“Yan sanayi yedek parça ile 10 numara yağ aynı şey”

“Yan sanayi yedek parça ile 10 numara yağ aynı şey”

MAN bayisi MAN Otomotiv Ticaret Ltd. Şti İstanbul Şubesi’nde servis Müdürü Orhan Altuğ, yan sanayi parça kullanımını 10 numara yağa benzettiğini ifade ederek araca verdiği zararın göz ardı edildiğini vurguladı.

Türkiye’de orijinal yedek parça konusunda ciddi anlamda bilinç eksikliği olduğunu ifade eden MAN bayisi MAN Otomotiv Ticaret Ltd. Şti İstanbul Şubesi’nde servis Müdürü Orhan Altuğ, orijinal yedek parça kullanımının yüzde 30’larda olduğunu ifade ederek orijinal yedek parça kullanmanın her açıdan daha fazla yarar sağladığını ifade etti. Ayrıca Altuğ, eskiden olduğu gibi iyi ustaların ve araç tamir eden şoförlerinde kalmadığını vurgulayarak ustaların ve şoförlerin gelişen teknolojiye ayak uyduramadıklarından yakındı.


“Bilinçli müşteri yan sanayi kullanmıyor”
Türkiye’de orijinal yedek parça kullanımının yüzde 30’lar seviyesinde olduğunu belirten MAN Otomotiv Ticaret Ltd. Şti İstanbul Şubesi’nde Servis Müdürü Orhan Altuğ, bilinçli müşterilerin orijinal yedek parça kullandığını ifade etti. Altuğ, “Ömür, verimlilik ve dayanıklılık açısından orijinal yedek parçanın bilincindeler. Bu işe sonradan girmiş maksadı yalnızca para kazanmak olan müşterilerimiz yan sanayi yedek parça tercih ediyor. Hatta yeni tüketici kanununa göre servislerde de yan sanayi yedek parça bulundurulmak zorunda, müşteriye yan sanayinin nasıl sonuçlar açtığını anlatarak bu parçaları sunuyoruz ama servis müşterisi pek buna yanaşmıyor. Elimizde sürekli orijinal yedek var. Yüzde 70 ile yüzde 80 arasında yedek parça bulunurluluğumuz var.” MAN bayisi MAN Otomotiv Ticaret Ltd. Şti İstanbul Şubesi’nin günlük ortalama 14 araçlık servis girişi olduğunu belirten Altuğ, kendisine bağlı 10 kişi ile hizmet verdiklerini ifade etti. “Yan sanayi parça kullanımını 10 numara yağa benzetiyorum”
Yan sanayi yedek parçada kullanılmasıyla araçların garanti dışı olduğunu hatırlatan Altuğ,”Eğer garanti kapsamında çıkarmazsak, müşteriyi yan sanayiye yönlendirmiş oluruz bu da aracımıza yaptığımız en büyük kötülük olur” Yan sanayi yedek parçanın tercih edilmesinin tek nedenini ucuz olmasından kaynaklandığını ifade eden Altuğ, “İnsanlar şöyle düşünüyor eğer ben bir parçanın yan sanayisini alırsam daha çok kar ederim ama yok öyle bir şey yan sanayi parçada hem garanti dışı oluyor hem de fabrikanın önermediği parça kullanılıyor. Öyle durumlar ile karşılaşıyoruz ki yan sanayi ürünler araçlara çok ciddi zararlar da verebiliyor. Bunu ben 10 numara yağa benzetiyorum. O yüzden orijinal yedek parça kullanılması her açıdan daha sağlıklıdır.”


“Araç tamir eden şoför devri bitti”
Araçların eskisi gibi tamirinin kolay olmadığını hatırlatan Altuğ, “Artık araçları ustalar bile tamir ederken zorlanıyor. Eskiden şoförler yolda arızalanan araçları kendileri tamir ederdi ama şimdi ki teknoloji ona izin vermiyor. Hata yetkili olmayan servisler bile bu araçların arızasını bulmada çaresiz kalabiliyor. Çünkü teknoloji geliştikçe arızalarda gelişiyor.” “Yeni nesil ustalarda merak yok”
42 yıldır MAN’da hizmet verdiğini ifade eden Orhan Altuğ, artık eskisi gibi iyi ustalarında kalmadığını yeni jenerasyonunda işi öğrenme konusunda meraksız olduğunu ifade ederek dert yandı. Altuğ, “Almanya MAN’da başlayan hikâye sonra İkitelli ve en son Orhanlı’da devam ediyor. MAN’da çalışmaktan dolayı çok mutluyum. Kendi gençliğimde ki ustalar ve şimdiki ustalara bakıyorum da şimdiki ustalardaki eksik şey bilgi değil merak. Önüne çıkabilecek arızalarda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmiyor çünkü araştırmıyor, okumuyor. Yeni bir malzeme geldiği zaman içini açıp bakmıyor. Yeni ustalarda heyecan yok” diyerek sözlerini noktaladı. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 23.07.2012/10:54