UTİKAD'IN yeni TİO yönetmeliği

UTİKAD'IN yeni TİO yönetmeliği

Konuyla ilgili açıklama yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, UTİKAD’ın yoğun çalışmalarının birçok açıdan olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Eldener; “UTİKAD olarak uzun süredir üzerinde çalıştığımız, her adımını yakından takip ettiğimiz ve sektörümüzün iş yapış şekillerini, belki de bir noktada geleceğini belirleyecek olan Taşıma İşleri Organizatörleri Yönetmeliği geçtiğimiz hafta yayınlandı. Taslak yönetmelik ilk yayınlandığı andan itibaren hem Yönetim Kurulumuz ve Çalışma Gruplarımız hem de İcra Kurulumuz tarafından yürütülen çalışmaların sonuç verdiğini ve görüşlerimizin çoğunun yönetmeliğe yansıdığını görmek bizleri memnun etti” diye konuştu.
 
“Ancak tabii ki sektör açısından uygun bulmadığımız iki önemli konunun yönetmelikte yer aldığını da
belirtmemiz lazım” diyen Eldener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yönetmeliğe göre taşıma işleri organizatörü yetk belgesi almanın şartlarından biri en az 300.000 TL sermaye veya işletme sermayesine sahip olması olarak belirtilirken, söz konusu yetki belgesinin ücreti 150.000 TL olarak belirlenmiştir. 150 bin TL’lik yetki belgesi ücreti maalesef sektörümüzde faaliyet gösteren birçok küçük ve ortak büyüklükteki üyemiz açısından zorlayıcı ve çok yüksek bir maliyettir. Gelişmiş ülkelerde sadece sisteme dahil etmek anlamında sembolik bir belge ücreti geçerliyken veya hiç belge ücreti yokken, ülkemizde bir taşıma işleri organizatörü (freight forwarding) işletmesini kurabilmek için daha işe başlamadan ilk 5 yıl için 150.000 TL belge ücreti ödemek işletmelerin finansal yapısını daha baştan bozacaktır. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nden kalan bu yüksek belge ücreti yaklaşımı maalesef halen devam etmekte ve işe başlamada firmaların önünde ciddi bir engel olarak yer almaktadır.
 
Taşıma İşleri Organizatörlerinin hizmet kalemlerine taban ve tavan ücreti getirilmesine yönelik 7. madde ise serbest piyasa koşullarında rekabetçiliği engelleyen bir müdahale endişesini akıllara getiriyor. Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde faaliyet gösteren ve bir ticari işletme olan taşıma işleri organizatörlerine taban/tavan ücreti belirlenmek istenmesi serbest ticaret ortamına uymayan bir yaklaşımdır.”
 
1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan yönetmelik ile taşıma işleri organizatörlerine organize ve taahhüt ettiği taşımadan doğan sorumluluklar için "taşıyıcı sorumluluk sigortası" yaptırma zorunluluğu getirildiğinin de altını çizen Eldener,
 
“Bu ve diğer maddelerle ilgili olarak yönetmelik hükümlerinin ihlali durumunda uygulanacak idari para
cezaları da yönetmeliğin 21. maddesinde düzenlenmiş. Oldukça sert ve yüksek para cezaları olduğunu görüyoruz” dedi. Yönetmeliğin 18. maddesinin 3. fıkrası’nda yer alan “Gönderen ve alıcı taşıttırdığı yükün, varış gümrüğüne varmasından sonra cirolamış olduğu taşıma senedini ve kararlaştırılmış olan taşıma bedeli ile taşımadan doğan diğer bedelleri, düzenlenen taşıma senedi gereğince, taşıma işleri organizatörüne vermek ve ödemekle yükümlüdür” hükmünü de vurgulayan UTİKAD Başkanı; “Bu hükmün Taşıma İşleri Organizatörleri açısından verdikleri hizmetlerin ödemelerini alma yönünde bir dayanak sağladığını düşünüyoruz” diye konuştu. Gemi acenteleri ve hava kargo acentelerinin ‘taşıma işleri organizatörü’ olarak faaliyet gösterebilmeleri için
yetki belgesi almaları gerektiğini de belirten UTİKAD Başkanı, “Halihazırda R ve DD yetki belgesi bulunduran taşıma işleri organizatörleri ise belge süreleri doluncaya kadar mevcut belgeleri ile faaliyetlerine devam edebilecekler. Ancak yetki belgesi sürelerinin dolmasının ardından yenileme ücreti ödeyerek mevcut belgeleri yerine TİO belgesini alabilecekler” dedi. 
utikad-001.jpg
 
Yönetmeliğin mesleki yeterlilikle ilgili 13. maddesi her taşıma işleri organizatöründe en az 1 ÜDY ve en az 2 ODY belgeli yönetici ve çalışan olması hükmünü getiriyor. Türkiye'de sadece UTİKAD tarafından verilen ve bu sene 3. dönemi sona eren FIATA Diploma Eğitimi diplomasına sahip olanlar için de çok önemli bir gelişmenin altını çizen Eldener, “FIATA Diplomasına sahip olan kişilerde ayrıca ÜDY ve/veya ODY belgesi aranmayacağı da yönetmeliğin "Eğitim" başlıklı 14. maddesinin 2. fıkrasında yer aldı. Bu uluslararası mesleki eğitimin değerinin Bakanlığımız tarafından da belgelenmesi bizi ayrıca mutlu etti” dedi. Eldener sözleri şöyle tamamladı: “Tüm endişelerimize rağmen yeni yönetmeliğin hızla büyüyen ve gelişen, dünya standartlarında bir sektör haline gelerek Türkiye’nin ikinci güçlü hizmet ihracatçısı olan lojistik sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
 
Bu süreçte görüşleriyle bizi yalnız bırakmayan tüm üyelerimize ve paydaşlarımıza emekleri için çok teşekkür ederiz. Yönetmeliğin hazırlanma sürecinde Türk lojistik sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşu olan UTİKAD’ın önerilerini göz önünde bulunduran, sektör sorunlarımızı dinleyerek makul çözümler bulmak için bizlerle bir araya gelen başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’a, Müsteşarımız Sayın Suat Hayri Aka’ya ve Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım ile ekibine desteklerinden dolayı ayrıca şükranlarımızı sunarız.”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.