UTİKAD, 2014  FIATA Dünya Kongresi’ne hazırlanıyor

UTİKAD, 2014 FIATA Dünya Kongresi’ne hazırlanıyor

FIATA Dünya Kongresi 13-18 Ekim 2014 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. UTİKAD’ın ev sahipliğinde yapılacak kongrenin tanıtım toplantısı basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Dünya Lojistik sektörünün en büyük organizasyonu olan FIATA Dünya Kongresi’ne ikinci kez ev sahipliği yapacak olan UTİKAD, hazırlıkları devam eden kongre ile ilgili son çalışmaları ve Singapur’da gerçekleşen FIATA 2013 Dünya Kongresi’ndeki gelişmeleri paylaşmak üzere UTİKAD’ın Dernek Binası’nda bir toplantı düzenledi.


FIATA 2014 İstanbul’ tanıtım toplantısında kongre hakkında bilgiler veren UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, ilki 2002 yılında yine UTİKAD ev sahipliğinde gerçekleşen kongrenin FIATA tarihinin en başarılı kongrelerinden biri olarak kabul edildiğinin altını çizerek, 2014 Dünya Kongresi’ni de FIATA’nıın en başarılı kongrelerinden biri yapma hedefinde olduklarını kaydederek “UTİKAD olarak Kongre Kenti İstanbul’a yakışır, gerçek bir dünya kongresi gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

"Türkiye Afrika’nın da ilgisini çekiyor”

Ekim ayında Singapur’da düzenlenen 2013 FIATA Dünya Kongresi’ne katıldıklarını ve kongre boyunca UTİKAD standının katılımcılar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Erkeskin” Doğu’nun en batısı, Batı’nın en doğusu’ olarak tarif ettiğimiz Türkiye; hava, kara deniz bağlantıları ve potansiyeli ile sadece Avrupa’nın değil, Asya, Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Afrika’nın da dikkatini çekiyor. Singapur’daki kongrede, Türkiye’ye olan olumlu reaksiyon ve ilgi bizi çok umutlandırdı. Ülkemizi ve sektörümüzü yakından tanımak ve işbirliği yapmak isteyen Tayvan, Malezya ve Çin gibi pek çok ülkeden davetler aldık. Rusya, Ukrayna ve Afrika temsilcileri, Türkiye’ye ile iş yapma fırsatlarını araştırıyorlar ve sektörümüzü tanımak istiyorlar. Avrupa ülkeleri ise büyüyen Türkiye’de yatırım fırsatları kolluyor” diyerek kongrenin Türkiye’ye büyük bir fayda sağlayacağını da ifade etti.

Türkiye lojistik platformlarda ‘üretim, toplama ve dağıtım üssü’

Kongrenin bir yıl boyunca Türkiye ve Türk lojistik sektörünün dünya lojistik gündeminde yer almasına ve farkındalığın artmasına katkı sağlayacağına da dikkat çeken Erkeskin, Türkiye’nin lojistik platformda konumu ve komşularıyla daha çok önem kazanan bir ülke olduğunu söyledi. Erkeksin, “Gelecekte Türkiye’nin bölgede oynayacağı ticari ve ekonomik rol daha da önem kazanıyor. Türkiye bugün tüm lojistik platformlarda üretim, toplama ve dağıtım üssü olarak işaret ediliyor. Lojistik sektörü potansiyeli ve artan performansı ile net döviz girdisi sağlayan bir sektör” dedi ve konuyla ilgili bakanlığın yanı sıra TOBB, İTO gibi sivil toplum kuruluşlarından da destek aldıklarını belirtti.

Dünya Lojistik Federasyonu FIATA’da, Multimodal Taşımacılık Enstitüsü Çalışma Grubu’nda Türkiye’yi temsil eden ve Singapur’da düzenlenen seçimli kongrede FIATA Başkan Yardımcılığı görevine seçilen Turgut Erkeskin, bu vesileyle dünya lojistik pazarında alınacak kararlarda, Türkiye’nin söz sahibi olacağı ve çıkacak kararları Türkiye lehine etkileyebileceğinin de altını çizdi.


Bulgar sorunu da Singapur’da dile getirildi

Bir soru üzerine küresel kriz sonrası tüm dünyada korumacılık duvarlarının yeniden yükseldiğine de dikkat çeken UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, yakın zamanda Bulgaristan gümrüklerinde yaşanan soruna da değindi.

UTİKAD olarak Singapur’daki Genel Kurul’da Bulgaristan’da yaşanan sorunu dile getirdiklerini söyleyen Erkeskin; toplantıda tansiyonun yükseldiğini, Türk TIR’larına yönelik uygulamaların diğer ülke TIR’larına da uygulanmamasını eleştirdikleri söyledi. Erkeskin “Türk TIR’larına yönelik engellemelerin kalkmasını talep ettik. Avrupa’nın en genç ve en büyük kara filosuna sahip Türkiye’nin pazar payının artmasını engellemeye yönelik bu anlayışı eleştirdik. Taşıma İşleri Organizatörleri açısından Türk TIR’larının karşılaştığı engellerin kaldırılması önem taşımaktadır. Ve Taşıma İşleri Organizatörleri olarak yük taşımada önceliğimiz ve tercihimiz her zaman Türk TIR’larıdır” dedi.

“Ulaştırma projeleri sektörde yeni kapasite yaratacak”

Ulaşım projelerine yönelik görüşlerini de dile getiren Erkeskin, Marmaray, Bakü-Kars-Tiflis gibi büyük projelerin sektör için yeni kapasiteler yaratacağına, Asya ile Avrupa’nın entegrasyonunu artıracağını kaydetti. Erkeskin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Örneğin, Çin Avrupa’ya ulaşmak için Demir İpekyolu Projesi ile Türkiye’ye odaklandı ve alternatif güzergah olarak seçti. Bugün Türkiye ulaşım altyapısına en fazla yatırım yapan ülke olarak konuşuluyor. Bu da hem içerde hem de dışarıda Türkiye için yeni perspektifler oluşturuyor. Havayolu, denizyolu, karayolu ve demiryoluna yönelik önemli yatırımlar ise sektörde sürdürülebilir büyümeyi destekliyor. Bildiğiniz gibi Eylül ayında gerçekleştirilen Ulaştırma Şurası’nda Bakanlığımız tarafından 2035 yılı için çok önemli hedefler belirlendi ve kararlar alındı. Bu hedefleri ve yaratacağı potansiyeli de kongrede dünya lojistik profesyonellerine anlatacağız.”


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.