UPS, Drone Tıbbi numune taşıyacak

UPS, Drone Tıbbi numune taşıyacak

UPS Hastanelerde tıbbi numunelerin Drone ile taşınması için Matternet ile iş birliği yaptı.

Bu anlaşma, bir teslimat sözleşmesi kapsamında ürün taşımacılığı yapılan düzenli seferlerde drone kullanımı için ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından onaylanan ilk anlaşma olma özelliği taşıyor.
 
UPS, Otonom drone teknolojisinde lider firmalardan Matternet ile iş birliği yaparak, tıbbi numunelerin insansız hava araçlarıyla taşınmasına yönelik bir lojistik hizmetiyle devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attığını açıkladı. Federal Havacılık İdaresi ve North Carolina Ulaştırma Bakanlığı’nın gözetiminde, WakeMed’in Raleigh büyükşehir belediyesindeki merkez hastanesi ve yerleşkesinde hayata geçirilen programın yapılan ilk seferiyle, yerleşkede yapılacak tarifeli günlük seferlere başlandı.
 
UPS ile Matternet’in ortak yürüttüğü program, ABD’de insansız havacılık alanında önemli bir kilometre taşı olarak tarihe geçti. Hali hazırda, WakeMed’in her geçen gün büyüyen sağlık sistemi içerisinde tıbbi numune ve örneklerin büyük bir bölümü kurye araçları ile taşınıyor. Drone taşımacılığının kullanılmaya başlamasıyla, ihtiyaç duyulduğunda aynı gün teslimat seçeneği sunmanın yanı sıra karayolu trafiğinde yaşanan gecikmelerin önüne geçilirken, tıbbi teslimat verimliliğin artması, maliyetlerin azalması ve hasta deneyiminde belki de hayat kurtaran faydalar sağlayacak bir iyileştirme sağlanması öngörülüyor.
 
 
UPS Global Sağlık ve Yaşam Bilimleri Stratejisi Başkanı Chris Cassidy, “UPS Sağlık ve Yaşam Bilimleri olarak, mevcut laboratuvar örneği lojistiği portföyümüzü genişleterek, günümüzdeki teslimat modellerinde değişime öncülük etmekten heyecan duyuyoruz. Kan örneklerini ve diğer tanı amaçlı numuneleri tıp merkezlerinden merkez laboratuvarlara götürmek için drone’ların kullanılması ulaştırma verimliğinde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir artış sağlayacaktır. Üstelik yoldaki araçların sayısının azalması çevre üzerindeki olumsuz etkileri de azaltacaktır.” dedi.
 
ups-tibbi-malzeme-tasiyor.jpg
 
FAA’nın İnsansız Hava Aracı Sistem Entegrasyonu Pilot Programı (IPP) kapsamında Ağustos 2018’de WakeMed yerleşkesinde Mattenet’in drone teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen test uçuşlarının ilk ayağına, North Carolina vatandaşlarının sağlık hizmetlerine erişimini artırmak amacıyla drone’lardan yararlanmak için çalışmalar yapan North Carolina Ulaştırma Bakanlığı (NCDOT) da destek verdi. FAA’nın, gelişen drone teknolojisinin günlük faaliyetlere nasıl güvenli ve faydalı bir şekilde entegre edilebileceğini görmek için yerel hükümetler ile özel sektör şirketleri arasındaki ortaklıklar yoluyla pratik drone uygulamalarını test etmeyi hedeflediği bu üç yıllık IPP programının beş ortağı FAA, NCDOT, UPS, Matternet ve WakeMed’den oluşuyor. Program kapsamında, 20 km’ye varan bir menzil içerisinde yaklaşık 2 kg’a kadar tıbbi yük taşıyabilen, şarjlı lityum iyon pille çalışan dört pervaneli M2 quadcopter’lar kullanılacak. 
ups-drone-tibbi-malzeme-001.jpg
 
ups-drone-ile-tibbi-malzeme-tasiyacak.jpg
 
WakeMed programında, WakeMed’in civar tesislerinden birinde kan örneği gibi tıbbi numunelerin bir tıp uzmanı tarafından güvenli bir drone kabına yüklenmesinin ardından,  drone, belirlenmiş olan rota üzerinde, özel eğitimli Uzak Kaptan Pilot (RPIC) gözetiminde uçuşunu gerçekleştirerek WakeMed’in ana hastane ve merkez patoloji laboratuvarında bulunan sabit bir iniş alanına iniş yapacak. UPS ve Matternet, WakeMed bünyesinde uzun süre devam etmesi planlanan bu programdan edindikleri deneyimleri, ABD’deki diğer hastane ve tıp merkezlerindeki ulaştırma hizmetlerini gelişmek için drone’lardan ne şekilde yararlanabileceğini değerlendirmek için kullanacaklar.
ups-matternet-drone.jpg
 
UPS, dönüşüm stratejisinin temel unsurlarından biri olarak, Global Akıllı Lojistik Hizmetini, hastaneleri ve diğer sağlık kuruluşlarını destekleyecek şekilde geliştirmektedir. Sağlık ve yaşam bilimleri lojistiğini öncelikli segmentlerinden biri olarak belirleyen şirket, gelişmiş lojistik hizmetleri ve tedarik zinciri ile hastalara daha iyi bakım sağlamak için yeni ilişkiler ve teknolojiler geliştirmeye devam etmektedir.
Bu iş birliği, UPS’in sağlık hizmetleri lojistiğini desteklemek için drone seferlerinden yararlandığı en son program. Şirket, daha önce 2016 yılında Ruanda’daki uzak bölgelere kan ürünlerini taşımak için GAVI ve Zipline ile de ortak çalışmalar gerçekleştirdi. Matternet ekibi ise daha önce İsviçre’deki sağlık sistemleri için 3.000’i aşkın sefer düzenledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.