Yeni Nesil Sürüş için Geleceğe Hazırlık: Araç Servislerinin Dönüşümü

Yeni Nesil Sürüş için Geleceğe Hazırlık: Araç Servislerinin Dönüşümü

Otomotiv endüstrisi geleceğe dair karbon emisyonlarının azaltılması hedefleri doğrultusunda kapsamlı bir dönüşüm geçiriyor.

Yeni benzinli ve dizel araçların Avrupa Birliği’nde 2035 yılında yasaklanacak olmasıyla hibrit ve elektrikli araçlara geçiş süreci başladı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında %10,9 pay ile 64.387 adet hibrit, 7.733 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirildi. Derneğin 2023 yılı ilk 6 ayı verilerine göre ise hibrit otomobil satışları 43.649 adetle %10,1 pay ve elektrikli otomobil satışları ise 13.294 adetle %3,1 paya ulaşmış durumda.  Bu veriler bu tür araçların yollardaki popülerliğinin artmasının yanı sıra daha küçük ve daha güçlü motorların ortaya çıkması, otomotiv bakım sektörü için bir dizi yeni zorluk ve fırsat anlamına geliyor. Bu da yeni nesil sürüşü desteklemek için servislerin kendi sürdürülebilirlik yolculuklarını başlatmalarını ve müşterilerinin daha verimli araç kullanmalarına, dolayısıyla kendilerinin de daha sürdürülebilir olmalarına nasıl yardımcı olabileceklerini keşfetmelerini gerektiriyor.

petronas-syntium-6.jpg

Peki otomotiv bayileri yeni nesil sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını, müşteri talebini karşılamak ve nihayetinde kârlılığı sürdürebilmek için kazanılması gereken doğru beceriler nasıl edinilebilir

Gelin tüm bunların geleceğin otomotiv bayileri için ne anlama geldiğini birlikte inceleyelim

Tüketici talebindeki sürdürülebilir değişim

PETRONAS Madeni Yağlar (PLI) tarafından sürdürülebilirlik ve tüketici araç kullanım alışkanlıkları üzerine EMEA genelinde yapılan son araştırma, daha çevreci bir otomotiv endüstrisine katkıda bulunma konusunda toplumun güçlü bir arzusu olduğunu ortaya koyuyor. Avrupalı tüketicilerin %80'i daha sürdürülebilir araçlara sahip olmak istiyor, ancak %12'si bunu nasıl yapacakları konusundaki bilgi ve anlayıştan yoksun durumda. Bu noktada otomotiv bayileri müşterilerine daha sürdürülebilir çözümler sunabilen bilgi noktaları olarak kendilerini konumlandırma adına önemli bir role sahip olacak.

Hızlanmaya başlayın

Otomotiv sektörü, devlet tarafından getirilen zorunluluklara ve tüketici ihtiyaçlarına uyum sağlarken sürekli olarak gelişiyor. Servis yöneticileri ve teknisyenlerinin de bilgi ve teknik becerilerini sürekli geliştirerek güncel olmaları, müşterilerine sektördeki en son gelişmeler veya değişiklikler hakkında önerilerde bulunabilecek deneyimli profesyoneller olarak kendilerini konumlandırmaları gerekiyor.
İçten yanmalı motorlar büyük bir evrim geçiriyor. Artık hibrit araçların,  şarj edilebilir (plug-in) hibritlerin, tamamen elektrikli araçların ve daha küçük ama daha güçlü motorların yollara çıktığını görüyoruz. Bu çok sayıda araç, motor tipine göre uygun mekanik bakımın yapılmasını sağlamak için fonksiyonel sıvılar gerektiriyor. Bu fonksiyonel sıvılar verimliliği artırmak ve emisyonları azaltmak için gerekli optimizasyon göz önünde bulundurularak geliştirilse de, bu noktada herkese uyacak tek bir ortak yaklaşım ortaya koymak mümkün değil.

ibrahim-bilgic-2.jpg

Örneğin elektrikli araçlar (EV’ler) motor yağı değişimi gerektirmese de en iyi ve en güvenli şekilde çalıştıklarından emin olmak için farklı sıvılara ihtiyaç duyuyor. Bunlardan en önemlileri de redüksiyon dişlisi, fren ve soğutma sıvıları olarak öne çıkıyor. EV'ler bataryanın aşırı ısınmasını önlemek için büyük ölçüde sistemde dolaşan soğutma sıvısına güveniyor. Bu nedenle servis sırasında soğutma sıvılarının düzenli olarak değiştirilmesi gerekiyor.  Benzer şekilde, elektrikli araçlarda fren sıvısının her 40 bin km'de veya 2 yılda bir değiştirilmesi öneriliyor. Bununla birlikte, geleneksel içten yanmalı motorlarda olduğu gibi hibrit araçlar da aynı düzeyde bakım gerektiriyor. Buna motor yağı, şanzıman yağı, soğutma sıvıları ve fren sıvıları dahil.

Elektrikli araçlar günümüzde yaygın bir şekilde benimsenirken, herkesin elektrikli araç satın alma imkanı bulunmadığı için çoğu sürücü içten yanmalı motorlu araçlarını kullanmaya devam edecek. Peki otomobil servisleri bu sürücülere nasıl yardımcı olabilir? PLI'nin son araştırması Avrupalıların %71'inin motor yağının otomobilin karbon ayak izine katkıda bulunabileceğinin farkında olduğunu, ancak bu konuda rol oynayan diğer faktörlerden daha az haberdar olduklarını gösteriyor. Örneğin Otomobil servisleri çevresel etkiyi en aza indirecek şekilde tasarlanmış yağlar önererek veya çevre dostu ambalajlara sahip ürünler kullanarak araç sahiplerinin çevre adına olumlu adımlar atmasına yardımcı olabilir. CoolTech+TM teknolojisine sahip PETRONAS Syntium ürünleri tam olarak bu anlayışla tasarlanmış motor yağları: Formülasyonu sayesinde yakıt verimliliğini %3’e varan oranda artırıyor ve sonuçta aracın karbon ayak izini azaltıyor.

Yeni ve mevcut otomobillerin performansını artırmak ve emisyonlarını azaltmak üzere özel olarak tasarlanmış ürünler ve farklı sıvı türleri hakkında bilgi sahibi olmak, servislerin de sürdürülebilirlik konusunda güvenilir danışmanlar haline gelmesini sağlayacaktır.

Bu tür bilgilerin geliştirilmesine yardımcı olacak uzmanlık düzeyinde eğitim programları da halihazırda mevcut. Örneğin PETRONAS Madeni Yağlar olarak binek ve ticari araç servisleri için profesyonel eğitimler sunuyoruz. Bu hizmetler en güncel bilgilerin ve uzmanlıkların kolayca erişilebilir olmasını ve benimsenmesini sağlıyor. Bu nedenle benzer fırsatların farkında olmak büyük bir önem taşıyor. Bu tür eğitimlerden yararlanmak, pazarlama gücünüzü artırmanıza yardımcı olabilir ve hizmet sunumu açısından rakiplerinize karşı size avantaj sağlayabilir. Ortak bir Ağ’ın parçası olmak, iş birliğine dayalı eğitimler de bu yeni sürdürülebilir mobilite çağında hizmet sunanların becerilerini etkili bir şekilde geliştirmede faydalı olabilir.

otoasistanim-logo.jpg

Bu işte birlikteyiz

Tabii sorumluluğun sadece servislerde olmadığını bilmek de önemli. Otomotiv dünyasının değişen ortamını başarılı bir şekilde yönlendirmek ve daha çevreci sürüş konusunda endüstri hedeflerine ulaşmak için distribütörlerle iş birliği yapmak da büyük önem taşıyor. Bu konuda yalnız değilsiniz. Öğrendiklerimizi, bilgilerimizi ve fikirlerimizi sizlerle paylaşarak her birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmeye yardımcı olabiliriz.

Bununla birlikte özel servislerin kullanımına sunduğumuz, servislerin müşterilerine verdikleri araç bakım hizmetini çok daha etkin bir şekilde kayıt altına alabilecekleri, bir sonraki bakım zamanı, motor yağı, transmisyon yağı ve diğer fonksiyonel sıvıların değişim zamanları ile araç muayene günlerini takvim üzerinde işaretleyerek kendilerine ve hatta üye olmaları halinde müşterilerine de SMS ve e-posta yoluyla hatırlatabilecekleri  bir “Dijital Araç Bakım Takip Programı” olan “OtoAsistanım”, servisler ve tüketiciler için değer yaratma anlayışımızın bir ürünü.

Müşteri her şeyden önce gelir

Sürüş alışkanlıklarımızın değişmekte olduğu su götürmez bir gerçek. Kullandığımız araçlar değişiyor, değişmeleri gerekiyor. Bugünün ve yarının sürücülerini en iyi şekilde desteklemek için araç sahiplerinin servislerinin sunduğu hizmet yelpazesnin merkezinde yer almasını sağlamak çok önemli. Müşterilerin kendi sürdürülebilirlik yolculuklarında nerede olduklarını anlamak, özel destekler ve tavsiyeler sağlamak adına çok önemli. Kendinizi eğiterek, bilgi ve ilişki ağı ile donatarak müşterinizi ilk sıraya koyabilir, günümüzün zorlu pazar koşullarında rekabetçi kalabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.