Volvo Telematik ağ geçidiyle servis hizmetine yenilik getirdi

Volvo Telematik ağ geçidiyle servis hizmetine yenilik getirdi

Volvo, uzaktan servis hizmeti sağlayan yeni bir teknoloji sunuyor. Servislere herhangi bir kamyon ve çekicinin durumunu uzaktan kontrol etme imkanı veren, GSM tabanlı yeni bir teknoloji geliştirdi.

Bu yeni sistem ile işletim süresinin uzatılması ve bakım maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanırken, sistemin 2013 yılında Avrupa'da kullanıma sunulması da yapılacak planlar içinde yer alıyor. “Servisler uzaktan hizmet verebilecek”
Servislerin uzaktan hizmet vermesini sağlayan Volvo Kamyon’un yeni teknolojisi, kamyon ve çekicide bulunan Telematik Ağ Geçidi’nin (TGW) en son sürümü sayesinde çalışıyor. Bu özel sistem ile Volvo servisi, GSM şebekesini kullanarak aracın aşınma düzeyini ve durumunu uzaktan izleyerek, arıza kodlarını okuyor. Yeni sistemle birlikte, servis teknisyenleri aracın kaç kilometre yol kat ettiğini ve farklı bileşenlerin ne kadar hızlı aşındığını kontrol ederek, aracın gerçek ihtiyaçlarına göre servis planlaması yapılıyor. Kamyon ve çekicilerde yer alan yeni teknoloji sayesinde servislerin, aracın arıza yapan kısmının nereden kaynaklandığını daha rahat algılayabildiğini söyleyen Volvo Kamyon Servis Yöneticisi Christian Gustavsson “Kamyon ve çekicilerde bulunan bu yeni iletişim olanakları sayesinde servisler, çeşitli bileşenlerin aşınma durumu hakkında sürekli bilgi alıyor. Böylece işletim süresi arttırılıyor ve yol kenarında plan dışı durma riski en aza indiriliyor. Nakliye firmaları, bu sistem ile hem güvenliğin artmasını hem de idari işlerin azalmasını sağlayarak müşterileri için yüksek düzeyde güvenilirlik sunabiliyor" şeklinde konuştu.


“İşletim süreleri artacak, maliyetler kısalacak”
Araçla servis arasındaki uzaktan iletişim, servis planı için tamamlayıcı nitelik taşıyor. Kamyon, başlangıçta planlanandan farklı bir biçimde kullanılırsa, servis aralıkları gerçekte olması gerekenden kısa veya uzun olabiliyor. Gerçek aşınma hızıyla ilgili veriler servise ulaştığında, servis aralıkları kamyonun gerçek ihtiyaçları doğrultusunda ayarlanabiliyor. Aracın kullanma şeklinin aşınmada aha aktif rol oynadığını belirten Gustavsson “Pek çok parametrenin hesaplanması zor. Ortalamaya kıyasla daha sert koşullarda kullanılan bir kamyon ve çekicinin belirli bileşenleri daha hızlı aşınırken, daha sakin koşullarda çalışan bir aracın aynı bileşenleri, planlanan değişim tarihi gelindiğinde oldukça iyi durumda olabiliyor. Örneğin servis, fren balatasının aşındığını fark edebilir. Sonuç olarak aşınan parçalar zamanında değiştirilir. Böylece uzun bir yolculuk sırasında tamamen bozulup sizi yarı yolda bırakmaz. Bu, her iki tarafın da kazançlı çıktığı bir çözümdür. Plan dışı servis ziyaretlerinin önlenebilmesi, hem nakliye firması hem de servis için çok daha verimlidir” şeklinde ifade etti. TGW sayesinde uzaktan parametre güncellemesi yapılabilecek ve gelecekte kamyondaki tüm yazılım paketlerini güncellemek mümkün olacak. Başlangıçta sistem sınırlı sayıda parametreyi kapsayacak. Fakat Gustavsson'a göre, sistem birkaç yıl içinde Volvo Kamyon nakliye firmalarının işletim süresini arttırmak ve işletme maliyetlerini azaltmak amacıyla, geliştirdiği çözümlerin sayısını ve çeşitliliğini arttıracak. www.tasimacilar.com 19.07.2012 /16:11