UTİKAD-Turkish Cargo Çalıştayında Çözüm Yolları Gündemdeydi

UTİKAD-Turkish Cargo Çalıştayında Çözüm Yolları Gündemdeydi

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği ile Turkish Cargo tarafından 4 Mayıs tarihinde ortak bir çalıştay düzenlendi.

UTİKAD üyesi hava kargo acentelerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı çalıştaya THY Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, Turkish Cargo üst düzey yöneticileri, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve UTİKAD üyesi hava kargo acentelerinin temsilcileri katıldı.

UTİKAD tarafından hazırlanan 27 maddelik sorunlar listesindeki sorunların çözüm önerileri ile birlikte tartışıldığı çalıştayın ardından havayolu taşımacılığı gümrük konuları ve THY’nin Yeni Havalimanı’ndaki hava kargo, tesis ve altyapı yatırımları hakkında bilgi veren iki sunum yapıldı. UTİKAD üyeleri, Turkish Cargo’ya ait tesis ve kargo alanını da yakından inceleme fırsatı yakaladı. Verimli geçen çalıştayın sonunda ortak çözüm arayışlarının sürdürülmesi kararı alındı.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD ve Turkish Cargo, ortak bir çalıştaya imza attı. THY Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen ve Turkish Cargo üst düzey yöneticilerinin ev sahipliğinde 4 Mayıs’ta Turkish Cargo Tesisi’nde yer alan Mimar Sinan Toplantı Salonunda gerçekleşen çalıştaya UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Özal, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Dölen, Serkan Eren, Rıdvan Haliloğlu, UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur ve UTİKAD üyesi havayolu kargo acenteleri katıldı.
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri, 6 Aralık 2016’da THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’yi makamında ziyaret etmiş, başarı dileklerini sunmuş ve UTİKAD üyesi hava kargo acentelerinin sorunlarını anlatmıştı. THY Genel Müdürü Ekşi’nin talebi üzerine hava kargo acentelerinin sorunları THY’ye yazılı olarak bildirilmişti. Genel Müdür Ekşi’nin ardından UTİKAD Heyeti, 5 Ocak 2017 tarihinde THY Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Turhan Özen’i de makamında ziyaret etti.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener başkanlığındaki UTİKAD Heyeti, Turhan Özen’e başarı dileklerini sunmanın yanı sıra UTİKAD üyesi hava kargo acentelerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerini de paylaştı. Görüşmenin sonunda UTİKAD ve THY Kargo’nun ortak bir çalıştay düzenlemesine karar verildi.
4 Mayıs tarihinde gerçekleşen ve UTİKAD üyesi hava kargo acentelerinin yoğun ilgi gösterdiği çalıştay, THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen’in konuşmasıyla başladı. THY Genel Müdür Yardımcısı Özen, hava kargo acentelerinin THY açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek; “UTİKAD ile iş birliği içinde gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Karşılıklı olarak bir süredir belirlenen sorunlara çözüm üretilmesi için çalışıyoruz. Bugün burada siz UTİKAD üyesi acentelere de danışılarak hazırlanan sorunlar listesi için Turkish Cargo olarak kat ettiğimiz çözüm aşamalarını paylaşacağız” dedi.

Genel Müdür Yardımcısı Özen’den sonra söz alan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, öncelikle çalıştayın önemine vurgu yaptı. UTİKAD üyelerinin yaşadığı teknik ve operasyonel sorunların çözümü için Turhan Özen’in de THY Kargo bünyesine katılmasından sonra sürecin hızlandığına dikkat çeken UTİKAD Başkanı Eldener, “Kendisine ve tüm ekibine destekleri için teşekkür ediyorum. Konuya verdikleri önem bugün burada yönetim olarak tam kadro bulunmalarından da anlaşılıyor. Ayrıca UTİKAD üyesi kargo acentelerinin de çok geniş bir katılımla burada bulunması konuya verilen önemi net olarak ortaya koyuyor” diye konuştu.

UTİKAD Havayolu Çalışma Grubunda hem üye firmaların hava kargo müdürlerinin hem de havalimanı ofis personelinin önerileriyle 27 Maddelik bir sorun listesinin hazırlandığını belirten Eldener, “Bu maddelerin üzerinden tek tek geçildi, ara toplantılar yaptık. Bu toplantılarda sorunların çözümü konusunda THY Kargo’nun da ne kadar proaktif davrandığına UTİKAD olarak şahit olduk. Bu toplantıda kendilerine ilettiğimiz sorunlar ve bunların çözümü ile ilgili detaylı bilgi verecekler. Yine bu toplantıda 2018 sonuna doğru yeni havalimanına geçişle birlikte kargo acentelerini ve THY Kargoyu neler bekliyor, bunu da konuşma imkanımız olacak” dedi.

THY Kargo için UTİKAD üyesi hava kargo acentelerinin büyük önem taşıdığını belirten Eldener, “Türkiye’de toplam hava kargo yüklemelerinin bizim hesabımıza göre yaklaşık %95’ini UTİKAD üyesi olan acenteler organize ediyor. Bu noktada milli havayolu kargo taşıyıcı olarak hem serbest rekabetin adil şartlarda sağlanması, hem de acenteler arası tarafsızlığın mutlaka THY Kargo tarafından korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçte hava kargo acentelerinin fonksiyonlarının gözetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konularda her türlü soru işaretinin ortadan kaldırılması konusunda UTİKAD olarak THY Kargo ile ortak çalışmaya da hazırız” diye konuştu.

UTİKAD Başkanı Emre Eldener’in konuşmasının ardından Turkish Cargo Kargo Başkan Yardımcısı Halit Anlatan, Turkish Cargo’nun çalışma prensipleri ve yıllık verilerine dayanan bir sunum yaptı. Önümüzdeki dönemde kargo uçak sayılarının artacağına dikkat çeken Anlatan, özellikle Afrika’ya yeni destinasyonlar açılacağının bilgisini de paylaştı.

Açılış konuşmalarını takiben başlayan çalıştayın moderatörlüğünü Turkish Cargo Kargo Operasyon Kontrol Müdürü Ahmet Kaya yaptı. Çalıştayda konuşmacı olarak UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Özal, Turkish Cargo Kargo Pazarlama ve Satış Müdürü Ömer Faruk Kılıç, Özel Kargolar Müdürü Bahadır Büyükkaymaz, Kargo Proje Koordinasyon Müdürü Volkan Solmaz, İstanbul Müdürü Murat Yalçın Kırca ve Kargo Kapasite Planlama Müdür Vekili Furkan Özüdoğru katıldı.

UTİKAD tarafından hazırlanan 27 maddelik sorunlar listesinde yer alan sorunlara getirilen çözüm önerileri Turkish Cargo’nun üst düzey yöneticileri tarafından açıklandı. Turkish Cargo’nun sorunların çözümlerine yönelik eylem planları açıklanırken, Turkish Cargo’nun pazarlama, özel kargo ve kargo operasyonlarına dair detaylı bilgiler de verildi. İnteraktif bir şekilde geçen çalıştayda UTİKAD üyesi hava kargo acentelerinin temsilcilerinin süreçlere ve sorunlara dair soruları da yanıt buldu.

Çalıştayın sonunda söz alan UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Özal, “Yaptığımız bu çalıştayı bundan sonra yapılacak çalıştayların anası olarak tanımlamak istiyorum ve bu bağlamda Turhan Bey’in senede en az bir kere bir araya gelme önerisini destekliyorum. THY ve UTİKAD arasındaki bu iş birliği ve çalışmalar çok önemli, çünkü sadece bölgemizdeki, ülkemizdeki siyasi değişiklikler değil, sektör olarak da bir transformasyon dönemindeyiz. Önümüzdeki dönemi, iş yapış modellerimizi şekillendirecek birçok konuyu UTİKAD olarak takip ediyor, sektörümüzü hem ulusal, hem uluslararası platformlarda temsil ediyoruz” diye konuştu.

UTİKAD’ın gündeminde olan ve inisiyatif alınan konulara da değinen Mehmet Özal, “Endüstri 4.0, dijitalleşme buna bağlı e-Freight, e-AWB süreçleri, yük ve dokümanların birbirinden tamamen ayrılarak dijital bilgi akışının sağlanması konularını yakından takip ediyoruz. Yeni Havalimanı, Türk havacılık sektörünü ve süreçlerini etkileyecek, burada hem İGA hem de tüm paydaşlarla, yer hizmetleri, hava yolları, IATA vs. istişare halinde, kargo süreçlerinin verimliliğinin artması için temaslarımızı sürdürüyoruz. Çin’in Tek Yol Tek Kuşak Projesi ile şu anda Çin’den 14 günde Avrupa’ya tren seferleri ulaşıyor, bu sürenin 11 güne çekilmesi planlanıyor. Bu ister istemez havacılık sektörünü de etkileyecek ve daha hızlı, daha esnek, daha güvenilir, daha rekabetçi hizmetler geliştirmemiz gerekecek” dedi.

UTİKAD’ın Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’nun asil ve daimi üyesi olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Özal, “Aynı zamanda Yeni Gümrük Kanunu ve Ulaştırma Bakanlığı Yetki Belgelerinin düzenlenmesi ile ilgili çalışmalarda aktif rol alıyoruz. Gümrük süreçlerinin geliştirilmesi hususunda ortak görüş oluşturma konusunda THY ile iş birliği içindeyiz. SHGM ile SHT 17.6 ve diğer yönetmeliklerle ilgili sektörü temsilen çalışmalara katılıyoruz. E-AWB ile ilgili dün ACC, IATA ve UTİKAD üyesi sektör temsilcileri ile yapılan toplantıda İstanbul SOP’si kabul edildi. Tüm üyelerimizi IATA ile multiliteral anlaşmalarını yapıp, sisteme dahil olmaya çağırıyoruz. Önümüzdeki günlerde e-AWB bilgilendirme toplantıları da yapacağız” dedi.

Çalıştayın ardından Turkish Cargo Gümrük Müdürü Seyfullah Topal, havayolu taşımacılığı gümrük konularına dair bir sunum yaptı. Topal, “UTİKAD ile çalışmalarımız bizim için büyük önem taşıyor” diye konuştu. Topal’ın ardından söz alan Turkish Cargo Kargo Operasyon Müdürü Adnan Karaismailoğlu, Turkish Cargo’nun Yeni Havalimanı’ndaki tesis ve altyapı çalışmalarında geldiği son noktayı katılımcılar ile paylaştı.

Verimli geçen çalıştay sonrası Turkish Cargo tesislerinde öğle yemeği yiyen katılımcılar, tesis ve saha gezisi yapma imkanı da yakaladı.

tkcalistay1.jpg

tkcalistay3.jpg

tkcalistay4.jpg

utikad-calistayi.jpg

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.