02.2014 tarihinde saat 24.00’te başlarken; diğer transit geçişleri ise 13.02.2014 tarihinde saat 09.00 da başladı.

“Bulgaristan sorunu çözüldü.”

Bulgaristan’ın kırılan inadı sonrasında, belgeleri yollamasıyla birlikte, uzun süredir yaşanan transit geçiş belgesi krizi de böylelikle son bulmuş oldu.

“Gözler 21 Şubat’a çevrildi.”

Bulgaristan’ın, transit geçiş belgelerini henüz yollamadan önce kararlaştırılan toplantı 21 Şubat’ta Ankara’da Bulgaristan ve Türkiye Ulaştırma bakanları kademesinde yapılacak. Bulgaristan’ın toplantıya kadar 125 bin transit geçiş belgesini yollamaması halinde Türkiye hiçbir şekilde antlaşmaya yanaşmayıp, alternatif olarak kullandığı güzergahları kullanmaya devam edecekti ancak Bulgaristan belgeleri yollamasıyla birlikte toplantının konusu bir sonraki dönem geçiş belgeleri olacak.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.