Van Metro Turizm’den Fevzi Laçin: ‘Bizim en büyük sıkıntımız, hava yolu firmaları'

Van Metro Turizm’den Fevzi Laçin: ‘Bizim en büyük sıkıntımız, hava yolu firmaları'

Van Metro’dan bireysel otobüsçü Fevzi Laçin’le Van’da ve bölgede otobüsçülerin sorunları ve çözüm yolları üzerine konuştuk. Laçin, en büyük sıkıntılarının hava yolu firmalarının yarattığı haksız rekabet olduğunu dile getirdi.

Otobüsçülük sektöründe yaşanan haksız rekabet, pahalı akaryakıt, farklı taşıma modlarının otobüsçü esnafı üzerinde yarattığı ekonomik gerilim, bürokratik engeller, zorlu geçen kış koşulları, yüksek KDV oranları, küçük firmaları zora sokan servis sıkıntısı, birçok kentte yaşanan otogar muamması ve daha sayabileceğimiz tüm olumsuzluklara rağmen otobüsçü esnafının ifadesi ile otobüsçülük belki ölmüyor ama her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor. Hem genel de hem de yerel de özellikle küçük firmalar oldukça dertli, çözüm ise şimdilik uzak! Fakat esnaf inadına ümitli…

Laçin: ‘Havayolu firmaları bizimle haksız rekabet içindeler’

Van Metro’dan bireysel otobüsçü, Fevzi Laçin Van, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Bodrum, Samsun hatlarında çalışıyor. Van’da çok fazla sorunlarının olduğuna dikkat çeken Laçin, en büyük sorunlarının ise, Güneydoğu ve Doğu Bölgelerinin mesafesinin uzak olmasından dolayı uçakların çok fazla tercih edilmesi ve Laçin’in ifadesine göre ‘uçakların, otobüs yolcusu çalması’. Hava taşımacılığının kara yolu taşımacılığını oldukça etkilediğini anlatan Laçin konuşmasını şu örnekle sürdürdü: ‘Hava yolu taşımacılığı yapan şirketlerden sömestr tatil, bayram, hafta sonu gibi süreçlerde bilet almaya kalktığınızda bir yoğunluk olduğu için 300-400 TL’den aşağıya bilet kesmiyorlar. Yüksek rakamlarla yolcu taşımacılığı yapıyorlar, üzerine bir de firmaların kurnazlık yapıp uçak sefer sayılarını arttırmaları, biz otobüsçüleri mağdur ediyor’ dedi. Hava yolu firmalarının arttırdıkları her sefer sayısında otobüsten yolcu çalmalarını en büyük sıkıntıları olarak aktaran Laçin: hava yolu firmaları şuan da bizimle haksız bir rekabet içindeler’ şeklinde tepkisini dile getirdi.

‘Yakıt fiyatlarının düşmesi memleket hayrına bir uygulama olur’

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanılan bir ülkede otobüsçülük yapmanın özellikle Van’da yaşanan bunca haksız rekabet koşullarında kendilerini zorlayıp zorlamadığını sorduğumuzda Fevzi Laçin şunları kaydetti: ‘yakıt fiyatları ülke politikası bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Bize has bir uygulama değil fakat yakıt fiyatlarının düşmesi elbette tüm memleket hayrına olacak bir uygulama olacaktır’ dedi. Konu ile ilgili şu şikâyetlerini dile getirdi: ‘Bir ülke politikası olarak yakıt fiyatlarında belki çok fazla yorum yapılamaz fakat bugün bana 4200 liraya veriyorsa yakıtı uçağa da 4200 TL’den vermesi lazım. Hükümet, bana nasıl davranıyorsa hava taşımacısına da aynı şekilde davranmalı ve eşit olmalıdır. Benim sıkıntım bu, ben bana yakıtı 1 TL’ye versin demiyorum, bana 4200 liradan veriyorsa yakıtı uçağa da versin 5000 TL’ye’ dedi.

‘Taşıma modları bir ülke için zenginlikse farklı kültürler de coğrafyamız açısından bir zenginliktir’

Van’ın ve bölgenin özel koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda kısa bir süre öncesine kadar süreklilik arz eden çatışma ortamında insanların gündelik yaşantısını, seyahat özgürlüğünü ve ticari faaliyetlerini etkileyen bir süreç olduğuna dikkat çeken Laçin, barış sürecinin bölge ekonomisini ve ticari faaliyetleri olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Konuyla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: ‘son zamanlarda gündeme gelen ve üzerine çokça konuşulan barış süreci bizi olumlu yönde etkiledi. Sadece bölge halkı ve ticari anlamda değil, sosyal anlamda da bizi olumlu yönde etkiledi. Nasıl taşımacılık alanında kara-hava-deniz yolları bir ülke için zenginlikse farklı kültürlerden insanların olması da bir coğrafyamız açısından bir zenginliktir’ dedi.

Van Metro yeni dönemde de Mercedes’le yola devam edecek

Görüşmemizde filolarını Mercedes markası ile zenginleştirdiklerini aktaran Fevzi Laçin, yakın zamanda filolarını yenilemek istediklerini kaydetti. Fakat yıllardır Mercedes markası ile çalıştıklarını ve Mercedes’ten oldukça memnun olduklarını dile getiren Laçin, yeni dönem yine Mercedes’le yola devam edeceklerinin sinyalini verdi. Alev ARSLAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.